Το Κυπριακό, το Ελληνικό και το Αιγυπτιακό Εμπορικό Επιμελητήριο υπέγραψαν την Τετάρτη στο Κάιρο Μνημόνιο Συναντίληψης, με το οποίο ιδρύεται Τριμερές Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της Τριμερούς Επιχειρηματικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων (FEDCOC), Ahmed El Wakil, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (ΕΕΕΕ), Ιωάννης Μασούτης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Σταύρος Σταύρου.

«Εκτός από άλλες πρωτοβουλίες που θα εγκρίνονταν κατά περίπτωση, τα μέρη συμφωνούν να δημιουργήσουν ένα “Τριμερές Επιχειρηματικό Συμβούλιο” για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας και την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών προώθησης επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κορυφαία μέλη από τις τρεις πλευρές και θα παρέχει τον απαραίτητο φυσικό χώρο και τεχνικές εγκαταστάσεις», αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Σημειώνεται επίσης ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες και προγράμματα θα περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε επιχειρηματική ενημέρωση, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και αντιστοίχισης, τομεακές και γενικές αντιπροσωπείες, εκθέσεις και υλικοτεχνική υποστήριξη».

«Το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης ισχύει για περίοδο τριών ετών και θα ανανεώνεται αυτόματα για ίσες περιόδους, εκτός εάν ακυρωθεί με γραπτή ειδοποίηση από οποιοδήποτε μέρος του παρόντος, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της συμφωνίας», προστίθεται.

«Τα μέρη έχουν επίγνωση των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και της ανάγκης να προωθηθούν αυτές οι σχέσεις, ιδίως μέσω της προώθησης της τεχνικής και οικονομικής συνεργασίας», αναφέρεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, προσθέτοντας ότι «έχουν επίγνωση των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών, πρωτοκόλλων και προγραμμάτων» και ότι «ανταποκρίνονται στην ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης αυτής της οικονομικής συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο σε όλους τους τομείς».

Στον χαιρετισμό του στην τριμερή επιχειρηματική διάσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, είπε ότι «η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι μοναδικά τοποθετημένες και συλλογικά αποφασισμένες να προωθήσουν την ενεργειακή ασφάλεια για την περιοχή μας και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και παραγωγή λύσεων βιώσιμης και ανανεώσιμης ενέργειας».

«Η συλλογική μας τεχνογνωσία, οι πόροι και η δέσμευσή μας στην καινοτομία μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο. Αυτό δεν είναι απλώς ένα όραμα - είναι ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές», επεσήμανε.

Προσέθεσε ότι η διάσκεψη αποτελεί «μια στρατηγική στιγμή για τη διερεύνηση νέων ευκαιριών σε βασικούς τομείς όπως η τεχνολογία, οι υποδομές, η επιχειρηματική ανάπτυξη και συνεργασία και ο τουρισμός», προσθέτοντας ότι «η απαράμιλλη πρόσβαση της Αιγύπτου σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια καταναλωτές μέσω των εκτεταμένων εμπορικών συμφωνιών, σε συνδυασμό με 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους που διατίθενται στις επιχειρήσεις, αποτελούν μια άνευ προηγουμένου πλατφόρμα ανάπτυξης».

Ο κ. Σταύρου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του ΚΕΒΕ να υποστηρίξει και να διευκολύνει αυτήν την τριμερή συνεργασία, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι οι ιδέες και οι διασυνδέσεις που διαμορφώνονται σήμερα μεταφράζονται σε πραγματικές συνεργασίες και απτά αποτελέσματα, με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των εταιρειών μελών».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η περιοχή μας μπορεί να αξιοποιήσει τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να μετατραπεί σε γέφυρα ασφάλειας, ειρήνης και δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης». Σημείωσε ακόμη ότι το ΚΕΒΕ, «σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, είναι πλήρως έτοιμο να συμβάλει πρακτικά στη διακυβερνητική συνεργασία και να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ας αδράξουμε αυτή τη στιγμή για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που ορίζεται από την καινοτομία, τις επενδύσεις και τη συνεργασία. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή που δεν είναι μόνο οικονομικά ευημερούσα, αλλά ένα παγκόσμιο μοντέλο σταθερότητας, βιωσιμότητας και επιτυχίας», υπογράμμισε σχετικά.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα έχουν απήχηση πολύ πέρα από τα σύνορά μας και μακριά στο μέλλον. Ας διασφαλίσουμε ότι θα μας οδηγήσουν σε μια ακμάζουσα, ειρηνική και ενωμένη Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Σταύρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ