Η Coca-Cola μέσω του κοινωνικού προγράμματος Zero Waste HoReCa στηρίζει τον κλάδο φιλοξενίας και καφεστίασης, απαντώντας σε ουσιαστικές ανάγκες στην προετοιμασία των επιχειρήσεων για ένα καλύτερο μέλλον.

Η στρατηγική της Coca-Cola ως ενεργό μέρος της κοινωνίας, στην οποία δρα και δραστηριοποιείται είναι στραμμένη προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και βασίζεται σε ένα μοντέλο λειτουργίας με σκοπό και όραμα. Αυτό το μοντέλο ακολουθεί μία ολιστική προσέγγιση που αγκαλιάζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, προσφέροντας λύσεις στα σημαντικά ζητήματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να δημιουργήσει για την κοινωνία, το κοινωνικό πρόγραμμα Zero Waste HoReCa είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν στις επιχειρήσεις του κλάδου, τα απαραίτητα εφόδια για την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης στις καθημερινές τους δραστηριότητες. 

Το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και με τη στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), και αποτελεί τη μετεξέλιξη  του προγράμματος Zero Waste Beach, που ξεκίνησε το 2018. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας (HoReCa) και στοχεύει να τις φέρει πιο κοντά σε μια zero waste καθημερινότητα και αριθμεί ήδη πάνω από 250 μέλη.

Στόχος του προγράμματος είναι  να φτάσει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη κλίμακα τους βασικούς παράγοντες του κλάδου HoReCa σε όλη την Κύπρο, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για να ενσωματώσουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία στην καθημερινή τους λειτουργία.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ZERO WASTE HORECA

Το πρόγραμμα προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του δικτύου, δωρεάν, την ενημέρωση και τα κατάλληλα εργαλεία που χρειάζονται για να εφαρμόσουν την Zero Waste φιλοσοφία στην καθημερινή τους λειτουργία. Το ανανεωμένο πρόγραμμα πέρα από τη μείωση των αποβλήτων που ήταν ο αρχικός στόχος, αποσκοπεί και στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας νερού και βιώσιμων προμηθειών.

Τα οφέλη της συμμετοχής στο Δίκτυο Zero Waste HoReCa για τις επιχειρήσεις

Τα οφέλη για μία επιχείρηση από την εφαρμογή του προγράμματος Zero Waste HoReCa είναι πολλά και σημαντικά, καθώς έχουν διπλή διάσταση. Αρχικά υπάρχει ένας θετικός αντίκτυπος στη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων και, από την άλλη, υπάρχει ένας θετικός αντίκτυπος ευρύτερα στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και καφεστίασης εφαρμόζοντας καλές βιώσιμες πρακτικές μπορούν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 

Με το συμβουλευτικό ρόλο του προγράμματος Zero Waste HoReCa οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται για τον εντοπισμό, τη συλλογή και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Μέσω αυτής της υποστήριξης, μπορούν να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά τους με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

Η βιομηχανία HoReCa, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε με την εφαρμογή καλών πρακτικών εξοικονόμησης νερού μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά και θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κρίση του νερού.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa βοηθά επίσης τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος της ενεργειακής τους κατανάλωσης και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η υιοθέτηση των καλών πρακτικών που προτείνονται και η απόδοσή τους παρακολουθείται από το δίκτυο.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Η στόχευση στην υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών των προμηθειών μίας επιχείρησης να γίνουν πιο βιώσιμες, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματός της. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι πρακτικές λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων που προμηθεύονται και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις όπου είναι δυνατό.

Η Coca-Cola στην Κύπρο αποτελεί ζωτικό μέρος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται και δεσμεύεται να συνεχίσει την προώθηση διαδικασιών και κοινωνικών προγραμμάτων, όπως το Zero Waste HoReCa, που θα οδηγήσουν σε ένα πράσινο περιβάλλον και θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη κοινωνία.