Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να διεξαγάγει κλαδική έρευνα στην αγορά καυσίμων κίνησης. 

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «η εν λόγω έρευνα, η οποία αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων για την κατανόηση της αγοράς, δεν μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε διαπίστωση παραβάσεων, παρά μόνο σε περαιτέρω καθυστερήσεις».

Σημειώνει περαιτέρω ότι «η διαδικασία μιας κλαδικής έρευνας ενδέχεται να διαρκέσει από 4 έως 6 έτη, και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα χρειαστεί η έναρξη νέας αυτεπάγγελτης έρευνας, η οποία θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο». Προσθέτει ότι «προηγούμενη κλαδική έρευνα της ΕΠΑ διήρκεσε πέραν των πέντε ετών».

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «είχε ήδη υποβάλει καταγγελία με πειστικά στοιχεία για συγκεκριμένες αντιανταγωνιστικές πρακτικές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαπίστωση παραβάσεων και την άμεση άρση στρεβλώσεων στην αγορά». Ακόμη, αναφέρει ότι «αντί η ΕΠΑ να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία, επιλέγει μία χρονοβόρα διαδικασία που μέχρι την ολοκλήρωσή της ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των στρεβλώσεων στην αγορά, απειλώντας την επιβίωση των μελών του Συνδέσμου μας».

«Είναι επίσης ανησυχητικό ότι, παρά τις πολυετείς έρευνες της ΕΠΑ, τόσο αυτεπάγγελτες όσο και κατόπιν καταγγελιών, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τα δομικά προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων κίνησης», τονίζει.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά «ότι η απόφαση για κλαδική έρευνα λήφθηκε με σκοπό να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που εκφράζονται δημόσια από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βουλευτές και πολιτικά κόμματα, αντί να δοθεί προτεραιότητα στην ουσιαστική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού».

Καταληκτικά, ο Σύνδεσμος καλεί την ΕΠΑ να αξιολογήσει άμεσα τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί μέσω της καταγγελίας του «και να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά».

Διαβάστε επίσης: Έρχεται αύξηση 10% της τιμής καυσίμων μέχρι 2027 λόγω ρύπων