Στις 17 Οκτωβρίου η Γιώτα γιόρτασε τα γενέθλιά της. Γιόρτασε εννέα χρόνια από την μέρα που ξαναγεννήθηκε. Ήταν εκείνη η μέρα που ο δότης της, της έδωσε άλλη μια ευκαιρία να ζήσει και πάλι τη ζωή της, να συνεχίζει να ονειρεύεται και να συνεχίζει να προσπαθεί για το καλύτερο.

 

Το 2012, μετά το τέλος των σπουδών της στο Ρέθυμνο και την επιστροφή της στην καθημερινότητα της Κύπρου, βρέθηκε σε μια βδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η ασθένεια της κτύπησε την πόρτα ξαφνικά και μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε σε νοσοκομείο στην Αγγλία αναζητώντας το σημαντικότερο δώρο ζωής.

Η Γιώτα Παπαδοπούλου, περιγράφει στο SigmaLive στα 33 της, την περιπέτεια που την έφερε ανάμεσα σε ζωή και θάνατο και τον φύλακα άγγελό της. «Άρχισα να κάνω όνειρα και ξαφνικά βρέθηκα στο νοσοκομείο».

Λίγο μετά την επιστροφή της και την μόνιμη εγκατάστασή της στην Κύπρο από τις σπουδές της, η Γιώτα αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας. Τα συμπτώματα δείχνουν ότι χρίζει παρακολούθησης από γιατρούς και μέσα σε λίγες μέρες μεταφέρεται με αεράμπουλα στην Αγγλία.

«Είχα ασθενήσει ξαφνικά χωρίς να έχω κάποιο ιστορικό ή να υπήρχε κάποια ένδειξη για αυτό που ακολουθούσε. Εκεί που ξεκίνησα να κάνω σχέδια μετά τις σπουδές μου ξαφνικά βρέθηκα στο νοσοκομείο αφού είχα παρουσιάσει συμπτώματα ίκτερου. Νοσηλεύτηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και η κατάσταση της υγείας μου επιδεινωνόταν συνεχώς. Άμεσα, πάρθηκε η απόφαση για τη μεταμόσχευση ήπατος που μου άλλαξε τη ζωή».

Η Γιώτα διακομίσθηκε στην Αγγλία. Η μόνη της σωτηρία σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν η μεταμόσχευση.

«Με την άφιξή μου στην Αγγλία νοσηλεύτηκα άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έπρεπε να μπω στη λίστα για να βρεθεί δότης. Υπάρχουν δύο λίστες. Το όνομά μου μπήκε στη λίστα για τα σοβαρά περιστατικά. Δεν είχα χρόνο και είχα φτάσει σε οριακό σημείο. Έπρεπε να βρεθεί ο δότης. Και έτσι έγινε. Τα ξημερώματα της 17η Οκτωβρίου προχώρησα στη μεταμόσχευση ήπατος»

Η επιστροφή στην Κύπρο και η επιπλοκή...

Συνοδοιπόροι της στο αναπάντεχο και δύσκολο ταξίδι ήταν οι φίλοι και η οικογένειά της. Η θετική τους ενέργεια, η καθαρή ματιά με την οποία έβλεπαν τα γεγονότα της έδωσαν δύναμη κατά τη διάρκεια, της επιστροφής της στην Κύπρο αλλά και όταν χρειάστηκε νέα μεταμόσχευση μετά από επιπλοκή.

«Ήταν πολύ ξαφνικό, όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους φίλους και την οικογένειά μου. Όλο το διάστημά είχα δίπλα μου τα δικά μου άτομα. Όταν έφτασε επιτέλους η μέρα της επιστροφής μου στην Κύπρο η χαρά μου δεν μπορούσε να περιγραφεί. Αυτό φυσικά που μ΄έκανε να χαρώ περισσότερο ήταν η έκπληξη στο αεροδρόμιο.  Φίλοι και οικογένεια ήταν εκεί. Ήταν πολύ συγκινητική. Σ΄όλο αυτό ήταν το στήριγμά μου. Το αντιμετώπισαν με αισιοδοξία και μου το μετέφεραν».

Τον Ιούνιο του 2013 η Γιώτα παρουσιάζει επιπλοκή λόγω της μεταμόσχευσης και προχωρεί σε νέα.

«Προχώρησα σε μεταμόσχευση πυλαίας φλέβας. Πηγαινοερχόμουν Αγγλία εκείνο το διάστημα και η ζωή μου είχε μπει σε αναμονή. Όταν η κατάσταση της υγείας μου σταθεροποιήθηκε η ζωή μου ήρθε πίσω στα φυσιολογικά. Βρήκα δουλειά ωστόσο συνεχίζω να παρακολουθούμαι από γιατρούς».

«Ανάβω πάντα ένα κερί στο δότη μου»

Εάν και πέρασαν χρόνια η Γιώτα δεν βρήκε τη δύναμη να γράψει γράμμα στην οικογένεια του δότη της.

«Δεν έστειλα το γράμμα… Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Μπορεί να σώθηκα αλλά έφυγε κάποιος άλλος.  Ο δότης μου έκανε τόσα πολλά που ότι και να πω εγώ είναι λίγο ακόμα και το ευχαριστώ στην οικογένειά του είναι λίγο. Ο άνθρωπος τους έφυγε και μέσα από αυτόν σώθηκα. Αυτό που με κάνει να νιώθω καλά είναι να προσεύχομαι και ανάβω ένα κερί στην εκκλησία γ΄αυτόν τον άνθρωπο».

Η Γιώτα πλέον βρήκε τα βήματά της. Εργάζεται και έχει μια φυσιολογική ζωή όπως όλες οι γυναίκες της ηλικίας της με μόνη διαφορά τις επισκέψεις στο γιατρό της. Μάλιστα προχωρεί σε διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή της στην μεγάλη ομάδα του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλοι Κύπρου «Προμηθέας».

Φέτος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας. Εκεί, μεταμοσχευμένα άτομα θα παραθέσουν προσωπικές τους φωτογραφίες από πριν και μετά την μεταμόσχευσή τους, δίνοντας το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας για ζωή.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τρία μέλη της Συμμαχίας. Τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», τον Σύνδεσμο Αμυλοείδωσης Κύπρου και Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις-Γιώργος Ψαράς Round Table, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παλιά Αγορά» στην Παλουριώτισσα 1-5 Νοεμβρίου.

*Το SigmaLive θα προχωρήσει σε σειρά συνεντεύξεων από άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων.
 

Διαβάστε επίσης:

«Δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να σκεφτώ τη δότριά μου»

Η μέρα που ξαναγεννήθηκα:«Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τη δωρεά οργάνων»

Μετρημένοι στα δάκτυλα οι δωρητές οργάνων – Γιατί οι Κύπριοι δεν δωρίζουν;