Για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο, μίλησαν στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», οι Κλεάνθης Νικολαΐδης, Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας και Κώστας Παπασταύρου, Περιβαλλοντολόγος.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο ζούμε την κλιματική κρίση.
Εδώ και αρκετά χρόνια, σημείωσε, «αναφέραμε την έκφραση και ο κόσμος την άκουγε ως μια φιλολογία, ενώ είναι πραγματικότητα. Δεν σηκώνει αμφισβήτηση και σίγουρα δεν είναι συνωμοσιολογία».
Τόνισε πως τα δεδομένα δείχνουν πως η θερμοκρασία ολοένα και αυξάνεται, ενώ η βροχή μειώνεται.
Σύμφωνα και με κάρτες οι οποίες σχολιάστηκαν στην εκπομπή, το καλοκαίρι που πέρασε σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για συνεχόμενες μέρες, με τον κ. Νικολαΐδη να σημειώνει πως η Κύπρος ναι μεν βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή, ωστόσο, οι θερμοκρασίες πλέον προσομοιάζουν με αυτές στις παραλίες περιοχές της Βορείου Αφρικής.
Πρόσθεσε πως η μέση αθροιστική βροχή μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «χάνουμε ένα χιλιοστό βροχής κάθε επόμενο χρόνο».
Με το γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται και η βροχή μειώνεται, αυτό σημαίνει πως υπάρχει αλλαγή του κλίματος.
Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε πως πριν από 30 χρόνια ξεκίνησαν να περιγράφονται τα πρώτα μέτρα για συρρίκνωση της τρύπας του όζοντος και μείωσης των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, ωστόσο πρόσφατα άρχισαν να υπογράφονται συνθήκες για αντιμετώπισή τους και όλα αυτά τα χρόνια έχει προκληθεί αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη της ατμόσφαιρας.
Κληθείς να σχολιάσει εάν η κλιματική κρίση θα φέρει στην Κύπρο ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κλεάνθης σημείωσε πως θα υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και περίοδοι ξηρασίας με υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό, τον χειμώνα.
Τυφώνες δεν θα δούμε στην Κύπρο, είπε, ωστόσο μπορεί να δούμε μεσογειακούς κυκλώνες στην Κεντρική Μεσόγειο ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα.
Στην δική του τοποθέτηση ο Περιβαλλοντολόγος Κώστας Παπασταύρου, ανέφερε πως υπάρχουν δεδομένα σε όλο τον κόσμο και φέρνουν τα πάνω κάτω στα ακραία καιρικά φαινόμενα και το κλίμα.
Για πάνω από 30 χρόνια η επιστημονική κοινότητα άρχισε να προβληματίζεται για αυτές τις αλλαγές, είπε.
Όπως σημείωσε, πάμε όχι μόνο σε μια κλιματική κρίση, αλλά σε μια ενεργειακή κρίση.
Τα θέματα της αλλαγής του κλίματος είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα, πρόσθεσε.