Με τις απόψεις εργοδοτών και εργαζομένων εκ διαμέτρου αντίθετες, οι κοινωνικοί εταίροι κάθονται αύριο στο τραπέζι με τον Υπουργό Εργασίας για το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για την ΑΤΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι συνθήκες επιβάλουν πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ». Πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια επέκτασης για το σύνολο των εργαζομένων.

Από πλευράς της η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι «τα βασικά εργατικά δικαιώματα πρέπει να τα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Θα πάμε να δώσουμε μάχη για την ΑΤΑ ώστε να επεκταθεί και να καλύψει όλους τους εργαζόμενους». 

 Η ΑΤΑ έχει κλείσει τον κύκλο της, λένε οι εργοδότες.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σημείωσε ότι «πάμε σε ένα διάλογο για εκσυγχρονισμό ενός συστήματος που όπως λειτουργεί, πλέον, υποσκάπτει τα δημόσια οικονομικά και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να συζητήσουμε νέα μορφή αυτού του συστήματος».

Με τις συντεχνίες να προειδοποιούν ήδη για κινητοποιήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας «αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα. Έχουμε βιώσει πρόσφατα τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, έχει προκηρυχθεί παναπεργία στις Βρυξέλλες».

Όπως είπε, «ανάλογη θα είναι και η στάση του κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον τρόπο που θεωρούμε ότι επιβάλλεται».

 Υποβάθμιση της ανάπτυξης 

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της Κύπρου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρούοντας των κώδωνα για τους δασμούς που φέρνουν αβεβαιότητα και οδηγούν σε επιβράδυνση των οικονομιών.

Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2025 ήταν στο 3,1% και με την αναθεώρηση είναι στο 2,5%.

Οι εκτιμήσεις για την Κύπρο εμπίπτουν στο γενικότερο πλαίσιο των επιπτώσεων που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, λέγει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «το ΔΝΤ εκτιμά γενικότερα σε όλα τα κράτη ότι θα έχουμε συγκράτηση της ανάπτυξης καθώς και επιβράδυνση της μείωσης του πληθωρισμού».

Με τις αποφάσεις των ΗΠΑ να έχουν επιφέρει μεγάλη μεταβλητότητα. Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης  τόνισε ότι «σύμφωνα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ τόσο η οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης θα παρουσιάζουν επιβράδυνση».

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπες με μηδενική ανάπτυξη. «Δύο χώρες που εξάγουν σημαντικό αριθμό προϊόντων στην Αμερική. Σε ενδεχόμενο δασμών αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την βιομηχανία τους. Για την Γερμανία σημαντικό να δούμε αν υπάρξει συμφωνία για την «αυτοκινητοβιομηχανία», είπε ο κ. Γιασεμίδης. 

Σύμφωνα με τον Μάκη Κεραυνό,  το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθώντας τις εξελίξεις εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των δικών του εκτιμήσεων.