Στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» φιλοξενήθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.
Μ΄ αφορμή τα όσα συζητούνται το τελευταίο διάστημα για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) ο κος Χατζηπαντέλας έδωσε απαντήσεις για τα κενά στο Σύστημα Υγείας και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα του, αφού διαβεβαίωσε πως θα δοθούν και θα ανακοινωθούν οι λύσεις που θα φέρουν τέλος στις καταχρήσεις, τη φοροδιαφυγή και άλλα ζητήματα που προκύπτουν.
Παράλληλα, ο κος Χατζηπαντέλας αναφέρθηκε στις λίστες αναμονής ασθενών, στις ελλείψεις φαρμάκων, στους Προσωπικούς Ιατρούς και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις Πρώτες Βοήθειες των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
«Το ΓεΣΥ δεν οδεύει προς τον γκρεμό»
Αρχικά όσον αφορά τα κενά που καταγράφονται στο ΓεΣΥ μέσα από εκθέσεις και αναφορές ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό νέο Σύστημα, για ένα μωρό -όπως το χαρακτήρισε- που χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει σωστά.
«Ένα μωρό δύο ετών περίπου, που έχει γεννηθεί και πρέπει να του μάθουμε πώς να μιλά, πώς να περπατά και πώς να λειτουργεί. Είναι λογικό ένα νέο Σύστημα που δημιουργήθηκε εν καιρώ πανδημίας, να παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, τα έχουμε εντοπίσει στο Υπουργείο Υγείας. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα (σ.σ. 17 Φεβρουαρίου) στη Βουλή είναι πράγματα που γνωρίζουμε και για τα οποία τροχιοδρομήσαμε τις κατάλληλες λύσεις», είπε.
«Το ΓεΣΥ δεν οδεύει προς τον γκρεμό. Όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά υπάρχουν σχέδια για να το ενισχύσουμε».
Οι λύσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα θα βρεθούν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ την ερχόμενη Τρίτη.
Ερωτηθείς σχετικά με το πλεόνασμα των 300 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών πως ο ΟΑΥ δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία και δεν πληρώνει τις υπηρεσίες του, ο υπουργός σημείωσε πως «εάν έπρεπε να δοθούν ή όχι τα χρήματα αυτά από τον ΟΑΥ είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε. Εγώ είμαι ο πολιτικά προϊστάμενος του Οργανισμού αλλά πριν να διοριστώ στη θέση αυτή είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν στον ΟΑΥ. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν οφειλές του Οργανισμού προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ. Είναι ένα ζήτημα που επίσης θα πρέπει να λυθεί. Τα χρήματα αυτά (σ.σ. 300 εκατ.) δεν είναι ένα υπέρογκο ποσό».
Σημείωσε μάλιστα πως, θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού εάν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία και εάν δεν γίνουν εξοικονομήσεις με στόχο να σταματήσουν οι καταχρήσεις.
Σχετικά με τις αναφορές για αύξηση των εισφορών μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε εργαζόμενο στο Σύστημα, ο κος Χατζηπαντέλας είπε πως «αυτό θα γίνει εάν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τους επόμενους μήνες. Εάν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα τότε θα υπάρξει πρόβλημα».
Η «βόμβα» από τον Γενικό Εισαγγελέα
Αναφερόμενος στα κενά που υπάρχουν στο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι συμβάσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο υπουργός Υγείας εκμυστηρεύτηκε πως λίγους μήνες μετά αφού ανέλαβε υπουργός έλαβε τη γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.
«Πήρα μια «βόμβα» στο χέρι μου που αφορούσε τις συμβάσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και έπρεπε να το χειριστούμε. Κάλεσα τους εμπλεκόμενους και τους ενημέρωσα. Μας έστειλαν κάποιες διευκρινίσεις, οι οποίες στη συνέχεια δόθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα. Μετά από διαβουλεύσεις, συναντήθηκα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και με τον νομικό σύμβουλο του ΟΑΥ για να βρεθεί λύση. Η λύση είναι να δοθούν τα συμβόλαια που υπογράφηκαν από τον ΟΑΥ με συγκεκριμένα νοσηλευτήρια στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, να τα μελετήσει και να γίνουν διορθώσεις».
Όπως εξήγησε, όσα συμβόλαια ανανεωθούν θα γίνουν σύμφωνα με την γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και εάν υπάρχουν χρόνια συμβόλαια να δουν πως θα διαμορφωθούν.
Ο κος Χατζηπαντέλας είπε πως «εάν υπάρχουν ευθύνες για αυτό το ζήτημα, είναι στο χέρι του Γενικού Εισαγγελέα εάν θα προχωρήσει σε επίδοση ευθυνών. Εγώ είμαι υπουργός Υγείας, δεν είμαι ούτε Υπουργός Δικαιοσύνης ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας».
«Υπάρχουν, δύο γυναικολόγοι που έχουν λάβει τον προηγούμενο χρόνο 1.2 εκατομμύρια ευρώ»
Για το σοβαρό ζήτημα τον καταχρήσεων από γιατρούς του Συστήματος και τα «σκάνδαλα» που είδαν το φώς, παραδέχθηκε πως καταχρήσεις υπάρχουν επειδή δεν γίνεται ικανοποιητικός έλεγχος από τον ΟΑΥ.
«Υπάρχουν, για παράδειγμα δύο γυναικολόγοι που έχουν λάβει τον προηγούμενο χρόνο 1.2 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΥ θα έπρεπε να ελέγξει σ΄ αυτή την περίπτωση όλα τα τιμολόγια. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται κανένας τέτοιος έλεγχος. Είναι αυτά που θα συμφωνήσουμε στη συνάντηση που θα έχουμε. Δηλαδή τον τρόπο και το ποιοι θα πρέπει να ελέγχονται. Αφού καταλήξουμε θα έχουμε συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή για να τον ενημερώσουμε σχετικά και θα ακούσουμε τις εισηγήσεις του», είπε.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν σκέψεις να γίνεται έλεγχος σε γιατρούς που αμείβονται περισσότερο από τον μέσο όρο όπως επίσης να γίνεται έλεγχος και στον αριθμό εξετάσεων ασθενών από γιατρούς.
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή ο υπουργός Υγείας είπε πως, «θα υπάρξει όρος σε οποιεσδήποτε νέες συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτηρίων του ΟΑΥ, να έχουν ήδη διευθετημένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Εάν δεν είναι διευθετημένες τότε, δεν μπορεί να υπογράψει κάποιο συμβόλαιο. Με αυτό τον τρόπο το Τμήμα Φορολογίας θα μπορεί να ελέγξει τις εισφορές επτά και πλέον ετών».
«Όταν ήθελε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ να προσθέσει κάποια νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ πιθανόν εκεί να έγιναν κάποια λάθη. Αυτά τα λάθη βοήθησαν τον κόσμο ή όχι με το να υπάρχουν περισσότερα νοσηλευτήρια στο Σύστημα; Εάν βοήθησαν τον κόσμο να μην τους κρεμάσουμε αλλά να διορθώσουμε τα λάθη».
Σε ερώτηση εάν όλα όσα βλέπουν το φως έχουν να κάνουν με τη σύγκρουση όσων ήθελαν εξ αρχής να υπάρξει μονοασφαλιστικό και όσων ήθελαν πολυασφαλιστικό Σύστημα, ο κος Χατζηπαντέλας απάντησε πως δεν έχει να κάνει μ΄αυτό αλλά με μια κόντρα δύο πλευρών.
«Και οι δύο πλευρές ωστόσο θέλουν τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ μέσω της νομοθεσίας. Υπήρξε αυτή η κόντρα που όλος ο κόσμος την έζησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς, αυτή η μάχη άφησε κάποιες απώλειες που δεν μπορούν να τις ξεχάσουν οι δύο πλευρές και τις πληρώνει το Σύστημα αυτή τη στιγμή», είπε.
«Υπάρχει γιατρός 83 ετών που έχει γραμμένους 2482 ασθενείς»
Οι λίστες αναμονής είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπου σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα το Υπουργείο Υγείας θα δώσει μεγάλο βάρος τους επόμενους μήνες, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται στην ώρα τους.
Το ίδιο βέβαια, όπως ανέφερε, θα συζητηθεί γα να βρεθεί λύση και στον χρόνο αναμονής των ασθενών στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε πως, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις συντεχνίες των γιατρών και τον ΟΚΥπΥ, για τη λίστα αναμονής χειρουργείων με στόχο να συμφωνηθούν τα απογευματινά ωράρια στα δημόσια νοσηλευτήρια.
«Αυτό θεωρούμε πως θα δώσει ώθηση ώστε να μηδενιστούν αυτές οι λίστες αναμονής. Οι λίστες των ειδικών γιατρών δημιουργούνται λόγω των ασθενών. Όταν θα επισκεφθούν έναν ειδικό γιατρό για παράδειγμα μπορεί να ζητήσουν δεύτερη γνωμάτευση από άλλο γιατρό και στη συνέχεια ακόμη και από τρίτο. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που να δίνεται στον ασθενή η ευκαιρία να επισκέπτεται ένα συγκεκριμένο αριθμό γιατρών, ώστε να μην επιβαρύνεται το Σύστημα», εξήγησε.
Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός είπε πως η προσθήκη καινοτόμων φαρμάκων στο Σύστημα ήταν ένα προσωπικό του στοίχημα.
«Έγινε σύσκεψη και ζητήσαμε να μελετηθεί και να διαπιστωθεί η σημαντικότητα καινοτόμων φαρμάκων ώστε να ενταχθούν γύρω στα 70 νέα φάρμακα. Ένα ζήτημα που προκύπτει τώρα αφορά φάρμακα που εισάγαμε από την Αγγλία, όπως επίσης προκύπτουν ελλείψεις από την Pfizer, αφού η εταιρεία έδωσε προτεραιότητα στην κατασκευή εμβολίων κατά του κορωνοϊού».
Για τους Προσωπικούς Ιατρούς και τα παραπεμπτικά ο υπουργός υγείας σημείωσε πως δεν γίνεται έλεγχος. «Ο τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να μπουν κυρώσεις σε Προσωπικούς Ιατρούς που δίνουν παραπεμπτικά χωρίς να υπάρχει λόγος. Ένα μεγάλο ποσοστό προσωπικών ιατρών δεν κάνει τους κατάλληλους ελέγχους και ένα ποσοστό αυτών δίνει τα παραπεμπτικά από το τηλέφωνο».
Επίσης όπως εξήγησε ασθενείς αλλάζουν με ευκολία και χωρίς λόγο τον Προσωπικό τους Ιατρό. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».
Παράλληλα ο υπουργός είπε πως, είναι καιρός να μπουν κριτήρια και όριο ηλικίας στους Προσωπικούς Ιατρούς.
«Έχουμε αντιληφθεί πως για παράδειγμα κάποιος γιατρός μεγάλης ηλικία δικαιούται τον ίδιο αριθμό ασθενών με ένα νεαρό γιατρό. Θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση χωρίς να στερούμε από τους γιατρούς την Ιατρική αλλά να επικρατήσει η λογική. Υπάρχει γιατρός 83 ετών που έχει γραμμένους 2482 ασθενείς. Θα υπάρξει όριο ηλικίας αλλά δεν θα βγάλουμε κόσμο στην ανεργία».
Πρώτες Βοήθειες και δημόσια νοσηλευτήρια
Ο υπουργός παραδέχθηκε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων και αναμένονται αλλαγές.
«Ο νόμος του ΓεΣΥ προνοεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν εφημερεύοντα ιατρεία τόσο τα βράδια όσο και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό δεν εφαρμόζεται. Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις Πρώτες Βοήθειες και πιθανόν να έγιναν λάθη που εντάχθηκαν ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίς Πρώτες Βοήθειες».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται έναν μηχανισμό που προνοεί χρόνο αναμονής ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. «Εάν υπάρξει καθυστέρηση ο ασθενής θα μεταφέρεται σε άλλο νοσηλευτήριο. Θέλουμε να δώσουμε και αυτή τη λύση στους ασθενείς».
Σχετικά με τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε πως υπάρχει πλάνο και γίνονται όλα τα βήματα για να προχωρήσει η αυτονόμησή τους.
«Υπάρχει μια φυγή γιατρών αλλά η στρατηγική του ΟκΥΠΥ είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Κύπρο. Δόθηκαν κίνητρα στους γιατρούς μας και έχουν διαφωνήσει μαζί μας όχι για τα χρήματααλλά για τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων. Η ανησυχία τους είναι πως θα κρατηθούν και θα ενισχυθούν αυτά τα νοσηλευτήρια».
Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο ξεπουλήματος των κρατικών νοσηλευτηρίων ο κος Χατζηπαντέλας ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του. «Θεωρώ πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Τέλος, σε ερώτηση για την πιθανότητα 4ης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο υπουργός υγείας είπε πως δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος.«Υπάρχει η ομάδα των ειδικών και εάν πρέπει, θα το εισηγηθούν στο Υπουργείο Υγείας. Θα γίνει η συζήτηση εάν πρέπει να δοθεί σε συγκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Είμαστε έτοιμοι εάν χρειαστεί».