Ζούμε σε παρανοϊκούς, σχιζοφρενικούς καιρούς. Την περ. Τρίτη ήταν η επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου. Μερικοί πολίτες, Ε/κ και Τ/κ, επιχείρησαν να ξεδιπλώσουν απέναντι από τους επισήμους, ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Τουρκικά: «Κυπριακή Δημοκρατία: Η μόνη λύση». Και από κάτω: «Apartheid is not a solution». 

Αστυνομικοί με πολιτικά επενέβησαν και απαίτησαν το πανό να διπλωθεί και να αποσυρθεί. Οι πολίτες αντέδρασαν, όπως αναμενόταν, ζήτησαν εξηγήσεις για την συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, και δύο πολίτες συνελήφθησαν, όχι για το πανό αλλά για αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση. Πότε συνέβη αυτό το γεγονός; 

>Πρώτον, την ημέρα που η Κύπρος και σύσσωμη η ηγεσία και ο λαός τιμούσαν την ανεξαρτησία, ποιας; Της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτήν που οι Ε/κ και Τ/κ πολίτες τιμούσαν διά του πανό, που ήθελαν να ξεδιπλώσουν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.  

>Δεύτερον, την προηγουμένη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διορίσει νέον Αρχηγό και υπαρχηγό της Αστυνομίας, για να εκσυγχρονίσουν ένα Σώμα που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται Κυβερνήσεις και κόμματα και κατηγορείται ότι αποτυγχάνει να επισύρει την εμπιστοσύνη και να εμπνεύσει ασφάλεια στους πολίτες. 

>Τρίτον, τι δεσμεύτηκε ο νέος Αρχηγός της Δύναμης; Να κτίσει μιαν ευρωπαϊκή κυπριακή Αστυνομία, που να την ζηλεύουν όλοι.  

>Τέταρτον, ποιο ήταν το... έγκλημα καθοσιώσεως των Ε/κ και Τ/κ πολιτών; Ότι απαίτησαν το αυτονόητο, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα υποστηρίζουν: Την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τα αστυνομικά όργανα προφανώς δεν... πήραν ούτε το μήνυμα του νέου Αρχηγού ούτε τις διακηρύξεις του Προέδρου ούτε τις θέσεις των κομμάτων. Ο «παλληκαράς ο Νόμος» έπρεπε να επιβληθεί! Και επιβλήθηκε διά των πιο σκοτεινών μεθόδων. Τι σας θυμίζει το περιστατικό; Δεκαετία του '60. Είμαι σίγουρος ότι τα αστυνομικά όργανα δεν έζησαν την περίοδο 1960-1974.

Διαφορετικά, δεν θα ενεργούσαν όπως ενήργησαν. Ποιος έδωσε την εντολή για να αποσυρθεί το… ενοχλητικό πανό; Ο Αρχηγός της Αστυνομίας; Ποιον ή ποιους... απείλησαν οι πολίτες με το πανό; Κανέναν! Εκτός και αν όσα λένε Πρόεδρος και πολιτικοί για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες για αφελείς κλακαδόρους.

Το πιο εξωφρενικό, που αντανακλά ευθέως και στον Πρόεδρο: Μετά την παύση του Γενικού Ελεγκτή, μετά τις παύσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας και των Κ. Φυλακών, ήρθε η σύλληψη δύο πολιτών - ενός δημοσιογράφου και ενός Τ/κ συνδικαλιστή. Θα δικαστούν τον ερχόμενο μήνα. Για ποιο... έγκλημα; Για ποια... παρανομία; Τι παραβίασαν; Πού παρανόμησαν; Επειδή η Αστυνομία εμφανώς δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον τους, θα κατηγορηθούν για «εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής». 

Επειδή η παράνοια είναι πλέον εμπεδωμένη ως επίσημη πρακτική σε αυτόν τον δύσμοιρο τόπο, ο γράφων επίσης πρέπει να συλληφθεί και να κατηγορηθεί επειδή έχει άποψη, έχει το θράσος να την εκφράζει ελεύθερα και υποστηρίζει ανένδοτα ότι η επιδιωκόμενη λύση της τουρκοδιζωνικής τερατουργίας, θα τουρκέψει την Κύπρο. Άρα, και εγώ είμαι επικίνδυνος επειδή προκαλώ και ενοχλώ την καθεστηκυία πολιτική και απορώ γιατί τα αστυνομικά όργανα δεν με συνέλαβαν ακόμα. 

Όπως πρέπει να συλλάβουν και αρκετούς άλλους συναδέλφους, που υποστηρίζουμε όλοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να καταλυθεί ή να διαλυθεί, διά της τουρκοζωνικής, επειδή θα οδηγήσει στην μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Είμαστε εν δυνάμει… υπονομευτές της λύσης, που πρεσβεύουν Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί. 

Μειδιάτε... Είμαστε για κλάματα, αγαπητοί συμπατριώτες. Κοιτάξτε γύρω σας! Ένα ανύπαρκτο κράτος, που καθημερινά επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, την ευθυνοφοβία και την ξεφτίλα αξιωματούχων του, που ενθαρρύνουν την ανομία, το θράσος και την αναίδεια που οδηγεί στην ατιμωρησία. Και μιαν Αστυνομία, όργανα της οποίας εφαρμόζουν μεθόδους του τραγικού παρελθόντος. 

>Είναι έγκλημα η έκφραση γνώμης και η ελευθερία έκφρασης; Ζούμε σε ευρωπαϊκή δημοκρατία ή σε καθεστώς απαρχάιντ; Είμαστε επικίνδυνοι επειδή έχουμε άποψη και τολμούμε να την εκφράζουμε; 

Λίγος σεβασμός, περισσότερη ανοχή, αρκετή ευγένεια και άλλος χειρισμός εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων θα είχαν αποτρέψει αυτό το περιστατικό. Οι πολίτες που επιχείρησαν να διατυπώσουν με πανό την άποψη τους, ΔΕΝ παρανόμησαν, ΔΕΝ εξύβρισαν και ΔΕΝ προσέβαλαν κανέναν. Υπερασπίστηκαν την εορτάζουσα Κυπριακή Δημοκρατία. Εξέφρασαν με δημοκρατικό τρόπο, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία, την άποψη τους ως ελεύθεροι Ευρωπαίοι πολίτες. Αν αυτό είναι έγκλημα και παρανομία ή αντίσταση κατά της αρχής, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας, τότε εδώ είμαστε να συλλάβετε όλους εμάς, που έχουμε άποψη και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έκφρασης σε μια Κυπριακή Δημοκρατία που λέγει ότι είναι ευρωπαϊκή.