Ο ιδρυτής και CEO της Exness, Petr Valov, βρέθηκε στη σκηνή του Digital Agenda Cyprus Summit 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου τεχνολογικού κόμβου, ζητώντας ελάφρυνση των νομικών πλαισίων και οδηγιών που μειώνουν την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το summit που φέρει τον τίτλο “Ψηφιακή δημοκρατία: Ψηφιοποίηση - Καινοτομία - Συμμετοχή” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας φέρνοντας κάτω από μια στέγη προσωπικότητες από τομείς της τεχνολογίας, της πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς για να συζητήσουν το μέλλον της ψηφιακής καινοτομίας.

 

Στην ομιλία του “Deregulation: How strict EU regulation strangles innovations and makes EU startups less competitive,” ο κ. Valov υποστήριξε ότι το βαρύ ρυθμιστικό περιβάλλον της Ευρώπης εμποδίζει την ανάπτυξη των startups. Ανέφερε τους πάνω από 100 νόμους και 270 κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες τεχνολογίας στην ΕΕ, δηλώνοντας: "Αυτό εμποδίζει τη γέννηση νεοσύστατων επιχειρήσεων εντός της ΕΕ. Αντ' αυτού, οι επιχειρηματίες ιδρύουν τις επιχειρήσεις τους εκτός ΕΕ και μόνο αργότερα φέρνουν τα προϊόντα τους εδώ".

 

Ο κ. Valov τόνισε ότι η υπερβολική ρύθμιση μπορεί να πνίξει την καινοτομία και να καταστήσει τις ευρωπαϊκές startups λιγότερο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα των κανονισμών για την τεχνητή νοημοσύνη και το δυσκίνητο πλαίσιο του GDPR ως παραδείγματα. Τόνισε ότι αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για να πλοηγηθούν μέσα σε πολύπλοκα νομικά πλαίσια, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να καινοτομούν και να αναπτύσσονται. Ο κ. Valov κάλεσε για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα.

 

Η συμμετοχή του κ. Valov στο συνέδριο υπογραμμίζει την αφοσίωση της Exness στην υποστήριξη της ανάπτυξης του τεχνολογικού τομέα της Κύπρου. Η εταιρεία, ένας κορυφαίος παγκόσμιος μεσίτης πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, έχει επενδύσει σταθερά στην ανάπτυξη του νησιού, συμβάλλοντας στην ανάδειξή του ως κόμβου για τον τομέα της fintech.