Η έκθεση φωτογραφίας παρατείνεται μέχρι Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 παρατείνεται η έκθεση του προγράμματος  “Face Forward …into my home”, που παρουσιάζεται στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Την έκθεση παρουσιάζουν  η Λευκωσία 2030 σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ Ɩ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας και την ευγενική υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο. Η έκθεση, που εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα του Γιάννη Κούρτογλου και ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και που ξανακτίζουν τη ζωή τους στην Κύπρο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία 2030, υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζει σειρά δράσεων με σεμινάρια και διαλέξεις. Για τον Ιανουάριο προγραμματίζονται οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

 

1. Σεμινάριο “On Empowerment and Integration: Your Journey, Your Strength”

Εισηγήτρια: Irene Che, εξειδικευμένη σύμβουλος και υπεύθυνη έργου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Σύνθεσις Κέντρο για Έρευνα και Εκπαίδευση

Πέμπτη 23/1/2025 (17:00 - 19:00), Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

 

Η Irene Che αποτελεί μέλος της ομάδας συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα “Face Forward… into my home” και συνεργάζεται με τη Λευκωσία 2030 ως πρέσβειρα πολιτισμού. Το σεμινάριο, στοχεύει να ενδυναμώσει τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες με στόχο να ανακαλύψουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις, να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις και να επιτύχουν στόχους σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Η Irene είναι καθοδηγήτρια με βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Μέσα από το δικό της ταξίδι ως μετανάστρια και τις έντονες εμπειρίες της, θα μοιραστεί πρακτικές συμβουλές και εργαλεία για την ένταξη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοφροντίδα.

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Irene Che  κατάγεται από το Καμερούν. Υπηρετεί ως Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Επιζώντων Εμπορίας Ανθρώπων Κύπρου (CSTAC). Με ενεργό ρόλο σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε διακεκριμένα συνέδρια όπως το Cyprus Forum και το συνέδριο «Youth in Migration» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η προσωπική της διαδρομή ως πρόσφυγας αποτελεί την κινητήριο δύναμη πίσω από τη δέσμευσή της να υποστηρίζει μετανάστριες, ευάλωτες ομάδες και επιζώντες εμπορίας ανθρώπων μέσω εκπαιδεύσεων και εργαστηρίων ηγεσίας.

Πληροφορίες:

  • Γλώσσες: Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά, με διερμηνεία στα σομαλικά και τα γαλλικά.
  • Ηλικίες: 18+
  • Είσοδος: Ελεύθερη
     

 

2. Διάλεξη “Human Trafficking in Cyprus: The crime, the victims and the perpetrators”

Εισηγήτρια: Δρ Νάσια Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μεταβατικής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, UCLan Cyprus

Πέμπτη 30/1/2025 (18:00), Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

 

Η διάλεξη πραγματεύεται την εμπορία προσώπων, ένα έγκλημα, το οποίο διαπράττεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Κύπρο, δυστυχώς λόγω της διαιώνισης του Κυπριακού Προβλήματος, είναι ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται, με όλες τις αρνητικές του συνέπειες. Η δρ Χατζηγεωργίου θα περιγράψει τις μορφές εμπορίας προσώπων που υπάρχουν στην Κύπρο, όπως και τα θύματα και τους δράστες αυτού του εγκλήματος. Θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι η εμπορία προσώπων για σκοπούς σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

 

Βιογραφικό σημείωμα: 

Η δρ Νάσια Χατζηγεωργίου είναι κάτοχος πτυχίου LLB από το University College London (2006-2009), LLM από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (2009-2010) και διδακτορικού από το King’s College London (2011-2015). Το 2021-2022 ήταν Visiting Senior Fellow στο London School of Economics Hellenic Observatory. Η μονογραφία της, με τίτλο Protecting Human Rights and Building Peace in Post-violence Societies, έλαβε το Βραβείο «Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης» για το καλύτερο βιβλίο νομικής το 2020. Υπήρξε επικεφαλής ερευνήτρια σε μια σειρά χρηματοδοτούμενων έργων, συμπεριλαμβανομένου και σε θέματα που αφορούν την εμπορία προσώπων. Για τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, βραβεύτηκε από το British Council με το Social Action Award 2024.

 

Πληροφορίες:

  • Γλώσσες: Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
  • Ηλικίες: 18+
  • Είσοδος: Ελεύθερη
     

3. Εργαστήρια για μαθητές Δημοτικών σχολείων

Στο πλαίσιο της έκθεσης του προγράμματος “Face Forward …into my home”, πραγματοποιούνται εργαστήρια για μαθητές Δημοτικών σχολείων (Β’ Κύκλος). Τα εργαστήρια στοχεύουν: 

1.    Να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσου και να ενημερωθούν για τα τρέχοντα θέματα μετανάστευσης μέσω προσωπικών ιστοριών και εμπειριών μεταναστών.

2.    Να συμβάλουν στην αποδοχή και συμπερίληψη στην κοινωνία, των ατόμων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξανακτίσουν τη ζωή τους στην Κύπρο.

Τα εργαστήρια έχουν ήδη ξεκινήσει και τα σχολεία καλούνται να επικοινωνήσουν με το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας για διευθέτηση ραντεβού.

 

Πληροφορίες: 

22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00) & 

bit.ly/Website_NIF2024

 

Ταυτότητα Φεστιβάλ

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art 

Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Χορηγοί επικοινωνίας: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ, Τηλεόραση SIGMA

Χορηγοί προγράμματος Face Forward …into my home στην Κύπρο: Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπηρεσία Ασύλου του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.