Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες, ο ανταγωνισμός τεράστιος κι η Ευρώπη οφείλει να είναι εκεί. Δυστυχώς όμως, πασχίζει να ακολουθήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς αντιμετωπίζει και μια σειρά από πολιτικές, θεσμικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, οι οποίες απαιτούν άμεσες απαντήσεις.
Απαντήσεις τις οποίες ζήτησα στις ακροάσεις των νέων Επιτρόπων, καθώς είχα την τιμή και την ευκαιρία να βρίσκομαι σε δύο από αυτές. Των υποψηφίων Επιτρόπων για τη Μετανάστευση και τη Μεσόγειο.
Μη αναμασώντας τα λόγια μου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Ανάμεσα στις σημαντικότερες, βρίσκονται τα θέματα του μεταναστευτικού και της ασφάλειας, καθώς χωρίς την εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα ζητήματα, η όποια ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να είναι στέρεη και μακροπρόθεσμη.
Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο για την ΕΕ. Απευθυνόμενος στη νέα Επίτροπο για τη Μεσόγειο Dubravka Suica, υπογράμμισα ότι η Μεσόγειος αποτελεί σήμερα πύλη παράνομης μετανάστευσης, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η νέα Κομισιόν καλείται να υλοποιήσει πολιτικές που όχι μόνο θα στηρίζουν τα κράτη πρώτης υποδοχής, αλλά και θα διασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης.
Στο ζήτημα της ασφάλειας, η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου της προσδίδει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Παρόλα αυτά, η συνεχής ένταση, οι απειλές από την Τουρκία και οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών, αυξάνουν τον κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ.
Δεν εφησυχάζω ακούγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ, γιατί η Κύπρος, έχει αποδεδειγμένα τάξει τη θέση της στον δυτικό προσανατολισμό και αξίζει επιτέλους να ωφεληθεί από αυτήν την επιλογή. Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Κύπρο ουσιαστικά και έμπρακτα, τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και στο μεταναστευτικό, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη σε ένα κράτος μέλος που καλείται καθημερινά να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Οι προκλήσεις, που βρίσκονται στην ατζέντα της νέας Κομισιόν, απαιτούν δυναμικές και αποτελεσματικές λύσεις. Η ΕΕ καλείται να δράσει με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της με την Κύπρο και διασφαλίζοντας την προστασία των συμφερόντων όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Θέση την οποία επαναλαμβάνω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία, χωρίς εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Ένωσης και αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος.
Η νέα Κομισιόν οφείλει να αναλάβει δράσεις μέσα από συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με στόχο την προσέλκυση ταλέντων και νόμιμων εξειδικευμένων μεταναστών και όχι ανεξέλεγκτων ροών άγνωστης προέλευσης και παρελθόντος. Οφείλει να αναλάβει δράσεις για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, τη στρατηγική και ενεργειακή αυτονομία, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας μέσα και από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Μόνο εάν τα κάνει αυτά, θα έχουμε μια πραγματικά ανταγωνιστική ΕΕ που θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστεί και να συναγωνίζεται με άλλες μεγάλες οικονομίες όπως των ΗΠΑ και της Κίνας.