Σε έκδοση οδηγού γονέων για τη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες και εισηγήσεις  για εύκολες και πρακτικές επιμορφωτικές δράσεις προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) στο πλαίσιο δράσεων της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η χρηματοοικονομική επιμόρφωση παιδιών και εφήβων είναι ο ένας από τους δύο άξονες στους οποίους επικεντρώνει η ΕΕΚ τις δράσεις της για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (World Investor Week 2024) που πραγματοποιείται φέτος από τις 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος άξονας, ο οποίος επίσης στοχεύει να επιμορφώσει και να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους νέους, αφορά τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δράση των finfluencers.

Προστίθεται ότι μεταξύ των δράσεων που υλοποιεί η ΕΚΚ στο πλαίσιο του πρώτου άξονα, περιλαμβάνονται, διαλέξεις και αποστολή ενημερωτικού υλικού σε σχολεία και πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ενημέρωση Συνδέσμων Γονέων και πραγματοποίηση αριθμού διαλέξεων για γονείς.

Αναφέρεται ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΚ έχει εκδώσει Οδηγό Γονέων για τη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες και εισηγήσεις για εύκολες και πρακτικές επιμορφωτικές δράσεις.

Εξηγώντας την προτεραιότητα που δίνει φέτος η EKK στη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών και στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι γονείς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, σημειώνει ότι η παιδική και εφηβική ηλικία είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση οικονομικών συμπεριφορών και στάσεων.

«Ουσιαστικά οι γονείς είναι οι πρώτοι που καλούνται να παρέχουν βασικές γνώσεις για τη διαχείριση των χρημάτων, εντάσσοντας τη χρηματοοικονομική μάθηση στην καθημερινή ζωή. Μπορούν να το κάνουν συζητώντας μαζί τους για τα οικονομικά ζητήματα της οικογένειας, εφαρμόζοντας εύκολες και ευχάριστες μεθόδους σε καθημερινές λειτουργίες του σπιτιού και της οικογένειας, αλλά κυρίως με το παράδειγμά τους», είπε. 

Όπως εξηγείται, στον Οδηγό της ΕΚΚ για τους Γονείς καταγράφονται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που δίνει στα παιδιά η γνώση βασικών εννοιών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μέσω αυτού τα παιδιά γνωρίζουν και εκτιμούν την αξία των χρημάτων και την προσπάθεια που απαιτείται για να εξασφαλιστούν, την ικανότητα αξιολόγησης του κόστους και του οφέλους μιας αγοράς, προάγει την κριτική σκέψη και δεξιότητες στη λήψη αποφάσεων και την ατομική διαχείριση των χρημάτων τους. Σημειώνεται, ακόμ,η ότι τα παιδιά με οικονομική παιδεία είναι πιο πιθανό να γίνουν πιο ενημερωμένοι και επιλεκτικοί καταναλωτές και να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις αγορών.

Οι γονείς, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ΕΚΚ για την Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση του Κοινού, Λειτουργό Α’ Έλενα Καρκώτη, προτρέπονται να συζητούν με τα παιδιά τους για οικονομικά ζητήματα της οικογένειας, όπως τα εισοδήματα, τις αποκοπές από μισθούς, τα σταθερά έξοδα (λογαριασμοί κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων, ενοίκια κ.ά.) και τι περιλαμβάνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός. «Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά παρατηρώντας. Αν οι γονείς επιδεικνύουν καλές οικονομικές συνήθειες, όπως ο προϋπολογισμός, η αποταμίευση και η υπεύθυνη δαπάνη, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν κι αυτά αυτές τις πρακτικές στη ζωή τους», υπέδειξε. 

Προστίθεται ότι στον Οδηγό της ΕΚΚ για Γονείς υπάρχει ειδικό τμήμα για τους έφηβους, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, δέχονται περισσότερες επιρροές από εξωτερικά περιβάλλοντα και είναι αντιμέτωποι με αυξημένους κινδύνους, κυρίως στον χώρο του διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΚΚ είναι διαθέσιμες στην Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ