Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο καθηγητής έδωσε τις θετικές προσεγγίσεις έναντι στα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει η επιδημιολογική εικόνα τα τελευταία 24ωρα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Διατύπωσε την άποψη πως δεν είναι σωστό να ανακοινώνονται οι ημερήσιες λοιμώξεις αφού σπέρνουν πανικό και δεν δίνουν τη σωστή διάσταση του προβλήματος ενώ είπε ότι με βάση το «μοντέλο» της Ν.Αφρικής αρχές Γενάρη το κύμα που πλήττει τώρα την Κύπρο θα αρχίσει να υποχωρεί.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας-Επιδημιολόγων στη σκιά της έκρηξης κρουσμάτων

«Στην Κύπρο άρχισε μια αύξηση κοντά στις 7 Δεκεμβρίου. Μια εκθετική αύξηση όπως έγινε στη Βρετανία. Αν προσομοιώσει κανένας  τα δεδομένα αυτά με τη Νότια Αφρική που εκεί είναι μοντέλο γι’ αυτό το πανδημικό κύμα θα δει κανείς ότι η κορυφή είναι περίπου στις 3 βδομάδες από την ώρα που αρχίζει η αύξηση.

Δηλαδή αρχές Ιανουαρίου ή και νωρίτερα θα είναι η κορυφή του πανδημικού κύματος αυτού στην Κύπρο», είπε ο καθηγητής.
Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το κύμα θα εξαντληθεί γρήγορα. Στη Νότιο Αφρική εξαντλήθηκε μέσα σε 1 μήνα και κάτι. Αν είμαστε στην κορυφή τώρα στην Κύπρο, τότε αυτό το κύμα θα εξαντληθεί πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Ήδη στη Νότιο Αφρική ήραν όλα τα μέτρα και άφησαν μόνο αυτά που αφορούν τους συμπτωματικούς. Θα πάμε μερικές βδομάδες με αυτή την αύξηση», είπε.

«Στην Αγγλία που προηγείται το κύμα δεν έχουμε μεγάλο φορτίο. Αυξήθηκε η κίνηση στα Νοσοκομεία αλλά δεν συνοδεύεται με αύξηση στις ΜΕΘ αλλά ούτε με θανάτους. Τώρα θα φανεί η ανάγκη της πρωτοβάθμιας φροντίδας», ανέφερε στη συνέχεια.

«Κάπως έτσι θα είναι το τέλος της πανδημίας. Δεν ξέρουμε αν θα είναι με αυτή τη μετάλλαξη ή με μια άλλη. Δεν θα υπάρξει μια ανακοίνωση από την τηλεόραση ότι τέλειωσε η πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Όχι στις ανακοινώσεις θετικών κρουσμάτων

«Ακολουθώντας τα πρότυπα χωρών της Β.Ευρώπης, δεν είναι σωστό. (σ.σ να ανακοινώνονται κρούσματα). Θυμηθείτε ότι προ πανδημίας είχαμε πολλές μολύνσεις κάποιους χειμωνιάτικους μήνες. Δεν ανακοινώναμε κάτι. Οι άνθρωποι τρομάζουν. Μόνο κακό κάνουμε», είπε. 

Ερωτηθείς για το πώς θα ελεγχθεί η κατάσταση ενόψει εορτών ο καθηγητής είπε ότι μια μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο η Ο δεν σταματά εύκολα.
«Κυκλοφορεί ανάμεσα μας». Ο ίδιος είπε ότι την Πρωτοχρονιά θα περάσει τη μέρα στο σπίτι του, με τον στενό οικογενειακό του κύκλο και με ανοικτά όσο γίνεται παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Ο δρ.Γουργουλιάνης είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Η ανακοίνωση μόνο ενός αριθμού προκαλεί πανικό χωρίς να είναι η ουσία του προβλήματος.  Εξήγησε πως οι ανακοινώσεις των κρουσμάτων δεν συνοδεύονται με άλλα στοιχεία και έφερε ως παράδειγμα την εφημερία του στο Νοσοκομείο το τελευταίο 24ωρο όπου έγιναν 10 εισαγωγές ατόμων 8 εκ των οποίων ήταν ανεμβολίαστοι.

«Αυτό πρέπει να το πούμε. Αν εμβολιαστούν οι 65+ προφυλάσσονται περίπου 18 φορές από έναν ανεμβολίαστο της ίδιας ηλικίας που θα κάνει σοβαρή νόσο. Να λέμε αυτούς τους αριθμούς που είναι χρήσιμοι στον κόσμο και τον βοηθούν να πάρει μια απόφαση. Λέμε τις χιλιάδες των μολύνσεων που συχνά είναι τυχαίοι έλεγχοι».

Ερωτηθείς για το αν η Ο έχει λιγότερη επιβάρυνση στον οργανισμό μας  είπε πως υπάρχουν κάποιες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ που λεν ότι εξαντλείται στο ανώτερο αναπνευστικό. Δεν κάνει πνευμονία όπως φαίνεται. Στην Αγγλία δεν έχουμε διασωληνομένους ή θανάτους από αυτή τη μετάλλαξη.

Οι πανδημίες τελειώνουν από μόνες τους όταν ο πληθυσμός αποκτήσει ανοσία. Το βλέπουμε τώρα και με τα εμβόλια ότι βοηθούν στην ανοσία. Μιλώντας για τα μονοκλωνικά είπε ότι αν δοθούν έγκαιρα βοηθούν τους ανθρώπους. Αναφορικά με τα χάπια είπε ότι είναι σημαντικά προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.