Η 21η Ιανουαρίου 2025 έχει οριστεί ως προθεσμία για την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την επιδοματική πολιτική για ΑμεΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να προωθηθεί το συντομότερο η νομοθεσία για την επιδοματική πολιτική των ΑμεΑ, ανεξαρτήτως των κριτηρίων για το ΕΕΕ.

 

«Ενημερωθήκαμε για το γεγονός ότι η διαδικασία της συζήτησης για συνομολόγηση νέας νομοθεσίας βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, μέχρι να λάβει ένα προσχέδιο νόμου, που θα συνάδει και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ.

«Από το 2014, ως ΑΚΕΛ υπογραμμίζουμε ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν έπρεπε και δεν πρέπει να είναι ενταγμένα στην εν λόγω νομοθεσία, αλλά θα έπρεπε και πρέπει να υπάρξει νέα ειδική νομοθεσία, η οποία ασφαλώς και πρέπει να εδράζεται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς.

«Μετά από 10 χρόνια συζητήσεων, ακόμα τα άτομα με αναπηρίες αγωνίζονται για τα αυτονόητα για την ανάγκη για ανεξάρτητη διαβίωση, για κοινωνική προστασία και συμπερίληψη, να πείσουν ότι η οικονομική στήριξη προς άτομα με αναπηρίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από τα εισοδήματα άλλου μέλους της οικογενειακής τους μονάδας, να πείσουν για την ανάγκη να εισαχθεί ο θεσμός του προσωπικού βοηθού», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε πως θέση του κόμματός της είναι πως «μόνο με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη μπορούμε να πάμε μπροστά».

«Eίμαστε εναντίον των οριζόντιων αυξήσεων και μέτρων για όλους και πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερα, εκεί να δώσουμε περισσότερη προσοχή», πρόσθεσε. Ανέφερε, ακόμα, ότι «θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να δει με πολύ θετικό μάτι την προσπάθεια που γίνεται, να έχουμε ένα νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία για να ζουν στη χώρα μας και αυτή ναι ονομάζεται κράτος πρόνοιας».

Η κ. Τσιρίδου εξήγησε ότι το νομοσχέδιο που διαμορφώνει το αρμόδιο Υφυπουργείο με το αναπηρικό κίνημα, είναι «ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί από την επιδοματική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία την οικονομική δυνατότητα του ανθρώπου που έχει ανάγκη» σημειώνοντας ότι «δεν θα έπρεπε να είναι έτσι». Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία της εξατομίκευσης των αναγκών του καθενός.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι κάλεσε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας άμεσα να στηρίξει είτε προτάσεις νόμου ή να καταθέσει νομοσχέδια και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση νόμου από το 2022, για μη αποκοπή επιδομάτων αναπηρίας, όταν το άτομο με αναπηρία παντρεύεται.

«Επειδή υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες που καταπατούν την Σύμβαση που και η  Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να υιοθετήσει για τη στήριξη των ΑμεΑ», είπε ο κ. Αποστόλου, θα πρέπει οι στρεβλώσεις οι οποίες είναι κοινά αποδεκτές ότι πρέπει να τερματιστούν, να τερματιστούν άμεσα και να μην αναμένεται η νέα νομοθεσία, η οποία εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει κάποιους μήνες.

Τέλος, ανέφερε ότι κάλεσε «το Υφυπουργείο να ξεκινήσει κι ένα διάλογο με τα υπόλοιπα Υπουργεία τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στήριξη ΑμεΑ, όπως το Παιδείας, το Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα στέγασης, έτσι ώστε να αντιληφθεί πλήρως τις ανάγκες που υπάρχουν, γιατί τα άτομα μία αναπηρίας πολλές φορές καλούνται από τα επιδόματα τους να καλύψουν ανάγκες της οποίας θα έπρεπε να τους παρέχει αυτή η Πολιτεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ