Η Στρατηγική Παγκόσμιας Επέκτασης συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Δημήτρης Σκουρίδης με την ηγετική ομάδα της εταιρείας EnergyIntel που επιχορηγείται από το πρόγραμμα DISRUPT.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙδΕΚ, ο κ. Σκουρίδης υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο της συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης στην προώθηση της καινοτομίας στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψή του ακολούθησε την πρόσφατη επιχορήγηση DISRUPT ύψους €1,5 εκατ. που εξασφάλισε η EnergyIntel, καθώς και μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους €1 εκατ. από μετοχικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το πρόγραμμα Disrupt είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την Κύπρο, βασισμένο σε μικτή χρηματοδότηση και εστιάζεται σε νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει το στάδιο των Startups. Αυτή η σημαντική υποστήριξη, υπογραμμίζει τη δυναμική παρουσία της EnergyIntel και την πρωτοποριακή συνεισφορά της στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας».

Το πρόγραμμα DISRUPT του ΙδΕΚ, αναφέρεται, τιμά τις πρωτοποριακές τεχνολογίες της EnergyIntel. Αυτό το βραβείο αποτελεί ισχυρή επικύρωση των επιτευγμάτων της εταιρείας και ωφελεί τους μετόχους και τους επενδυτές. Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης η CEO της EnergyIntel, Ευγενία Ηροδότου και ο COO, Μάριος Αλεξάνδρου, το πρόγραμμα δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση αλλά και στρατηγική επιβεβαίωση της αριστείας της εταιρείας στην τεχνολογία αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

Η EnergyIntel αποτελεί μια από τις συνολικά 8 εταιρείες που επιχορηγήθηκαν από το πρόγραμμα DISRUPT, σήμερα απασχολεί 50 υπαλλήλους και έχει ξεπεράσει το Market Capital, στοιχείο που την καθιστά μία επιτυχημένη StartUp η οποία ετοιμάζεται για το ταξίδι του ScaleUp.

Με την υποστήριξη των επιχορηγήσεων DISRUPT και INNOVATE, η EnergyIntel κατάφερε να επικυρωθεί από αξιολογητές της ΕΕ, καθιστώντας την τεχνολογία TES ως ηγέτιδα λύση στην αειφόρο ενέργεια.

Προστίθεται ότι ο κ. Σκουρίδης «τόνισε τη σημασία αυτής της αναγνώρισης, η οποία όχι μόνο πιστοποιεί την καινοτομία, αλλά υποστηρίζει και στρατηγικά τις προσπάθειες επαναπατρισμού υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού».

«Τα τελευταία χρόνια, η EnergyIntel έχει συμβάλει στον επαναπατρισμό επιστημόνων και μηχανικών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία, εμπλουτίζοντας την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του brain drain (διαρροή εγκεφάλων)», σημειώνεται.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Σκουρίδης ενημερώθηκε για το όραμα της EnergyIntel να αναδειχθεί ως η πρώτη Unicorn της Κύπρου στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας. Οι διευθυντές της εταιρείας ανέλυσαν τη στρατηγική παγκόσμιας εμπορευματοποίησης και το σχέδιο ανάπτυξής τους, που αποσκοπεί στην εδραίωση της EnergyIntel ως πρωτοπόρας εταιρείας στην τεχνολογία ενέργειας παγκοσμίως.

Κλειδί για την υλοποίηση του οράματος, αναφέρεται, είναι το σύστημα TES E247-V1, μια πατενταρισμένη τεχνολογία που αποθηκεύει θερμική ενέργεια σε ανακυκλώσιμα και υψηλής απόδοσης υλικά, επιτρέποντας την αποτελεσματική μετατροπή ενέργειας μέσω κινητήρων Stirling. Η εν λόγω τεχνολογία αποδείχθηκε παγκοσμίως στο πλαίσιο του έργου NOOR Energy 1 στο Ντουμπάι, ενώ επικυρώθηκε από τη DNV -κορυφαία ανεξάρτητη αξιολογική υπηρεσία- καταγράφοντας 95% διαθεσιμότητα λειτουργίας σε διάστημα 10 μηνών.

Οι διευθυντές της Energyintel ενημέρωσαν τον Επικεφαλής Επιστήμονα για τις διεθνείς συνεργασίες της εταιρείας, η οποία αποτελεί μέλος του δικτύου Hellenic Impact και του Συμβούλιου Αποθήκευσης Ενέργειας Μακράς Διάρκειας (LDES), το οποίο καθορίζει και διαμορφώνει το μέλλον της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας.

O COO της εταιρείας, Μάριος Αλεξάνδρου δήλωσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της EnergyIntel δεν εστιάζεται μόνο στην προοπτική της έρευνας, αλλά κυρίως στην εμπορικοποίηση. Επεξήγησε μάλιστα ότι σκοπός της εταιρείας είναι να συνεργαστεί και να προσφέρει λύσεις στους μεγαλύτερους πελάτες του πλανήτη. Από την πλευρά της, η CEO της EnergyIntel, Ευγενία Ηροδότου, εξήρε την στρατηγική και τη στήριξη του ΙδΕΚ προς τις καινοτόμες εταιρείες μέσω του προγράμματος Disrupt.

Πηγή: ΚΥΠΕ