Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού ρίχνει βαριά τη σκιά της στην κοινωνία και την οικονομία, η Ευρώπη θρηνεί τα θύματά της και ζει μέσα στην ανασφάλεια, οι ηγέτες της εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων, αδυνατώντας να βρουν κοινή λύση για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

 

Χθες, ύστερα από πολύωρες διαφωνίες οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες τους και να τις συνεχίσουν σήμερα με στόχο έναν συμβιβασμό για το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Το μήνυμα ότι το Εurogroup  πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Πρέπει, είπε, να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης, του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Αυτό, αναγνώρισε, θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του.

Η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει σοβαρή ύφεση στα κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμούν τα πέντε σημαντικότερα γερμανικά Ινστιτούτα έρευνας της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Η διάρκεια και το εύρος των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα εξαρτηθεί, επισημαίνουν, από την περαιτέρω πορεία της πανδημίας και από τα μέτρα, που θα ληφθούν για να μειωθεί η ταχύτητα εξάπλωσης της. Όσο πιο δραστικά θα είναι, τόσο πιο μεγαλύτερη θα είναι βραχυπρόθεσμα η οικονομική ζημιά.
Σχεδόν ήπιες εκτιμούν ότι θα είναι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μόλις στο 1,9% φέτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο μπορεί να υπάρξει αύξηση της οικονομίας της κατά 5,6%.

Για την Ελλάδα προβλέπουν για φέτος οπισθοχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,9% αλλά για τον επόμενο χρόνο αύξηση της τάξεως 5,1%.

Για την Γερμανία βλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% φέτος, ενώ για τον επόμενο χρόνο αναμένουν αύξηση της τάξεως του 5,8%.

Η Γερμανία είναι, σύμφωνα τους οικονομολόγους, καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κρίση. Η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπει στο κράτος να πάρει εκτεταμένα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού για εταιρείες και νοικοκυριά.