Αύξηση 6% στο ΑΕΠ της Κύπρου έφερε, μεταξύ άλλων, η πλήρης απορρόφηση των πόρων της Πολιτικής Συνοχής είπε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, o εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη πολιτική συζήτηση αναφορικά με την ενίσχυση της κοινής διαχείρισης των ταμείων της Πολιτικής Συνοχής. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου αναφορικά με τον ρόλο της Πολιτικής Συνοχής στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα χτίζεται από τη βάση, και οι πόροι της Πολιτικής Συνοχής μπορούν να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός για ισορροπημένη ανάπτυξη και απασχόληση, ανεξάρτητα από το μέγεθος της χώρας ή της περιφέρειας. Επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης των βασικών αρχών της Πολιτικής Συνοχής και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική ικανότητα των εθνικών και τοπικών Αρχών για την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των επενδύσεων.
Ο Υπουργός υποστήριξε, περαιτέρω, τον ρόλο των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής και να συνδέονται άμεσα με επενδύσεις για πράσινη, ψηφιακή και δημογραφική μετάβαση.
Υπογράμμισε επίσης τα σημαντικά για την Κύπρο αποτελέσματα της πλήρους απορρόφησης των πόρων της Πολιτικής Συνοχής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον οικονομικό αντίκτυπο των επενδύσεων και στη συνεισφορά τους στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%, καθώς και στη δημιουργία 24.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Περαιτέρω, μέσω των επενδύσεων των ταμείων συνοχής, έχουν πραγματοποιηθεί στην Κύπρο έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος της ψηφιακής μετάβασης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να έχει ένα σημαντικό βαθμό ευελιξίας, γιατί πρέπει να είναι μια πολιτική που αρχίζει από πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να επωφελούνται από αυτή την πολιτική άτομα, μικροκοινωνίες, περιφέρειες, τοπικές αρχές και, βεβαίως, τα κράτη», σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Κεραυνός μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.
Επιπρόσθετα, είπε ότι αυτή η συνέχιση της πολιτική έτυχε της στήριξης των πιο πολλών κρατών μελών.
«Ελπίζουμε ότι στη νέα φάση που περνά αυτή η πολιτική συνοχής θα δώσει περισσότερα οφέλη, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά για όλες τις χώρες μέλη», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους απαραίτητους ελέγχους και με πλήρη διαφάνεια, είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ