Η διατήρηση της ποσόστωσης του 15% στο μεικτό χαλλούμι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως αποφασίστηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης Χαλλουμιού, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος.
Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του ΚΕΒΕ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Υπουργού Γεωργίας Δρ. Μαρίας Παναγιώτου και των αρμόδιων λειτουργών, έχει ως βασική αποστολή τη διασφάλιση των εξαγωγών και την ενίσχυση του χαλλουμιού, διατηρώντας τη θέση του ως το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου.
Παράλληλα, η διατήρηση αυτής της ποσόστωσης εξασφαλίζει την αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος στη χώρα και προστατεύει περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της τυροκομίας, ενισχύοντας την κυπριακή οικονομία συνολικά.
Η σημασία των εξαγωγών του «λευκού χρυσού».
Τα στοιχεία για το 2024 αποδεικνύουν τη σημασία της προστασίας του χαλλουμιού. Κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 31.021 τόνους, σε σύγκριση με 28.379 τόνους την ίδια περίοδο το 2023, με συνολική αξία €239 εκατομμυρίων. Το χαλλούμι όχι μόνο παραμένει το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, αλλά αποτελεί και κινητήριο δύναμη για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των αγροτικών δραστηριοτήτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Υπουργός Γεωργίας έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξει το χαλλούμι, διασφαλίζοντας ότι τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές του θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προσφέροντας παράλληλα σταθερότητα στον τομέα της τυροκομίας αλλά και βιωσιμότητα σε όλους τους εμπλεκομένους στον κλάδο.
Οι αριθμοί που αποκαλύπτουν την αλήθεια
Το διάταγμα που προέβλεπε αύξηση της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο 30% από την 1η Φεβρουαρίου αποδείχθηκε προβληματικό, καθώς δεν βασιζόταν σε επίσημα στοιχεία. Οι πραγματικές μετρήσεις για τους μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2024 κατέδειξαν ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί για να καλύψει τόσο τις εξαγωγές όσο και τις ανάγκες για προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, παρά τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα που δόθηκαν για την αύξηση της παραγωγής.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 25 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε ως εκ τούτου η διατήρηση της ποσόστωσης στο 15% μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος για τη λήψη πιο βιώσιμων αποφάσεων στη νέα συνεδρία που θα ακολουθήσει. Η μόνη αντίθεση εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο των αιγοπροβατοτρόφων, ο οποίος υποστήριξε την αύξηση της ποσόστωσης στο 30%, χωρίς όμως τεκμηρίωση.
Μια συλλογική προσπάθεια για το μέλλον του χαλλουμιού
Η απόφαση αυτή της Επιτροπής αποτελεί χωρίς καμιά αμφιβολία ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, διασφαλίζοντας τις εξαγωγές και την αξιοποίηση όλων των ποσοτήτων γάλακτος που παράγεται στην Κύπρο. Το ζητούμενο πλέον είναι η συλλογική εργασία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με κοινό στόχο τη διατήρηση του χαλλουμιού ως παγκόσμιο σύμβολο της κυπριακής παράδοσης και τη διασφάλιση του για τις επόμενες γενιές.
Η προστασία του χαλλουμιού δεν είναι μόνο υπόθεση του κλάδου της τυροκομίας, αλλά αφορά ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και το μέλλον της τοπικής παραγωγής. Συνεπώς, η συνεργασία και η ενότητα είναι οι βασικοί πυλώνες για να παραμείνει το χαλλούμι η «ναυαρχίδα» των εξαγωγών της χώρας μας.