Εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Ο πληθωρισμός έφτασε το 5,8%, σπάζοντας ρεκόρ 19 ετών, γεγονός που επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία καθώς και τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Την ίδια ώρα, σοβαρό πλήγμα στην οικονομία μας προκαλούν και οι κυρώσεις, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας.
Στο 5,8% ανέβηκε ο πληθωρισμός, ποσοστό που συνιστά ρεκόρ 19 ετών. Η τρομακτική αύξηση αποτυπώνεται και στις τιμές των βασικών αγαθών και ενέργειας.
Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών επηρεάζεται αρνητικά.
Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις. Δυστυχώς, δε κάνουμε άλλη δουλειά από το ν' αλλάζουμε συνεχώς τις τιμές. Το υψός των αυξήσεων κυμαίνεται γύρω στο 10%, σε σχέση με πέρσυ. Δεν έχουμε αυξήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα -επί του παρόντος-του πολέμου στην Ουκρανία».
Ο πληθωρισμός επιβαρύνει και τα κρατικά ταμεία.
Όπως ανέφερε λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου «Το 2022 προβλέπεται αναθεωρημένος πληθωρισμός ύψους 4%, ενώ στον προϋπολογισμό είχε υπολογιστεί στο 1.5%, με την διαφορά να αντιστοιχεί σε αυξημένο κόστος για την ΑΤΑ ύψους €25 εκ.».
Οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ωθούν τις συντεχνίες να επαναφέρουν το ζήτημα της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα.
Την ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν, οι μισθοί παραμένουν ίδιοι, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στους καταναλωτές.
«Είμαι μόνος μου. Δεν τα βγάζω πέρα. Είμαι ένας συνταξιούχος που πλήρωνε 35 ευρώ ρεύμα και έρχεται αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός 198 ευρώ» ανέφερε πολίτης στην κάμερα του Σίγμα.
Μοιραία, οι υψηλές τιμές, θα οδηγήσουν σε νέο κύμα "κόκκινων δανείων", προειδοποιούν οι ειδικοί.
Αυτό ακριβώς προέβλεψε και η Κεντρική Τράπεζα, διότι ζητεί σχεδόν καθημερινά ενημέρωση από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ποια είναι η θέση τους σχετικά με τα ρωσικά κεφάλαια -όσον έμειναν- αλλά και σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που πιθανόν θα προκύψουν» ανέφερε ο Μάριος Ιερόπουλος, σύμβουλος αφερεγγυότητας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό νευραλγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας.
Σε ανακοίνωση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής ανέφερε ότι «Στις γενικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι κυρώσεις για την οικονομία της ΕΕ, στην Κύπρο θα αντιμετωπίσουμε κυρίως προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας».
Στο μέτωπο του τουρισμού, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα χάσουμε περίπου 800.000 Ρώσους τουρίστες. Γεγονός, που μεταφράζεται σε απώλεια 1,5% στο ΑΕΠ.
Βεβαίως, οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά και τον τομέα των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Εγκεκριμένων Λογιστών, Πιερή Μάρκου, ο επηρεασμός από την αποχώρηση των big four από τη Ρωσία, είναι περίπου στο 10%, στον κύκλο εργασιών τους.