Πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε δηλώσεις που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, είπε στο ΚΥΠΕ, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, σημειώνοντας ότι οι μη επαγγελματίες επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές πριν να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή δασμών στις περισσότερες χώρες του κόσμου στις 2 Απριλίου ακολούθησε μία κατακόρυφη πτώση στα χρηματιστήρια διεθνώς. Οι αμερικανικοί δείκτες έχασαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε λίγες μέρες, ενώ πτωτική τάση ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Όταν στις 9 Απριλίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναστολή των δασμών για 90 μέρες σε χώρες που δεν προέβησαν σε αντίποινα, οι αγορές εκτινάχθηκαν, με τους ίδιους αμερικανικούς δείκτες να καταγράφουν άνοδο μεταξύ 8-12%.

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Προέδρων, και ειδικά όταν αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, επηρεάζουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα». Αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ είναι να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό των δασμών για να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες. «Ακριβώς την ίδια τακτική χρησιμοποίησε  και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ (τον Ιανουάριο) με το Μεξικό και τον Καναδά. Οπότε θεωρώ ότι και οι προηγούμενες εμπειρίες αξιολογούνται», είπε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί σε δηλώσεις που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και οι μη επαγγελματίες επενδυτές να λαμβάνουν τις κατάλληλες συμβουλές πριν προχωρούν σε επενδύσεις».

Ερωτηθείς για το τι συνεπάγεται η απώλεια τρισεκατομμυρίων χρηματιστηριακής αξίας για την πραγματική οικονομία, είπε ότι οι χρηματιστιριακές τιμές αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις των επενδυτών σχετικά με την πορεία των οικονομιών και των εταιρειών.

Οι επενδυτές, σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης, «τοποθετούνται αναλόγως, είτε προχωρώντας σε ενίσχυση των θέσεων τους είτε ρευστοποιώντας τες. Υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές, επενδυτικά, ασφαλιστικά και άλλα ταμεία, αλλά και επενδυτές που αναζητούν να ενισχύσουν το παθητικό τους εισόδημα».

«Ως γενικότερο πλαίσιο οι αγορές αντιδρούν αρνητικά σε περιόδους αρνητικών ανακοινώσεων και εκτιμήσεων και όταν υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με τη διόρθωση που υπήρξε στα χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις για τους δασμούς, όσοι είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα είδαν την αξία των επενδύσεων τους να μειώνεται, ενώ με την πρόσφατη ανακοίνωση για αναστολή των δασμών, μέρος της αξίας ανακτήθηκε. «Σε περίπτωση μη ρευστοποίησης των επενδύσεων το κέρδος ή η ζημιά που καταγράφεται είναι περισσότερο λογιστικά, ενώ με την πώληση των επενδύσεων, τότε αναφερόμαστε για πραγματικό κέρδος ή ζημιά», είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι επενδυτές που αποφάσισαν να αποεπενδύσουν από το χρηματιστήριο, ενδεχομένως να αναζήτησαν διαφορετικές επενδύσεις, όπως τα πολύτιμα μέταλλα, ή να διατήρησαν τα ποσά σε καταθέσεις, μέχρι να αξιολογήσουν τα δεδομένα, όπως αλλάζουν και διαμορφώνονται.

Κληθείς να σχολιάσει την τακτική της Κίνας να αγοράζει μέσω κρατικών εταιρειών πακέτα μετοχών για να συγκρατήσει την πτώση των χρηματηστηριακών δεικτών της, είπε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει ενταθεί η συζήτηση ότι η Κίνα χρησιμοποιεί αθέμιτες εμπορικές και επιχειρηματικές πρακτικές. Επιχορηγεί, δηλαδή, μέσω κρατικών ταμείων και κεφαλαίων, εταιρείες, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές, να επενδύσουν σε υποδομές σε χώρες του εξωτερικού, με κάποιες φορές πολιτικά κίνητρα, και γενικότερα να μην ενεργούν σε ένα περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού».

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, είπε, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις «έχουμε δει στο παρελθόν, τόσο κράτη, αλλά και κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν το χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και άλλους, πάντοτε όμως σε προσωρινό ορίζοντα».

Σε ερώτηση για τυχόν επιπτώσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών στην Κύπρο που είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο στο κυπριακό χρηματιστήριο. «Όμως γενικά το χρηματιστήριο στην Κύπρο δεν είναι τόσο ενεργό, οι τζίροι είναι χαμηλοί και από όσο αντιλαμβάνομαι τρέχει μια διαδικασία αποκρατικοποιήσης και ενίσχυσης του».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα χρηματιστήρια επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά σε περιόδους μεταβλητότητας, εφόσον πολλοί επενδυτές αναστέλλουν τις επενδύσεις τους ή προτιμούν να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους. «Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του κ. Τραμπ υπήρξε μια ανακούφιση στις χρηματαγορές, ενώ η «εμπορική σύγκρουση» ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται, χωρίς να μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί η κατάληξη».

Κληθείς να συγκρίνει την τρέχουσα περίοδο και έκθεση του ΧΑΚ στους διεθνείς κινδύνους με την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2008-2013, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι «είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα και συνθήκες. Τότε το πρόβλημα ήταν το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και οι προβληματικές επιλογές  του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα ζητήματα τώρα αφορούν το διεθνές εμπόριο και τα εμπόδια και δυσκολίες που δημιουργούνται».

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον, ειδικά για μια εξωγενή οικονομία όπως τη δική μας, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης. «Είναι αντιληπτό ότι προβλήματα στο διεθνές εμπόριο θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν αυτή η περίοδος αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, είπε ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πριν απαντήσει αυτή την ερώτηση, πρέπει να αξιολογήσει τις τρέχουσες ανάγκες του, τον προϋπολογισμό του και να αναζητήσει τη συμβουλή από ειδικούς, ώστε να αντιληφθεί τους κινδύνους που αναλαμβάνει με κάθε επένδυση που προχωρεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ