Tο δημοσίευμα του συνάδελφου Κώστα Βενιζέλου στον «Φιλελεύθερο» 11.2.24 είναι αρκούντως ενημερωτικό. Τίτλος: «Βρετανικό μπαϊράκι στη νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό- Στο Λονδίνο θα είναι η βάση της κ. Κουεγιάρ».
Ο βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής καλέστηκε στο Υπ. Εξωτερικών για τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του και ισχυρίστηκε ότι αυτές δεν έπρεπε να ενοχλήσουν την Κυπριακή Κυβέρνηση. Το Φόρειν ΄Οφις προετοιμάζεται εντατικά για νέες παρεμβάσεις να μας «λύσει» το Κυπριακό μας πρόβλημα, οι δηλώσεις συνιστούν μια άσκηση…προπομπό ίσως για να μετρήσουν τις αντιδράσεις! Ενόψει αυτής της κινητικότητας, προσθέσει ο Κ. Βενιζέλος το Φ.Ο έχει τοποθετήσει δύο παλιούς γνώριμους, τον Ajay Sharma (διετέλεσε απεσταλμένος του βρετανικού υπ. Εξωτερικών στο κυπριακό) και τον Jonathan Allen (υπηρέτησε στην Κύπρο αλλά και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία του ΗΒ στη ΝΥ) για να κάνουν παρεμβάσεις προωθώντας την βρετανική πολιτική στο Κυπριακό.
Όπως ανέκαθεν. Να ελέγχουν και να καθοδηγούν τώρα την νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ κα Μαρία Ολγκιν Κουεγιάρ. Η οποία δεν γνωρίζει το Κυπριακό και θα έχει ως έδρα το Λονδίνο (όπου σπουδάζει ο γιός της!). Η προσοχή του Λονδίνου εστιάζεται στην αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για κυριαρχία. Με καλάμι τη βρετανο-τουρκική διαιρετική τους ΔΔΟ, περιτυλιγμένη με τις συνήθεις «εποικοδομητικές των ασάφειες» κατά Σερ Ντέιβιντ Χάνει…
Ήλθε η ώρα της «υφέρπουσας» αναγνώρισης (“creeping recognition”) των Τουρκοκυπρίων
Το Φόρειν ΄Οφις δεν το κρύβει όμως πλέον –μαρτυρία τα όσα ξεστόμισε ο βρετ. ΄Υπ.Αρμοστής Irfan Siddig : προωθεί φανερά υφέρπουσα αναγνώριση των κατεχομένων.
Διαχρονικά διάφοροι βρετανοί βουλευτές λεγόμενοι «φίλοι» και μη και άλλοι στο Φόρειν ΄Οφις υποστήριξαν αναγνώριση των κατεχομένων και ένας ήταν ο Συντηρητικός Julian Amery. O οποίος στις 19 Οκτωβρίου 1986 αφού είδε τον Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα έστειλε μήνυμα στην τότε Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ με την εξής εισήγηση:
«I suggest that the right course would be to pursue a policy of ‘creeping’ recognition for the Turkish Cypriot region as and when opportunity offers”.
«Εισηγούμαι η σωστή πορεία θα είναι να ακολουθηθεί μια πολιτική «υφέρπουσας» αναγνώρισης για την Τουρκοκυπριακή περιοχή όταν δοθεί η ευκαιρία».
Και έγραψε ότι:
«…Ρώτησε τον Denktash πως έβλεπε το μέλλον ο οποίος του είπε είχε τρείς πιθανότητες:
«( α) Διπλή Ένωση, η Νότια Κύπρος με την Ελλάδα και η Βόρεια με τη Τουρκία. Δεν πίστευε θα δεχόταν η Τουρκία γιατί θα έδινε το δικαίωμα της Ελλάδας νασταθμεύσει στρατεύματα πολύ πλησίον των νοτίων ακτών της Τουρκίας.
(β) Δι-ζωνική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία όπως πρότεινε (τότε) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η κάθε ζώνη θα είναι υπεύθυνη για τη δική της διοίκηση και ασφάλεια. Τέτοια λύση θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για αποζημίωση και σύνορα. Η σημερινή Ελληνοκυπριακή ηγεσία ήτα αδύνατο να το δεχθεί… Ο Γλαύκος Κληρίδης μπορούσε…
(γ) Απέμενε ο διαμελισμός της νήσου, ως έχει τώρα, σε δυο ξεχωριστά κράτη με σχέσεις κουλτούρας το ένα με την Ελλάδα και το άλλο με την Τουρκία όμως το κάθε ένα να διατηρεί την δική του αυτονομία και ο Denktash ήλπιζε με τον καιρό η τουρκοκυπριακή ζώνη θα κέρδιζε αυξημένη αναγνώρισε από τον έξω κόσμο.. Κάποιο είδος συνομοσπονδίας…»
Σημείωση:Η λέξη ‘creeping’ που μεταφράσαμε ως ‘υφέρπουσα’ σε ελεύθερη μετάφραση ερμηνεύεται ως ‘ σταδιακή με ύπουλο παρασκήνιο’ (αναγνώριση).
Ο Julian Amery πέθανε το 1996
(Ο J. Amery ήταν γαμπρός του πρωθυπουργού Harold Macmillan, το 1959 διετέλεσε υφυπουργός και διαπραγματεύθηκε τα εκκρεμή θέματα που απορρέαν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης/Λονδίνου και δεν θα είχαν εξασφαλίσει (όπως παραδέχεται ο ίδιος) τα όσα πήραν με τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις δίχως την υποστήριξη της Τουρκίας κα των Τ/κ. Πέθανε το 1996 (μέθυσος όπως είχε καταντήσει). Τον αδελφό του John Amery τον κρέμασαν για εσχάτη προδοσία ως προπαγανδιστή των Ναζί.
Να προσθέσω ότι ο πολύς Julian Amery το 1957 είχε ετοιμάσει και δικό του διχοτομικό χάρτη της Κύπρου. Βλέπε άρθρο Φ.Α. με την αποδέσμευση των σχετικών εγγράφων:
Jonathan Allen – Crans Montana
Ο Jonathan Allen υπηρέτησε σε διάφορα πόστα, στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφαλείας, στο Τμήμα Ασφαλείας και Αντι-Τρομοκρατίας και ως Επικεφαλής του Τμήματος Εθνικής Ασφαλείας στο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και μεταξύ 2015-2017 στο Φ.Ο ως Director, National Security at the Foreign and Commonwealth Office.
Να προσεχτεί όμως ο «διορισμός» αυτός. Γιατί; Επειδή το 2017, ο Jonathan Allen παρευρέθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Crans Montana ως Αναπληρωτής του Υπουργού (Minister’s Deputy) που ήταν ο Sir Alan Duncan, επικεφαλής της 30μελούς ομάδας υψηλών αξιωματούχων του Φόρειν ΄Οφις, διπλωματών, νομικών και άλλων πέραν των 30…
O Jonathan Allen
Γι΄αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σε σχέση με τη επιμονή και εμμονή του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη προεκλογικά και μετεκλογικά να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Crans Montana. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τι λέχθηκε με το ν και με σ στο Ελβετικό θέρετρο…
Ajay Sharma: αποδοχή 6 σημείων πριν αρχίσουν συνομιλίες
Για τον Ajay Sharma δε και τα κάτω από το ραντάρ πήγαινε έλα του, έχω γράψει στη Σημερινή 20.9.2021. Με φωτογραφίες. Είχε μάλιστα προβάλει ως προϋπόθεση : «προτού ξεκινήσουν συνομιλίες, πρέπει να υπάρξει κατανόηση (συμφωνία) σε 6 σημεία»! Έγραψα σχετικά:
«…Ajay Sharma o «αόρατος»
Εδώ και έναν σχεδόν χρόνο συμβαίνει κάτι το πολύ περίεργο στο βρετανικό Φόρεϊν Όφις σε σχέση με την Κύπρο.
Όταν τη δεκαετία του 1990 είχε διορισθεί ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ (Sir David Hannay) για το Κυπριακό επί Συντηρητικής κυβέρνησης, ο διορισμός του γνωστοποιήθηκε επίσημα και γνώριζαν οι πάντες για τον ρόλο του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Κάθε φορά που επισκεπτόταν την Κύπρο δεν το έκρυβαν, και έγραφαν οι εφημερίδες για τις δηλώσεις του και τις επαφές του. Και δέχθηκαν να συνεχίσει τον ρόλο του και οι Εργατικοί όταν άλλαξε η κυβέρνηση.
Σήμερα, παρακολουθούμε ότι από την αρχή του 2021 ο Βρετανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης στο Κατάρ, Ajay Sharma, ανέλαβε μίαν «αποστολή» για να λύσει, όπως ευελπιστούν, το Κυπριακό, δίχως να γίνει καμία ανακοίνωση. Δίχως να αναφέρεται οτιδήποτε για τον ρόλο του στην ιστοσελίδα του βρετανικού Υπ. Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.
Ενώ αυτός πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Κύπρο για διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, συνομιλίες, με την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη στα κατεχόμενα, μεταφέροντας «ιδέες» και «σχέδια» για λύση του Κυπριακού δίχως να δίνουν λογαριασμό στον ξενοδόχο, παράλληλα στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Φ.Ο. δεν αναφέρεται τίποτα!
Απλώς στο βιογραφικό του γράφει ότι ο Ajay Sharma διορίσθηκε Πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας στο Κατάρ τον Νοέμβριο του 2015. Νωρίτερα υπηρέτησε ως ο Συντονιστής του Φ.Ο. στη βρετανική ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά. Ξανάνοιξε τη βρετανική πρεσβεία στη Τεχεράνη τον Αύγουστο του 2015. Προηγουμένως υπηρέτησε σε διπλωματικές αποστολές στην Άγκυρα, Μόσχα και Παρίσι. Το 2016 τιμήθηκε με τον τίτλο του Saint Michael and Saint George (https://www.gov.uk/government/people/ajay-sharma).
«Διευθυντής για τη Διευθέτηση του Κυπριακού» («Director for the Cyprus Settlement»)
Στο δε twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στις 25 Μαΐου 2021, αναρτήθηκε η εξής ενημέρωση με 4 συνοδευόμενες φωτογραφίες: «Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar καλωσόρισε τον Διευθυντή για τη Διευθέτηση του Κυπριακού (Director for the Cyprus Settlement) Ajay Sharma και τον Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή Stephen Lillie για μια ενημέρωση σε σχέση με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επίσης το απόγευμα επισκέφθηκαν και το παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας».
O «αόρατος» Ajay Sharma με Elizabeth Spehar
H δε εφημερίδα «Καθημερινή» στην αγγλική της έκδοση στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ανέφερε τα 6 σημεία για την επανέναρξη των συνομιλιών που μετέφερε ο αντιπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Όφις Ajay Sharma. Και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά (έγραψε) από τον Έλληνα διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, λόγω του γεγονότος ότι ήδη είχε προσπαθήσει και ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) στην έκθεσή του να τα περιλάβει και προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση στη Λευκωσία. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Sharma, πρέπει να υπάρξει κατανόηση (συμφωνία) προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Τα σημεία είναι:
- Equal rights (Ίσα δικαιώματα)
- Co-founders (συν-ιδρυτές)
- Co-owners (συν-ιδιοκτήτες)
- Self-governing entities (αυτοδιοικούμενες οντότητες)
- Neither entity will dominate the other (καμία οντότητα δεν θα κυριαρχήσει στην άλλη)
- Two states internally and one externally (δύο κράτη εσωτερικώς και ένα εξωτερικώς»Δηλαδή, κατά τον «αόρατο» εντολοδόχο του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, θέλουμε δεν θέλουμε, άσχετο με τις αντιρρήσεις μας, ΠΡΕΠΕΙ να τα δεχτούμε για να ξεκινήσουν συνομιλίες!...
Και αυτά ενόσω για μήνες το Φ.Ο. αρνείτο ότι ο πρώην Υπ. Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, Dominic Raab( Ντόμινικ Ράαμπ), με τα δικά του πήγαινε-έλα στην Κύπρο, παράλληλα με τον «αόρατο» Sharma, προσκόμιζαν προτάσεις/σχέδια. Όπως είχε γραφτεί αλλά τα διέψευδαν…
Καθαρή επιβεβαίωση των προσπαθειών του βρετ. Ύπ. Αρμοστή Stephen Lillie (Στίβεν Λίλλι) να εξασφαλίσει αποδοχή των δύο κρατών μέσα στη ΔΔΟ, όπως απαιτούν οι Τούρκοι.
Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο διαδίδεται ότι ο Sharma είναι «Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» («Director for Cyprus Affairs»), όμως καμία αναφορά στο βιογραφικό του ή στις ιστοσελίδες του Φ. Όφις.
Wendy Morton
Το δε οξύμωρο της όλης υπόθεσης με τον ρόλο του κυρίου Sharma, σκέτη κοροϊδία δηλαδή, είναι ότι όσοι θέλουν να μιλήσουν για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις διευθετούν ραντεβού να δουν την… Υφυπουργό Ευρώπης Wendy Morton!! …
Twitter
Και κατά δική του αποδοχή εδώ και ένα χρόνο ο «αόρατος» Sharma σταμάτησε να αναρτά οτιδήποτε στο twitter του. Δηλαδή από τότε που ανέλαβε «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού» κατά το twitter του ΟΗΕ! Γιατί άλλο να είσαι «Διευθυντής για κυπριακές υποθέσεις» και άλλο «Διευθυντής για διευθέτηση του Κυπριακού»
«Under the radar»
Ουσιαστικά το Φόρεϊν Όφις έχει τον Ajay Sharma να δουλεύει «under the radar» ενισχύοντας το πέπλο μυστικότητας που τυφλώνει το «κυπριακό πρόβλημα» εδώ και χρόνια. Κάτι που πάντα υποστήριζε η Τουρκία και παρότρυνε το Φόρεϊν Όφις να κάνει. Με το τελευταίο ευκόλως να ικανοποιεί την Τουρκία.
Περιφρονώντας το 82% των ιθαγενών της νήσου Κύπρου. Τους οποίους δεν νοιάζεται να κρατά απληροφόρητους για το τι διαβουλεύεται για την πατρίδα τους, τις περιουσίες τους και την ύπαρξή τους.» Βλέπε το άρθρο εδώ:
H Bρετανίδα νέα Υπ. Εξωτερικών, ο «αόρατος» Ajay Sharma και η «εξωφρενική» βρετανική πολιτικήΟι «κλειδωμένοι χάρτες μας», τα 6 σημεία και η ξεχωριστή κυριαρχία
Σημειώνω ότι ακόμα δεν τολμούν με διαφάνεια και σεβασμό στο λαό να δείξουν τους χάρτες που έδωσαν στην Ελβετία και τους οποίους κλείδωσαν οι Οηέδες, εκεί. Ενώ οι Τούρκοι μέρες αργότερα ζήτησαν τους δικών των και τους πήραν πίσω, οι δικοί μας έμειναν κλειδωμένοι στην Ελβετία.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε ερώτησή μου στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι ΕΧΟΥΝ ΓΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ στη Λευκωσία. Δεν χρειάζονται τους «κλειδωμένους» για να μας τους δείξουν. Και όμως , ενώ επιμένει να συνεχίσει από εκεί που έμειναν, ακόμα δεν δημοσιοποιούν τι σοι χάρτες κατέθεσαν με τις περιουσίες μας.
Ε, λοιπόν τι θα κάνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα δεχθεί τα 6 απαραίτητα σημεία (δεν ξέρουμε αν … αυξήθηκαν!) του Φόρειν ΄Οφις τα οποία ο κ. Μαυρόγιαννης δεν είχε δεχθεί γιατί είχαν προκαλέσει αναστάτωση στη Λευκωσία και επειδή το είχε προσπαθήσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ; Θα επιμένει να μην δημοσιοποιεί τους χάρτες που έδωσαν;
Θα δεχθεί την «υφέρπουσα αναγνώριση» που τον καλούν για να … ξανα-συνομιλήσουν απ΄εκεί που έμειναν στο Crans Montana;
Ο χάρτης Julian Amery 1957, ο ίδιος που διαπραγματεύθηκε τα εκκρεμή θέματα από τις Συμφωνίες Ζυρίχης/Λονδίνου, με πρώτο και κύριο θέμα τις βρετανικές βάσεις με Γλ. Κληρίδη και Φαζίλ Κουτσιούκ.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος