Συνέρχεται σήμερα στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με όλες τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε νέα μείωση, τη δεύτερη συνεχόμενη, στα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος στης 15:45 ώρα Κύπρου.

Ενδεικτικά η επενδυτική τράπεζα Berenberg εκτιμά ότι «για πρώτη φορά οι αποφάσεις φαίνονται ξεκάθαρες».

«Όπως οι περισσότεροι παρατηρητές, αναμένουμε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Χόλγκερ Σμίτινγκ, ο οποίος αναμένει, όπως άλλωστε καταδεικνύουν οι περισσότερες εκτιμήσεις της αγοράς, νέα μείωση (την τέταρτη) και στη συνεδρία του Δεκεμβρίου, μειώνοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3%.

Στο μεταξύ οι τάσεις στην πραγματική οικονομία συνηγορούν στην μείωση των επιτοκίων. Στην προηγούμενη συνεδρία τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ είχε μειώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,1 μονάδα βάσης για την περίοδο 2024-2026, ενώ ο δείκτης παραγγελιών (PMI) υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων τον Αύγουστο, που παραπέμπει σε υποτονική οικονομική δραστηριότητα. Πρόσθετα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 96,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ωθούμενος από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός, αν και διατηρήθηκε σχετικά ψηλά, βρέθηκε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο σε καθοδική πορεία.

Ήδη πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συνηγόρησαν υπέρ μιας νέας μείωσης των επιτοκίων αυτό το μήνα. Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΚΤΚ Χριστόδουλος Πατσαλίδης παρέπεμψε στην υποτονική οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, όπως και στον Δείκτη PMI για να τονίσει ότι «φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων. Τόνισε πως θα πρέπει όμως να συζητηθούν όλα τα νέα δεδομένα ως είθισται, εντάσσοντας στην εξίσωση και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι μετά από τις αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ θεωρεί πλέον πως το βασικό εργαλείο καθοδήγησης της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι η διαφορά των άλλων δύο επιτοκίων της ΕΚΤ, δηλαδή του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης από το επιτόκιο αποδοχή καταθέσεων θα «κλειδώσει» στις 15 και 25 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Έτσι τα δύο αυτά επιτόκια θα προσαρμόζονται στη βάση των αποφάσεων για μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων.