Αυτό που πριν μερικά χρόνια ακουγόταν ως επιστημονική φαντασία, βρίσκεται πλέον σε χρήση και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο/τρία χρόνια. Έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πάμπολλα για τις δυνατότητες και την χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο πώς η ΤΝ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα σε οποιαδήποτε κυπριακή (και όχι μόνο) επιχείρηση. 

Βήμα πρώτο: Για να ξεκινήσει σωστά η αναζήτηση για τις μεθόδους και τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να βοηθήσουν την αναβάθμιση μιας εταιρίας, αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητάς της. Κατανοώντας πόσο έτοιμη είναι μια εταιρεία από τεχνολογικής και επιχειρησιακής άποψης , θέτουμε τις βάσεις για να σχεδιαστεί η στρατηγική και ο οδικός χάρτης των  δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Με την φετινή έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), συμπεραίνουμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν διαφορετικές “ψηφιακές” ταχύτητες μεταξύ των εταιρειών του νησιού  - αφού το 56,8% βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ψηφιακής μετάβασης και το υπόλοιπο 43,2% έχει ήδη αναβαθμιστεί τεχνολογικά σε ικανοποιητικό έως υψηλό βαθμό. Για να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την υφιστάμενη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στους οργανισμούς, αλλά και την βούληση για επένδυση (γενικότερα στο ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και ειδικότερα στην ΤΝ). Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, το συντριπτικό ποσοστό (92%) των Κυπριακών επιχειρήσεων σκοπεύει να επενδύσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό εντός του έτους και ήδη πάνω από τις μισές εταιρείες (58%) έχουν ενσωματώσει εργαλεία ΤΝ στην εργασία τους. 

Πρακτικά ομιλούντες, η κάθε κυπριακή επιχείρηση οφείλει να αναγνωρίσει (με τη σωστή μελέτη) πού βρίσκονται τα σημεία και οι τομείς που θα ήθελε να βελτιώσει και μετέπειτα να ασχοληθεί με τις μεθόδους υλοποίησης. Για παράδειγμα, ένας από τους βασικούς τομείς όπου η ΤΝ μπορεί να φέρει δραστικά αποτελέσματα σε εταιρίες, είναι η βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών. Όταν αναγνωριστούν αυτές οι διαδικασίες προς συζήτηση, τότε υπάρχουν οι διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις ανάλογα με την περίπτωση. Ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο για μια εταιρία αποτελεί η ανάλυση δεδομένων που με την βοήθεια μοντέλων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπει την κατανόηση πολλών πτυχών της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πελατών, εντοπισμός και αντιμετώπιση απειλών στην κυβερνοασφάλεια, προβλέψεις για τη μελλοντική απόδοση της εταιρείας και όχι μόνο, είναι μερικές από τις αναρίθμητες εφαρμογές της ΤΝ που μπορούν να προσφέρουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη σε κάθε οργανισμό. 

 

Αναμφίβολα, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην προσπάθεια τους για επιχειρησιακή αναβάθμιση μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανασταλτικό παράγοντα συνιστά η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και των ανάλογων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχημένη ενσωμάτωση τέτοιων τεχνολογιών, καθώς επίσης και η απουσία γνώσης σχετικά με τις εφαρμογές της ΤΝ στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει. Σημαντικές προκλήσεις αποτελούν η εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την επένδυση στις λύσεις ΤΝ, όπως και η προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα νομοθετικά πλαίσια που ρυθμίστηκαν από την  Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα μπορεί να αντλήσει ουσιώδη βοήθεια, αξιοποιώντας  στο  έπακρο συνεργασίες με παρόχους τεχνολογίας και  συμβουλευτικούς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, η στενή συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς μπορεί να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις πρόσβαση τόσο σε εξειδικευμένες γνώσεις, όσο και σε καινοτόμες λύσεις. Χρησιμοποιώντας τις πιο πάνω συμμαχίες, οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μπορούν να στηρίξουν την υλοποίηση και υιοθέτηση προγραμμάτων ΤΝ - προσβλέποντας παράλληλα σε χρηματοδότηση από αντίστοιχα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. 

 

Μιχάλης Χρυσοστόμου, Senior Product Owner, Technology Consulting, KPMG Ltd