Παρά τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί υπάρχει ακόμα σημαντικός δρόμος για την αποτελεσματικότερη δυνατή και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στον χαιρετισμό του στην «3η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου», στη Λευκωσία. Όπως είπε, με την εκταμίευση της τέταρτης δόσης χορηγίας, η Κύπρος θα έχει λάβει το 50% της συνολικής κατανομής της χορηγίας του Μηχανισμού για την Κύπρο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη δυνατή και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα αποφέρει τα επιδιωκόμενα οφέλη για την κυπριακή οικονομία, την κυπριακή κοινωνία, τους κύπριους πολίτες και τις κυπριακές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον οι κραδασμοί και οι προκλήσεις είναι τεράστιες και ικανότητα προσαρμογής και άμεσης ανταπόκρισης σε αυτές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.  

«Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί, και να προσαρμόζεται, και να ανταποκρίνεται. Απόδειξη το Σχέδιο για το οποίο σήμερα οργανώθηκε αυτή η εκδήλωση. Εδώ νιώθω την ανάγκη να τονίσω βασιζόμενος και σε σχετικές συζητήσεις με ομολόγους μου Υπουργούς των Κρατών Μελών,  ότι η διατήρηση της απαιτούμενης ευελιξίας αποτελεί κλειδί στην συνέχιση της επιτυχούς επίτευξης των κοινών μας στόχων», ανέφερε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία και προσήλωση όλων των εμπλεκομένων στις κοινές μας δεσμεύσεις μέσα από το Σχέδιο και τόνισε την πρόσφατη θετική αξιολόγηση, με εξαίρεση ένα από τα 38 ορόσημα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Αιτήματος που είχε υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης χορηγίας από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Ιούλιο, το αίτημα για την εκταμίευση και της τέταρτης  δόσης χορηγίας.

Σημείωσε ότι με την εκταμίευση και της τέταρτης αυτής δόσης, οι συνολικές εισπράξεις της Κύπρου από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, από το 2021 κι έπειτα, θα ανέλθουν περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 50% περίπου της συνολικής κατανομής της χορηγίας του Μηχανισμού για την Κύπρο. Ο επόμενος στόχος μέχρι τέλος του χρόνου, είπε,  είναι η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση και της 5ης δόσης χορηγίας, για ακόμη 120 εκατομμύρια ευρώ.

«Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο Σχέδιο, που αφορά σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με κύριο στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η παρούσα Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την υλοποίηση με επιτυχία όλων των ορόσημων του Σχεδίου.

Όπως είπε ο Υπουργός, στα δύο χρόνια που απομένουν για την ολοκλήρωση του εθνικού μας Σχεδίου, ο στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, υλοποιώντας όλα τα μεταρρυθμιστικά Μέτρα και ολοκληρώνοντας όλες τις επενδύσεις που περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η απορρόφηση των πόρων από τον Μηχανισμό, αλλά η ουσία, που είναι ο πραγματικός αντίκτυπος και τα αλυσιδωτά οφέλη που απορρέουν από την επίτευξη του κάθε στόχου και οροσήμου, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου», εξήγησε.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ακόμα ότι η μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης έγκειται στην υιοθέτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων, κανονισμών ή άλλων θεσμικών πλαισίων που ολοκληρώνουν ή εξελίσσουν ουσιαστικά, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας σε τομείς που αφορούν και επηρεάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και ενισχύουν το κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο εκτελών χρέη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Νικόλας Ίσαρης είπε ότι η πρόσφατη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της δεύτερης αίτησης πληρωμής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έλαβε η Κύπρος είναι απόδειξη ότι η δουλειά γίνεται και πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόσθεσε ότι το κυπριακό σχέδιο με μια δέσμη αμοιβαία επωφελών προτάσεων και προϋπολογισμό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αντιμετωπίζει τις κοινωνικοικονομικές ανάγκες της Κύπρου για δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

«Ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων δεν είναι τυχαίος. Είναι η αναγνώριση ότι όλοι οι φορείς, το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας, οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε προσηλωμένοι προς την υλοποίηση των στόχων της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το εθνικό σχέδιο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά η επιτυχής διεκπεραίωση του σχεδίου θα είναι λαμπρό ορόσημο στη μοντέρνα ιστορία της Κύπρου και της Ευρώπης. Όπως είπε, το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, «ο δρόμος για να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους που θα διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας σε μελλοντικές προκλήσεις».

«Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών με πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και με τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις του παρόντος και του μέλλοντος», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέσω του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τίθενται τα θεμέλια για να μπορούν οι παρούσες και οι ακόλουθες γενιές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις καινούργιες δυνατότητες που παρουσιάζονται.

Τέλος ανέφερε ότι η προσπάθεια και οι στόχοι μέσω του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κοινοί, οι ευρωπαϊκές στρατηγικές είναι και κυπριακές και η επιτυχία της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκή, όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ