Το νέο πακέτο στήριξης της Οικονομόιας ανακοινώνουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, για στήριξη της απασχόλησης που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο στόχος των κυβερνητικών σχεδίων είναι η στήριξη κλάδων της οικονομίας, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και η αποφυγή περαιτέρω δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης "δημιουργήσαμε δίκτυ προστασίας και λάβαμε σωρεία οριζόντιων μέτρων".
Σύμφωνα με τον κο. Πετρίδη, το νέο πακέτο αποτελείται από πέντε νέα, πιο στοχευμένα σχέδια τα οποία καταρτίστηκαν μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και θα καλύπτουν την χρονική περίοδο 4 μηνών με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τα νέα σχέδια εδράζονται σε μια πιο στοχευμένη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης σε τομείς που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, ενώ διέπονται από πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει τυχόν καταχρήσεις.
Μέρος των μέτρων αποτελεί η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την συνομολόγηση της Συμφωνίας Εγγύησης ύψους 28,11 εκ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό SURE για την προστασία θέσεων εργασίας.
Όπως δήλωσε, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διασφαλιστεί:
- η Συνέχιση της υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης θωρακίζοντας τις δυνάμεις της δημόσιας οικονομίας
- η βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης
- η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, μια διαδικασία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
- συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “με το συνεκτικό Πρόγραμμα στήριξης της Οικονομίας η Κυβέρνηση ουσιαστικά σήκωσε όλο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας την περίοδο των περιορισμών αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους. Στηρίχθηκαν από τα δημόσια ταμεία 190.000 συμπολίτες μας, 26.000 επιχειρήσεις και 22.000 αυτοεργοδοτούμενοι”.
Σημείωσε δε ότι μόνο το ύψος της επιδότησης των εισοδημάτων στις τρεις φάσεις αγγίζει τα 500 εκ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι αποφεύχθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων καθώς τους δόθηκε το αναγκαίο οξυγόνο για να μην χρεοκοπήσουν την κρίσιμη περίοδο, αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης.
Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε πως «με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίκτυ προστασίας στους εργαζόμενους.Από αύριο αρχίζει η επιβολή επιδομάτων».
Πρώτο Σχέδιο
Οποιαδήποτε αδειούχα ξενοδοχειακή μονάδα ή αδειούχο τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Σχέδιο Αδειούχων Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.
Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:
1. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
2. Υποχρέωση των αδειούχων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.
3. Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Αδειούχων Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων εφόσον κατέχει άδεια από Υφυπουργείο Τουρισμού και εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.
4. Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι έχουν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020 από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα θα περιλαμβάνονται στο ποσοστό κάλυψης εργοδοτουμένων, εάν προσληφθούν κατά την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.
Δεύτερο Σχέδιο
Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή.
Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση:
(α) συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία ή
(β) ασκεί οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από τον Τουρισμό ή
(γ) ασκεί οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με επιχείρηση η οποία τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας ή/ και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η συμμετοχή στο Σχέδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ακολούθως:
Τρίτο Σχέδιο
Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων
Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση που δεν ασκεί οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες που παρουσιάζονται εδώ.
Η συμμετοχή στο Σχέδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ακολούθως:
Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:
1. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που
αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για
οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
2. Η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης να μην εντάσσεται στις οικονομικές δραστηριότητες που αναφέρονται εδώ
3. Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο υπό αναφορά Σχέδιο εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.
4. Για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτούμενους, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για όλους.
Τέταρτο Σχέδιο
Ειδικό Σχέδιο Σχεδίου Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή στο Σχέδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ακολούθως:
Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:
1. Η επιχείρηση τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή με βάση τα πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
2. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
3. Για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 9 εργοδοτουμένους, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για όλους.
Πέμπτο Σχέδιο
Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων
Το υπό αναφορά Σχέδιο απευθύνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020.
Το Ειδικό Επίδομα θα ισούται με ποσό €360 για περίοδο ενός μηνός και δεν παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο, για την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα από τα Ειδικά Σχέδια.
Για Ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020, θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του Ανεργιακού Επιδόματος ή Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των σχεδίων έχει ανέλθει στα 500 εκ. ευρώ.
Παράκληση της Υπουργού Εργασίας είναι να μην γίνουν μειώσεις μισθών και απολύσεις.