Ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν επιστημονικά ευρήματα καθώς και προτάσεις για μέτρα και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια για τη σύσταση μιας κοινής περιφερειακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, η συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και η εφαρμογή όσων αποφασίζονται, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, οι οποίες είναι τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Laurent Fabius, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι γνωρίζουμε τις επιστημονικές λύσεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Επισήμανε δε ότι εάν βασιστούμε στην επιστήμη, τότε δεν είναι πολύ αργά. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών είναι αυτή που επέφερε τη Συμφωνία των Παρισίων.
Ο Laurent Fabius είπε επίσης ότι η εθνική και παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη, καθώς η συνεργασία είναι το κλειδί για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας, επισήμανε ότι η συνεργασία των κρατών της περιοχής και όχι μόνο, με τη βοήθεια της επιστήμης θα αποτελέσουν το κλειδί για τη σύσταση ενός κοινού στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.
Ιδιαίτερα παραστατικός ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, ο οποίος σχολίασε ότι η Κλιματική Αλλαγή πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, μια πρόκληση που απειλεί την ανθρωπότητα, εντούτοις, ακόμη ο πλανήτης προλαβαίνει να προβεί στην υιοθέτηση έγκαιρων μέτρων για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Κλιματική Αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν επιστημονικά ευρήματα για το πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τόσο έμμεσα όσο και άμεσα, την Ανατολική Μεσόγεια και τη Μέση Ανατολή.
Όπως λέχθηκε, η ευρύτερη περιοχή της ΑΜΜΑ , είναι hot spot , όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, με υψηλή ευαισθησία στις επιπτώσεις της.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, το οικοσύστημα, την ανάπτυξη, τον τουρισμό, την ποιότητα του νερού και σε πολλούς άλλους τομείς που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουν την ανθρώπινη ζωή.
Εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, με βάση την έρευνα, τότε στα επόμενα 30-80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων λυμάτων καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Επιπτώσεις στην υγεία
Με βάση τα συμπεράσματα των Επιστημόνων που μίλησαν στο συνέδριο, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και αναμένεται με επηρεάσει με πολλούς τρόπους την ανθρώπινη ζωή.
Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, η ξηρασία, οι πλημμύρες, η αλλαγή στην ποιότητα του αέρα και του νερού επηρεάζουν τη ζωή ενώ μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η γεωγραφική θέση κ.α., θέτουν κάποιους σε δυσμενέστερη θέση.
Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες σχετίζεται και με θέματα υγείας όπως τα προβλήματα στους νεφρούς, το έμφραγμα μυοκαρδίου, προβλήματα ψυχικής υγείας και ζητήματα με τον ύπνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι του συνεδρίου θα ακολουθήσει μια Υπουργική Συνάντηση, η οποία θα διοργανωθεί από την ΚΔ την Άνοιξη του 2022.
Σκοπός της συνάντησης είμαι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με στόχο την υιοθέτηση στρατηγικών για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Η συνάντηση θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών την Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2022 και στοχεύει στον καταρτισμό ενός δεκαετούς Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης:
Συνέδριο Πάφου:Περιφερειακή & διεθνής συνεργασία το κλειδί για κλιματική κρίση
Διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή αρχίζει σήμερα στην Πάφο