Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στην τρίωρη ακρόαση της ορισθείσας Επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο, κ. Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία), ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του ανέφερε αρχικώς προς την κ. Σουίτσα ότι η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από άνισα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και όπως επεσήμανε «παρά τις προσπάθειες, το χάσμα μεταξύ των χωρών στις δύο πλευρές της Μεσογείου έχει διευρυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, που εκ μέρους της ΕΕ λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα αυτού είναι τα ενεργειακά έργα στην περιοχή,  όπως το Great Sea Interconnector και ο αγωγός East Med, που αμφότερα περιλαμβάνονται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, όπως επίσης και η δημιουργία τους διεθνούς οργανισμού EastMed Gas Forum, στην οποία συμμετέχει και η ΕΕ».

Με βάση τα πιο πάνω, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επίτροπο να αναφέρει σε τι συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για την Μεσόγειο και πώς σχεδιάζει να ενδυναμώσει την πολυμερή διάσταση της εταιρικής σχέσης σχετικά με τους συγκεκριμένους ενεργειακούς διαδρόμους. Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ρώτησε: «Πώς σχεδιάζετε να διαχειριστείτε την Τουρκία ή άλλες χώρες της περιοχής, εάν προσπαθήσουν να εμποδίσουν τέτοια έργα; Και παρακαλώ να είστε συγκεκριμένη και όχι να αρκεστείτε σε καταδίκες και παρακολούθηση της κατάστασης αλλά κάτι περισσότερο από αυτά»

Στην απάντησή της η ορισθείσα Επίτροπος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος στρατηγικής σημασίας για πολλούς λόγους. Για την Τουρκία σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ότι ως ΕΕ δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις ενέργειες της στην Αν. Μεσόγειο και δεν θα το επιτρέψουμε, γι' αυτό κι επιβάλαμε κυρώσεις, αλλά από την άλλη η Τουρκία είναι εταίρος μας σε ένα αριθμό θεμάτων. Θα συνεχίζουμε να επιβλέπουμε την κατάσταση και αυτά μόνο μπορώ να πω για την ώρα, ανέφερε η κ. Σουίτσα.