Ένα βίντεο από ορκωμοσία νέων μελών του Αφρικανικού κινήματος «Γηγενών Ανθρώπων της Biafra» (Indigenous People of Biafra – IPOB) κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Το IPOB  είναι μια «αυτονομιστική οργάνωση στη Νιγηρία» με κύριο στόχο την απόσχιση και δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Μπιάφρα στην Παλαιά Ανατολική Περιφέρεια της Νιγηρίας. Οι κυβερνητικές αρχές της χώρας θεωρούν την IPOB και τον παραστρατιωτικό της βραχίωνα, το  «Ανατολικό Δίκτυο Ασφαλείας» (ESN), ως τρομοκρατική οργάνωση. 
 
 
Στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών  να εγγραφούν ως νόμιμη οργάνωση και αναμένουν απάντηση. Στις ΗΠΑ ένας Αμερικανός ακαδημαϊκός σε άρθρο του στην Washinghton Times , ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαρακτηρίσει τους γηγενής της Biafra (IPOB) ως τρομοκρατική οργάνωση. Το State Department, δημοσίευσε το 2020 ανάλυση για το θέμα των αποσχιστών της Biarfa.
 
«Χθες 12 Δεκεμβρίου 2021, η IPOB στη Λεμεσό της Κύπρου με επικεφαλής τον μεγάλο μας Ηγέτη Mazi Nnamd iKanu δώσαμε  όρκους πίστης στα νέα μέλη μας. Η IPOB είναι τρομεροί, αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν το κυρίαρχο Έθνος μας (Biafra)», αναφέρει η ανάρτηση στο twitter από λογαριασμό με όνομα «IPOB Family Cyprus». 
 
Μετά την δημοσίευση του θέματος η σχετική ανάρτηση και βίντεο αφαιρέθηκαν, ωστόσο το SigmaLive έχει στην κατοχή του το βίντεο και την ανάρτηση.  


 

Σε νεότερη ανάρτησή τους αναφέρουν 
 
Ο αρχηγός 
 
O αρχηγός της οργανωσης Nnamdi Kanu συνελήφθηκε τον Ιούλιο του 2021 από την Interpol και παραδόθηκε στις Νιγηριανές αρχές με την κατηγορία «της τρομοκρατίας, της προδοσίας και της υπόκινησης απόσχισης και σχηματισμού κρατιδίου και παρακίνησης σε βία μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.»
 
Πάντως η βρετανική δικηγορική εταιρεία Bindmans LLP, με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διπλωματικές και νομικές ενέργειες κατά της νιγηριανής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη κράτηση και βασανιστήρια του ηγέτης της IPOB), Nnamdi Kanu. Η εταιρεία νομικών υπηρεσιών ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου να λάβουν μέτρα που θα οδηγούσαν στην απελευθέρωση του κρατούμενου αρχηγού της IPOB.
 
«Τρομοκρατική οργάνωση»
 
Το 2017 η οργάνωση είχε κηρυχθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Νιγηρία. Πριν από λίγες μέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι συνεχίζει να ασκεί πίεση στους δυτικούς συμμάχους της να «να θέσουν εκτός νόμου» μέλη της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ και τους Ιθαγενείς της Biafra (IPOB) που θεωρούν «τρομοκράτες».
 

Το Ανατολικό Δίκτυο Ασφαλείας (ESN) είναι η παραστρατιωτική οργάνωση των Γηγενών της Biafra (IPOB).
Η IPOB σε δήλωσή της πέρσι, είπε ότι αυτό το όργανο ασφαλείας δεν είναι ο στρατός της Biafra και δεν έχει σκοπό την βίαιη ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Μπιάφρα, αλλά μάλλον έχει σκοπό  να προφυλάξει τη ολόκληρη τη νοτιοανατολική πλευρά από την απειλή των δολοφόνων βοσκών και άλλες εγκληματικές ομάδες.
 
Η IPOB πρόσθεσε ότι ο στόχος της νέας ομάδας ασφαλείας είναι να σταματήσει η εγκληματική δραστηριότητα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Biafra.

 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Νιγηριανή κυβέρνηση είπε ότι η διεθνης αναγνώρισή τους ως «τρομοκρατική οργάνωση»,  θα μείωνε δραστικά τη χρηματοδότηση για τις ομάδες, σημειώνοντας ότι έκανε ό,τι ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να διασφαλίσει ότι θα σταματήσουν οι δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας προβαίνουν σε συλλήψεις και κατηγορούνται από την Οργάνωση Ιnterosiety για απαγωγή 10 μελών οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ανήλικοί, για συνδέσμους με την IPOB
Εκδηλώσεις στην Κύπρο
 
Τον Οκτώβριο του 2021  έγινε κάλεσμα για εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λευκωσία ενώ σε αναρτήσεις  του απευθύνουν και κάλεσμα σε «συναγωνιστές» οργάνωσης στα κατεχόμενα.  

Τον Ιούλιο έγινε και άλλη εκδήλωση στην Λευκωσία
Παράλληλα σε αναρτήσεις τους αναφέρουν πως η Υπηρεσία ασύλου έδιωξε τους  «Biafrans» από τα σπίτια που τους και έχουν σταλεί σε καταυλισμό περιμένοντας απέλαση. «Παρακαλώ, το IPOB θα πρέπει να βοηθήσει επειγόντως, παρακαλώ!», αναφέρουν
 
H ιστορία της Biafra 
 
H Biafra, ήταν αποσχιστικό κράτος στη Δυτική Αφρική, το οποίο υπήρχε από τις 30 Μαΐου του 1967 έως τον Ιανουάριο του 1970. Οι κάτοικοί της ήταν κυρίως της φυλής Ίγκμπο, οι οποίοι αποσχίστηκαν για οικονομικούς, εθνικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και διαμάχες με άλλες φυλές της Νιγηρίας.  Σύμφωνα με την Wikipedia, στις 12 Ιανουαρίου του 1970, ο ασκών χρέη προέδρου της Μπιάφρα στρατηγός Φίλιπ Εφιόνγκ ανακοίνωσε την άνευ όρων συνθηκολόγηση της δημοκρατίας, απευθύνοντας έκκληση στον "ανθρωπισμό και την ευσπλαχνία" των στρατευμάτων του ισχυρού άνδρα της Νιγηρίας, στρατηγού Γιακούμπου Γκοβόν.
 
Κάμπτοντας και τις τελευταίες αντιστάσεις των υποστηριζομένων από τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και το Βατικανό στρατευμάτων της Biafra, ο εξοπλισμένος με σοβιετικά και βρετανικά όπλα ομοσπονδιακός στρατός είχε ήδη καταλάβει την πρωτεύουσα Οβέρι.
 
Ο πρόεδρος της βραχύβιας δημοκρατίας, στρατηγός Τσουκβουεμέκα Οντουμέγκβου Ογιούκβου, αναχώρησε στις 11 Ιανουαρίου, με την υπόσχεση να επιστρέψει μόλις "διασφαλίσει τους όρους της ειρήνης". Δεν επέστρεψε ποτέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου ζήτησε άσυλο.
 
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Παγκόσμια Έκθεσή του 2019, για τη Νιγηρία σημειώνει πως «Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπουχάρι τον Μάρτιο, η Αφρικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών (ACHPR) χαρακτήρισε την απαγόρευση από την κυβέρνηση της IPOB ως τρομοκρατικής ομάδας και επιθέσεων κατά των μελών του ως εκ πρώτης όψεως παραβίαση του Αφρικανικού Χάρτη για τα Ανθρώπινα και Λαϊκά Δικαιώματα»