Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Βέβαια, ουδείς θέλει να χαλάσει την καλή εικόνα, που έχει χτίσει η χώρα στη διαχείριση της κρίσης, εξού και η προσπάθεια είναι να κινούνται όλα στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας.
Το γεγονός ότι από Δευτέρας αρχίζει ένας μαραθώνιος τηλεδιασκέψεων τόσο του Υφυπουργού Τουρισμού, όσο και των εμπλεκομένων στον τομέα με οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Σάββας Περδίος έχει θέσει επί τάπητος τον σχεδιασμό του, ο οποίος προβλέπει:
- Άνοιγμα ξενοδοχείων την 1 Ιουλίου.
- Άνοιγμα αεροδρομίων στις 15 Ιουλίου.
Ένα ζήτημα είναι βεβαίως και το πώς θα ελέγχονται οι τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στην Κύπρο.
Υπάρχει η επιλογή να ζητείται από τους τουρίστες, που θα ταξιδέψουν στην Κύπρο να υποβάλλονται σε εξέταση και να προσκομίζουν πιστοποιητικά, τα οποία να βεβαιώνουν ότι δεν νοσούν με κορωνοϊό.
Φαίνεται όμως ότι:
- Η κυβέρνηση ευνοεί την διενέργεια εξέτασης, με την άφιξη των τουριστών στην Κύπρο.
- Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα πρέπει να δίδεται γρήγορα.
Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα είναι κατά πόσο το κόστος της εξέτασης θα το επωμίζεται ο ταξιδιώτης ή το κράτος.
Και προφανώς γίνονται σχέδια επί χάρτου για την διαχείριση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε κάποιο ξενοδοχείο.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από την κυβέρνηση, το οποίο όμως αξιολογείται από την επιδημιολογική ομάδα.
Συγκεκριμένα:
- Υπάρχουν ξενοδοχεία "καραντίνες", στα οποία θα διαμένουν τυχόν κρούσματα και οι επαφές τους.
- Ερώτημα τι θα γίνεται με το ξενοδοχείο, στο οποίο θα εντοπίζεται κρούσμα.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού είναι αρνητικός στο σενάριο κλεισίματος του ξενοδοχείου, στο οποίο θα εντοπίζεται κρούσμα, και η επιδημιολογική ομάδα καλείται να δώσει την άποψή της.
Διαβάστε επίσης