Η διαχείριση των περιορισμένων πόρων που έχουμε στη διάθεση μας θα πρέπει να γίνεται με τον πλέον υπεύθυνο, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και για το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του Γενικού Λογιστηρίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Ο κ. Κεραυνός μιλούσε στην 10η ετήσια ημερίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, με θέμα «Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στη νέα εποχή» όπου συμμετείχε όλο το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου ανά το παγκύπριο.
Απευθυνόμενος προς τη διεύθυνση και το προσωπικό, εξήρε το ρόλο και τη συμβολή του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας στην προώθηση της χρηστής και έννομης διαχείρισης δημόσιων πόρων, επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος αυτός όχι μόνο αναγνωρίζεται και επιδιώκεται και από την ίδια την Κυβέρνηση αλλά και επικροτείται». Επανέλαβε επίσης τη διαχρονική του στήριξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στην καλή πορεία της κυπριακής οικονομίας μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και τόνισε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, η ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονα.
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και συντονισμένη δράση, τόσο από το κράτος όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», είπε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «αδιαμφισβήτητη απόδειξη της συνετούς και λελογισμένης δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και της αδιάληπτης προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους τους φορείς του κράτους αποτελεί το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει παρουσιάσει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, καλύτερες από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».
Πρόσθεσε ότι τα θετικά αποτελέσματα, επιτεύχθηκαν με τη συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων της οικονομίας του τόπου και έχουμε την ευθύνη να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Ο Υπουργός τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα για υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η οποία αποτελεί την κύρια και βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας για τη διασφάλιση συνθηκών μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας της Κύπρου, λέγοντας ότι, «η διαχείριση των περιορισμένων πόρων που έχουμε στη διάθεση μας θα πρέπει να γίνεται με τον πλέον υπεύθυνο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Για το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο ρόλος του Γενικού Λογιστηρίου».
Επίσης, ο κ. Κεραυνός, αναφέρθηκε στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του Γενικού Λογιστηρίου και διαβεβαίωσε ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής του και θα σταθεί σύμμαχος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο, παρέμβαση στην ημερίδα έγινε από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Νικόδημο Δαμιανού, ο οποίος ανέλυσε τις δράσεις του Υφυπουργείου του για την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής στο δημόσιο τομέα.
Οι δράσεις αυτές, όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, σχετίζονται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με την αναβάθμιση υφιστάμενων αλλά και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, γεγονός που θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση και τη συναλλαγή των πολιτών με το δημόσιο και θα συντελέσει στο να καταστεί η Κύπρος «ένα σύγχρονο, ψηφιακό κράτος».
Επίσης, με διαδικτυακή παρέμβασή της, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, τόνισε ότι «η Κύπρος καλείται να αναλάβει ένα ρόλο κλειδί».
Σύμφωνα με την κ. Ραουνά, η Κύπρος έχει ενηλικιωθεί και καταστεί ως κράτος μέλος στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αξιοποιώντας όλη τη γνώση και εμπειρία των 20 αυτών χρόνων, έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι η αξία ενός κράτους μέλους δεν καθορίζεται από τα τετραγωνικά του χιλιόμετρα, αλλά από τον ρόλο του, την εμπειρογνωμοσύνη του και τη δυνατότητά του να συνεισφέρει ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις».
Ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης, ανέλυσε τις προτεραιότητες του Γενικού Λογιστηρίου που εδράζονται στο τρίπτυχο της απλοποίησης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, καθώς και της συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση δημόσιων πόρων.
Όραμά αλλά και κοινός μας στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, απευθυνόμενος προς το προσωπικό, είναι «το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας να καταστεί πρότυπο καινοτόμου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού οργανισμού του Δημοσίου που να συμβάλλει στη λογοδοσία και λήψη αποφάσεων στο δημόσιο τομέα», τονίζοντας τον πολυσχιδή ρόλο και αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου που επεκτείνονται σε όλο το δημόσιο τομέα.
Στην ημερίδα αναλύθηκαν επίσης, από προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου, θέματα που άπτονται της συμβολής του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανθεκτικής, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας στους τομείς της αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων και της μεταρρύθμισης στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων. Τέλος, παρουσίαση έγινε και από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, στην οποία παρατέθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα και οφέλη του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων.
Πηγή: ΚΥΠΕ