Στη λύση της διαγραφής των προστίμων που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί για τις καθυστερήσεις της υποβολής των πραγματικών δικαιούχων και στην επιβολή ενός εφάπαξ προστίμου €250 που θα βαρύνει ενιαία το νομικό πρόσωπο και τους συμβούλους προσανατολίζεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, με την Κυβέρηση να είναι θετική και να εξετάζει αλλαγές στο νόμο που να προνοούν «σημαντικές μειώσεις» στα προβλεπόμενα πρόστιμα.

H επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου, η οποία προνοεί τη μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πρόστιμα μεταξύ €13 και €14 εκατομμυρίων, ενώ έχουν πληρωθεί πρόστιμα αξίας €600.000.

Τόσο η κ. Μυλωνά όσο και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι βλέπουν θετικά την πρόταση για επιβολή εφάπαξ προστίμου €250 και εξετάζουν στο πλαίσιο τροποποιητικού νομοσχεδίου τη σημαντική μείωση των προστίμων που επιβάλλονται κατά το ήμισυ στις €10.000, το οποίο να επιβάλλεται μία φορά και όχι σε κάθε διοικητικό σύμβουλο και στην εταιρεία. Το θέμα των μελλοντικών προστίμων παραμένει υπό συζήτηση με βουλευτές να κάνουν λόγο και για πρόστιμο €2.000.

«Το εξετάζουμε στα πλαίσια της ομάδας που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, του ΥΠΟΙΚ και της Νομικής Υπηρεσίας και με πολιτική απόφαση έχουμε εισηγηθεί την μερική ανάκληση ων προστίμων και την επιβολή ενός εφάπαξ ποσού περί τα €250», είπε η κ. Μυλωνά.

Αναφορικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε πως «η σκέψη μας είναι να μειωθούν τα πρόστιμα σημαντικά, αλλά αυτό το πρόστιμο θα είναι υπόλογη και η εταιρεία και οι διευθυντές».  

Βουλευτές έκαναν λόγο για «εξοντωτικές ποινές» που ανέρχονται σε €20.000 για κάθε αξιωματούχο ή διοικητικό πρόστιμο της κάθε εταιρείας, ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα συμβατότητας με το σύστημα που διέπει την καταχώριση των στοιχείων. Ο βουλευτής Κώστας Κώστα ανέφερε ότι μια μικρή οικογενειακή γαλακτοκομική επιχείρηση επιβαρύνθηκε με συνολικά πρόστιμα €80.000 που ήταν €20.000 για έκαστο πρόσωπο.

«Πρέπει να βρούμε λύση, από τη μια πρέπει να συμμορφωθούμε αλλά από την άλλη δεν πρέπει να καταστρέψουμε ανθρώπους και εταιρείες με πρόστιμα», ανέφερε ο Προεδρεύων της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε πως το πρόστιμο πρέπει να είναι ένα και αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει μια φορά τους διευθυντές και όχι τους γραμματείς από κοινού και όχι ξεχωριστά.

Εξάλλου εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επεσήμανε τη χρονική συγκυρία αφού βρισκόμαστε στον Οκτώβριο και θα ξεκινήσουν οι επικαιροποιήσεις των στοιχείων βάσει του νόμου. Ζήτησε επίσης να δοθεί χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να καταβληθεί το πρόστιμο των €250.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας είπε πως η συζήτηση κατέληξε σε μια συναινετική πρόταση, «ώστε τα οποιαδήποτε πρόστιμα να διαγραφούν ή να επιβληθεί ένα ποσό μεταξύ €200 και €250, και σε μελλοντικό στάδιο θα μιλάμε για ένα πρόστιμο για όλους τους διευθυντές και την εταιρεία ως νομικό πρόσωπο. «Το πιο πιο σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει μια επούλωση για όσους έχουν επωμιστεί το δυσβάσταχτο αυτό πρόστιμο» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως δεν θα έπρεπε να μπαίνει αυτόματη επιβάρυνση για τους πραγματικούς δικαιούχους, αφού στη νομοθεσία προνοούνται ποινικές ευθύνες και υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τις €100.000.

Υπάρχουν πρόστιμα, υπάρχουν ποινικές ευθύνες με ψηλά πρόστιμα και φυλάκισης. «Είμαστε η μοναδική χώρα η οποία είναι τόσο αυστηρή η νομοθεσία της που επιβάλλει αυτόματα πρόστιμο σε αξιωματούχους της εταιρείας μέχρι 20.000», είπε.

Εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Βουλευτής Μιχάλης Γιακουμή είπε πως στηρίζει την πρόταση νόμου, λέγοντας ότι αν καταβληθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αρκετές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν.

«Εμείς θα προχωρήσουμε με την πρόταση νόμου και όταν και εφόσον η κυβέρνηση έλθει με συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα το εξετάσουμε», είπε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης έκανε λόγο για «αυτόματα επιβαλλόμενα εξαντλητικά πρόστιμα». Η πρόταση θα προχωρήσει προς την Ολομέλεια και έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Εφόρου Εταιρειών και του Υπουργείου Οικονομικών για όσες εταιρείες έχουν να πληρώσουν το πρόστιμο, θα γίνει μια εφάπαξ πληρωμή που θα καθοριστεί κοντά στα 200 με 250 ευρώ, είπε.

Όπως αναφέρθηκε, οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση νόμου θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρία.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κατατεθεί πρόταση για αύξηση μισθοδοσίας ΠτΔ, Υπουργών

Πηγή: ΚΥΠΕ