Το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, το στεγαστικό, αλλά και θέματα υγείας βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητές του, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωβουλευτής, Μιχάλης Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ/ΕΛΚ), ο οποίος προανήγγειλε επίσης ότι εντός του 2025 αναμένεται επίσημη επίσκεψη της Φορολογικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. 

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου του 2024 και τις δράσεις για το 2025, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών για το έργο που επιτελείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο της κάθε πολιτικής του δράσης προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό, το στεγαστικό, τα θέματα υγείας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και η προώθηση των κυπριακών ΠΟΠ προϊόντων, όπως το χαλλούμι, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του.

Στο διάστημα των έξι μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Ευρωβουλευτής, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι έως τώρα υπέβαλε συνολικά οκτώ γραπτές ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το θέμα με τους ελαττωματικούς αερόσακους "Takata", την ανάγκη ενίσχυσης των Κύπριων εκτοπισμένων 50 χρόνια μετά την εισβολή και τη διασφάλιση έγκαιρης υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου.

Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές μέσω επιστολής για το εθνικό θέμα, ενώ αναφέρθηκε και σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες με θέμα «50 Χρόνια Προσφυγιάς, Κυπριακό Ποδόσφαιρο» με συμμετοχή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών από ολόκληρο το φάσμα του αθλήματος, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες της εισβολής του 1974.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε και σε πρότασή του που αφορά στην αποζημίωση και στήριξη πλεονάζοντος προσωπικού και απολυμένων εργαζομένων για επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι αυτή υπερψηφίστηκε με ποσοστό πέραν του 92% από του Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας για τον τομέα της υγείας είπε ότι απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας της Κύπρου, Μιχάλη Δαμιανό, για αξιοποίηση κονδυλίου ύψους 10 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Μονάδας Λοιμώξεων.

Στην παρουσίασή του ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησε για τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει, «μέσα από τις οποίες διαμορφώνονται πολιτικές σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, καθορίζεται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και προωθείται η καινοτομία και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι συμμετέχει στην ECON (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής), στη FISC (Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων), στη BUDG (Επιτροπή Προϋπολογισμών), στην ITRE (Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας) και στην ENVI (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων). Είπε ότι συμμετέχει και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Ιράν, στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

«Ο μεγάλος αριθμός επιτροπών στις οποίες συμμετέχω δεν με φοβίζει, αντίθετα με γεμίζει ενθουσιασμό, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να εργαστώ σκληρά για να προωθήσω ουσιαστικές και θετικές αλλαγές στη ζωή κάθε ευρωπαίου πολίτη», σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Για το 2025, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε εκτενώς σε προγραμματισμένες δράσεις που θα υλοποιήσει και ως σκιώδης εισηγητής σε πολλές επιτροπές, ενώ δήλωσε ότι εντός του 2025 αναμένεται επίσημη επίσκεψη της Φορολογικής Επιτροπής στην Κύπρο. 

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι σε αυτό το διάστημα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη συνδέσμων, φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με θέματα υγείας, ενέργειας, τραπεζών και γεωργίας, καθώς επίσης και με φοιτητές του δικτύου φοιτητών Erasmus. Δήλωσε ακόμη ότι είχε και συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, «όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών».