Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κρατήσουν την Τουρκία εκτός της λίστας με τις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως φορολογικοί παράδεισοι, αψηφώντας επί της ουσίας τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ δεν προτίθενται να στοχοποιήσουν τις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΕ βάζει και τα «δύο της πόδια σε ένα παπούτσι» όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές προκλήσεις.
Η καθυστερημένη αντίδραση της Ένωσης στους κινδύνους που ελοχεύει η κρίση στην Λιβύη και η χθεσινή απόφαση για επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι παρά μόνο μια «φιλότιμη» προσπάθεια να περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.
Ωστόσο, η ΕΕ είναι αρκετά διστακτική στην επιβολή κυρώσεων στην γείτονα χώρα, όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και εξαιτίας των τουρκικών απειλών για το προσφυγικό.
Τέλος, χθες διεξήχθη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών της ΕΕ με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τον Προϋπολογισμό της Ένωσης, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα αποθαρρυντικό, αφού δεν βρέθηκε η χρυσή τομή. Το χάσμα απόψεων καλά κρατεί στην Ένωση και αυτό καθιστά ακόμα πιο «ευάλωτη» τη διαπραγματευτική της θέση και σε εξωτερικά ζητήματα, πόσο μάλλον όταν έχει απέναντι της ένα ισχυρό παράγοντα όπως είναι η Τουρκία.