Ψηφιακή εφαρμογή για συμμετοχή του κοινού σε θέματα πολεοδομίας εφαρμόζεται στο υπό διαβούλευση έργο του Δήμου Αγλαντζιάς.
Ομάδες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Harvard University ανέπτυξαν την εφαρμογή στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου προγράμματος SUGAR
Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Sustainable Urban Governance through Augmented Reality (SUGAR - sugar.cyprusinteractionlab.com) έχει αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση σε μακέτα της περιοχής του πολυσυζητημένου έργου πρόσβασης της οδού Ομήρου στην οδό Φυτωρίου στο Δήμο Αγλαντζιάς. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε μέσω διαδικασιών σχεδιαστικής σκέψης (design thinking) από τις ομάδες της Ερευνητικής Μονάδας Κοινωνικής Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του διεθνούς φήμης Zofnass Program for Sustainability στο Πανεπιστήμιο του Harvard με στόχο να επιτρέψει στο κοινό να αλληλεπιδράσει με την μακέτα της περιοχής - πρότασης, να δει εναλλακτικές διαμορφώσεις της περιοχής και ακόμα να προσθέσει αντικείμενα όπως αστικό εξοπλισμό, χώρους ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, χώρους πρασίνου και υδάτινα στοιχεία στην περιοχή μελέτης. Στόχος είναι οι πολίτες να αποκτήσουν ένα οπτικό μέσο έκφρασης και προτείνοντας εναλλακτικές να ενημερώσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί, είναι διαθέσιμη για συσκευές Android. Πολίτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή από το σπίτι τους, μπορούν να λάβουν οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης της στο [email protected]. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια χρήσης της εφαρμογής στην Λευκωσία όπου πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δημιουργήσουν δίκες τους προτάσεις. Όλες οι προτάσεις θα ανεβαίνουν στη σελίδα του έργου SUGAR στο facebook (www.facebook.com/SUGARresearchproject) όπου πολίτες μπορούν να αφήνουν σχόλια και απόψεις στις ιδέες συμπολιτών τους. Όλο το υλικό θα προωθηθεί στο Δήμο Αγλαντζιάς και στα κέντρα λήψεις αποφάσεων που έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στην προσπάθεια αυτή. Στόχος της ερευνητικής ομάδας μέσω του έργου SUGAR είναι να εμπλουτίσει την διαδικασία διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων με εναλλακτικές μεθόδους συν-δημιουργίας.