Σε πρόσφατη ανακοίνωση μεγάλη τράπεζα στην Κύπρο ενημερώνει τα ακόλουθα τους πελάτες της:

«Σας ενημερώνουμε ότι από 01/01/2025 ισχύει χρέωση €1,50 ανά συναλλαγή, στον λογαριασμό που πιστώνεται η συναλλαγή».

Δηλαδή, τους πληρώνεις χρεώνοντας σε με κάθε ευκαιρία ακόμη και για κάθε κατάθεση που κάνεις για να τους δώσεις τα λεφτά σου. Αυτά που πολύ πιθανόν να σου τα χάσουν όπως έγινε και το 2013. Κάποιος ανώτερος υπάλληλος τράπεζας μάλιστα είχε την αναίδεια και το θράσος να ονομάσει αυτή την χρέωση σαν δικαίωμα των τράπεζων να «παρκάρουν τα λεφτά σου»! Για να μην αναφερθώ ότι σε χρεώνουν μηνιαία για την «χάρη» που σου κάνουν να έχεις λογαριασμό μαζί τους, όπως επίσης και για κάθε μεταφορά όπου χρεώνουν περίπου για κάθε πράξη!

Και όλως τυχαία και μέσα στους κανόνες του ανταγωνισμού και της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς αυτό το κάνουν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο. Αν αυτό δεν είναι μονοπωλιακό καρτέλ ενώ η Κεντρική και η κυβέρνηση μας σφυρίζουν αδιάφορα δεν ξέρω τι είναι!

Η παρασιτική ύπαρξη των τραπεζών στην Κύπρο γίνεται πλήρης αν λάβει κάποιος υπόψη ότι μια δεκαετία μετά την καταστροφή που μας έχουν φέρει το 2013 εξακολουθούν να δίνουν δάνεια χωρίς να μελετούν την ικανότητα αποπληρωμής και με μόνο κριτήριο τις εξασφαλίσεις!

Η πολιτική μας ηγεσία αγνοώντας την πραγματικότητα συνεχίζει να διορίζει σε θέσεις κλειδιά για εποπτεία και έλεγχο των τραπεζών πρωταγωνιστές των ακροβατισμών που μας είχαν οδηγήσει στην κρίση του 2013. Ενώ στην Βουλή πέρασαν νόμους που τους επιτρέπουν να ξεπουλάνε τις περιουσίες μας χωρίς να προσφέρουν, ως οφείλουν, το δικαίωμα να αγοράσει ο ίδιος ο δανειζόμενος το δάνειο του στην τιμή που το προσφέρουν σε τρίτους (option of first refusal). Σε μια χώρα που πλέον μοιάζει ολοένα με τριτοκοσμική χωρίς κανένα έλεγχο παραχωρούν με αδιαφάνεια τα σπίτια και άλλες υποθήκες του κόσμου και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ταμεία Γύπες που με την σειρά τους μεθοδικά αλλά σταθερά μας πτωχεύουν.

Δυο είναι οι ρόλοι που έχουν και δικαιολογούν τις τράπεζες να υπάρχουν και ακόμη για να χρεώνουν τόκους. Πρώτος, στον οποίο έχουν αποτύχει παταγωδώς και μας οδήγησε στην κρίση του 2013, είναι να δίνουν βιώσιμα και παραγωγικά δάνεια. Ο δεύτερος είναι να εφαρμόζουν ένα οικονομικά αποδοτικό σύστημα πληρωμών. Τα δυο δεν είναι αλληλένδετα. Η αποτυχία όμως στην δανειοδότηση και η μείωση εισοδημάτων που προκύπτει, ανεξάρτητα από την τεράστια ζημιά που προκαλεί στην οικονομία, σε ένα κράτος όπου η εποπτεία είναι από λιγοστή μέχρι ανύπαρκτη οδηγεί την τράπεζα να αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα σε ένα καθεστώς μονοπωλιακού καρτέλ από χρεώσεις στο σύστημα πληρωμών. Αυτή είναι η Κύπρος που μας κατάντησαν να ζούμε!

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος, με ειδίκευση στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Είναι πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Ανάπτυξης και έχει διατελέσει τακτικός επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και σήμερα στο Queen's University.

Author page: http://ssrn.com/author=262460.