Ωχριά ο γόρδιος δεσμός μπροστά στο μπέρδεμα του απονευρωμένου νόμου, που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή τον Φεβρουάριο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

 

 Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ και δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει οριστεί κανείς για να αναλάβει την είσπραξη του τέλους 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου ή μετοχών εταιρειών με ακίνητη περιουσία. 

 Η Βουλή ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, «μπορούσαν με εγκυκλίους και εσωτερικές οδηγίες, να δοθούν οδηγίες και εξουσία της είσπραξης αυτού του τέλους».

Η Διεύθυνση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε επιστολή της ζητεί από τη Βουλή να ξακαθαρίσει ποιός θα εισπράττει το τέλος.

 Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου, που σκοπό έχει την είσπραξη χρημάτων προς στήριξη προσφύγων με περιουσία στα κατεχόμενα, ζητεί την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «η δουλειά του Γενικού Ελεγκτή είναι να ελέγχει εάν οι οφειλές και τα χρέη προς το δημόσιο εισπράττονται κανονικά».

 Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Σίγμα. Ο Μάριος Πετρίδης είπε ότι «το όλο θέμα θα απασχολήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Θα το δούμε στο πλαίσιο του νενομισμένου οικονομικού ελέγχου».

 Όσο εκκρεμεί η εφαρμογή του νόμου και ο εισπράκτορας αγνοείται, όπως και αυτός που θα τον ορίσει, η ύπαρξη του απονευρωμένου νόμου πυροδοτεί αντιδράσεις.

Ο Σταύρος Λεπτός εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, δήλωσε ότι «καταργήθηκε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων και αυτή τη στιγμή οι developers προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που δημιουργήθηκαν και ήρθε και αυτό από πάνω».

 Οι τραπεζίτες εκφράζουν τη δυσφορία τους γιατί δεν κλήθηκαν στη διαβούλευση του νόμου που επηρεάζει συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ σωρευτικά για τις τράπεζες και ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών σε επιστολή τους στις 3 Μαρτίου να εκδώσει οδηγίες και να επεξηγεί: 

1) Η μέθοδος υπολογισμού του τέλους στις περιπτώσεις εκποίησης/ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους, όπου δεν καταβάλλεται οποιοδήποτε ποσό, αλλά μειώνεται ή εξοφλείται δανεισμός.  

2) Πότε και σε ποια αρχή πρέπει να πληρωθεί το τέλος, ιδιαίτερα εφόσον εντός του πλαισίου δεν εμπίπτουν μόνο άμεσες μεταβιβάσεις/πωλήσεις ακινήτων αλλά και πώληση μετοχών εταιρειών ήτοι συναλλαγές που δεν εκτελούνται στο Κτηματολόγιο. 

3) Ποια έντυπα θα πρέπει να συμπληρώνονται και υποβάλλονται κατά την πληρωμή.   

 Στην επιστολή τους η οποία προτείνει και τροποιήσεις του νόμου, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων θα καλούνται πρακτικά να πληρώσουν το τέλος για το ίδιο ακίνητο δύο φορές.

 Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή. 

Οι πρόσφυγες αναμένουν στήριξη

Είναι προφανές ότι ο προσφυγικός κόσμος, οι οποίοι στερούνται τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, ανέμεναν ότι θα υπάρξει με την ψήφιση του νόμου αυτού μια μορφή στήριξης.

Αυτό, το οποίο φαίνεται να έχει συμβεί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Βουλή βιάστηκε να ψηφίσει ομόφωνα ένα νόμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πρακτικές δυσκολίες της εφαρμογής του.

 Ενδεικτικό αυτού είναι ότι θα μπορούσε να ορίσει μια ημερομηνία εφαρμογής του νόμου για να δοθεί χρόνος να διευθετηθούν κομβικής σημασίας θέματα, όπως αυτό της εισπρακτικής αρχής.

 Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι απούσα από αυτή την ιστορία.

 Εάν θα εισπράττει ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, εάν θα εισπράττει το Κτηματολόγιο, ο Έφορος Φορολογίας, ο Έφορος Εταιρειών, αυτά χρειάζονται τροποποιήσεις νόμων.

 Ο νόμος ισχύει και δεν εφαρμόζεται.

  Τι έχει γίνει;

 Έχει προσφερθεί στον προσφυγικό κόσμο μια μορφή στήριξης.

 Ειρήσθω, εν παρόδω, ότι θα πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημα με ποιό τρόπο θα αποδίδεται αυτή η στήριξη.

 Ποια μορφή θα έχει, σε ποιούς θα διοχετευθεί με ποιά κριτήρια και πόσα λεφτά θα δίνονται;

Διαβάστε επίσης: Γκάφα ολκής από τη Βουλή: Ψήφισαν Νόμο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί (vid)