Στο ακουστικό για την αντίδραση της Ε.Ε. Στις κυρώσεις Βρετανίας και ΗΠΑ σε βάρος συνολικά 10 Ελληνοκυπρίων και 18 κυπριακών επιχειρηματικών οντοτήτων, βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη Λευκωσία έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός, όχι μόνο διότι ενδέχεται να προστεθούν νέα ονόματα στις λίστες κυρώσεων, αλλά διότι αν υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επίμαχες κυρώσεις, που είναι πολύ πιθανό, τότε οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να λάβουν αμέσως περιοριστικά μέτρα σε βάρος των προσώπων και των επιχειρηματικών οντοτήτων.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Εκφράζουν εκτίμηση προς Κύπρο για τη συνεργασία μετά την επιβολή κυρώσεων

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Τζόρτζια Κωνσταντίνου μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ανέφερε ότι «εάν ω μη γένοιτο συμπεριληφθεί και στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, γιατί είναι νομικά δεσμευτικές και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και προς τους πολίτες μας, αυτό θα αλλάξει το σκηνικό και θα το ξεκαθαρίσει».
Αρμόδια είναι η Επιτροπή Κυρώσεων της Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ιστοσελίδα του σχετικά αναφέρει:

Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικότερες, εάν σε αυτές συμμετέχει ευρύ φάσμα διεθνών εταίρων. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με ομονοούντες εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συντονίσει τις κυρώσεις.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι τα μόνα στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η Νομική Υπηρεσία για να προχωρήσει σε διερεύνηση των υποθέσεων, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, είναι το υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί από τις δύο χώρες, και περιγράφει δομές και συνδέσμους των Κυπρίων με τους Ρώσους ολιγάρχες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι για να μπορέσει να προχωρήσει σε βάθος η διερεύνηση των υποθέσεων στην Κύπρο, θα πρέπει να ζητηθούν επίσημα τα στοιχεία από τους Αμερικανούς, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διαδικασία δικαστικής συνδρομής, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου.
Τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κυπριακή Δημοκρατία επεσήμαναν με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία με τους Κύπριους εταίρους μας, για να κάνουμε τους βασικούς παράγοντες του άδικου πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας να λογοδοτήσουν».

Διαβάστε ακόμη: Κυρώσεις: Μπλόκο από κυπριακές τράπεζες σε 30+ πρόσωπα και εταιρείες


Τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε με δήλωση του στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. «Αποτελεί ένδειξη και αναγνώριση της στενής συνεργασίας των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».

Τον εποπτικό και ελεγκτικό του ρόλο αναμένεται να ασκήσει άμεσα ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Η κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι «αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανές και άνευ προηγουμένου. Δηλαδή εποπτευόμενο μέλος μας να βρίσκεται κάτω από τις αμερικάνικες και τις αγγλικές κυρώσεις. Θα επιδιώξουμε ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με δική μας πρωτοβουλία να συντονιστούμε και με τις άλλες εποπτικές αρχές, δηλαδή τον ΣΕΛΚ και την Κεφαλαιαγορά».

Τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία ανέλυσε μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής. Τόνισε ότι «το τέλος εποχής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Η κυπριακή οικονομία είχε ωφεληθεί οικονομικά αρκετά από αυτού του τύπου τις δραστηριότητες. Δεν θα πληγεί η Κυπριακή οικονομία».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνοντας ότι η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών δεν μπορεί παρά να φτάσει σε βάθος, με υπέρτατο στόχο την προστασία της χώρας μας.