Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προσπαθούν να χωρίσουν σε δύο τομείς το ανταρτοκρατούμενο ανατολικό Χαλέπι, με την χερσαία και αεροπορική επίθεση που έχουν εξαπολύσει στην πόλη, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πολιορκημένους αμάχους αλλά και τους μαχητές που αγωνίζονται για να κρατήσουν τις θέσεις τους, υποστήριξε σήμερα ένας διοικητής των ανταρτών.
Ο Αμπου Αμπντελραχμάν Νουρ, διοικητής της Τζάμπα Σαμίγια, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες που μάχονται εναντίον του καθεστώτος στη βόρεια Συρία, ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από χώρες όπως η Γαλλία και η Τουρκία, τονίζοντας ότι θα είναι "καταστροφή" αν οι κυβερνητικές δυνάμεις καταφέρουν να διχοτομήσουν το ανατολικό Χαλέπι.
Η πόλη είναι ήδη διαιρεμένη σε δύο τομείς: τον δυτικό που ελέγχεται από το καθεστώς και τον ανατολικό που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ παραμένουν υπό πολιορκία τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι.
Η διχοτόμηση του ανατολικού Χαλεπιού θα εξέθετε τους αντάρτες μαχητές σε νέα μέτωπα και μπορεί να επιτάχυνε μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στο σημαντικότερο αστικό προπύργιό τους μετά από πέντε χρόνια πολέμου.
Στην τελευταία πράξη του δράματος, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις -σύμφωνα με τους αντάρτες ήταν κυρίως σιίτες πολιτοφύλακες - επιχείρησαν να προωθηθούν σε μια περιοχή στο βορειοανατολικό Χαλέπι, ανέφερε ο κ.Νουρ. Ξανάρχισαν επίσης οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές. "Το καθεστώς χρησιμοποιεί σφοδρούς, συστηματικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές όπου προσπαθεί να προωθηθεί με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλοί τραυματισμοί μεταξύ των επαναστατών" είπε μιλώντας μέσω Skype.
"Επί σχεδόν πέντε ημέρες η ένταση της επίθεσης και οι συγκρούσεις στα βορειοανατολικά εντείνονται, κάτι που απειλεί ολόκληρη την ανατολική περιοχή", εξήγησε. Στόχος του καθεστώτος είναι "να διχοτομηθεί το (ανατολικό) Χαλέπι και αυτό θα σημάνει καταστροφή, αν συμβεί", συνέχισε ο κ.Νουρ, διευκρινίζοντας ότι έτσι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις θα μπορέσουν να ανοίξουν νέα μέτωπα στη μάχη. Μεγάλο τμήμα της πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια και οι κάτοικοι δεν έχουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Σύμφωνα με τον κ.Νουρ, ανακατεύουν το αλεύρι με άλλα είδη, όπως με ρύζι ή πλιγούρι για να τα βγάλουν πέρα. Παρ` όλ` αυτά, το ηθικό των ανταρτών παραμένει υψηλό, υποστήριξε. "Θεού θέλοντος, δεν θα είναι εύκολο για το καθεστώς. Έχουμε άριστες ικανότητες και αμυνόμαστε καλά", είπε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου από την πρώτη ημέρα, ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί στο ανατολικό Χαλέπι και στη ζώνη με την κατάληψη της οποίας ο τομέας αυτός θα χωριζόταν στα δύο.
Όταν ρωτήθηκε για τη στρατηγική της κυβέρνησης, μια συριακή στρατιωτική πηγή είπε ότι "ο στρατός έχει διάφορα σχέδια για τις ανατολικές συνοικίες". "Το θέμα θα διευθετηθεί αργά ή γρήγορα και δεν θα γίνει αργά", πρόσθεσε.
Η οργάνωση Τζαμπά Σαμίγια (Μέτωπο του Λεβάντε) έχει λάβει υποστήριξη από χώρες που αντιτίθενται στον Ασαντ, όπως η Τουρκία. Όμως οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι η βοήθεια αυτή δεν ήταν αρκετή για να πολεμήσουν τις καλύτερα εξοπλισμένες κυβερνητικές δυνάμεις. "Ειλικρινά βασιζόμασταν στις φιλικές χώρες, την Τουρκία, τη Γαλλία και άλλες, για να μας παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια σε στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο", είπε ο κ.Νουρ.
Πηγή: ΚΥΠΕ