Δεκαετές περιφερειακό σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή θα είναι το αποτέλεσμα του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Πάφο, μετά από Υπουργική Συνάντηση την άνοιξη του 2022 και Σύνοδο Κορυφής των ηγετών χωρών της Α. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής το φθινόπωρο. Σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε στα επόμενα 30 με 80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και το Κέντρο Αριστείας για Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, με την στήριξη του SDSN Cyprus.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκ των διοργανωτών σκοπός της Υπουργικής Συνάντησης θα είναι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με στόχο τη συνεργασία και υιοθέτηση στρατηγικών για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου.

Η Υπουργική Συνάντηση, προστίθεται στην ανακοίνωση,  θα προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2022, και στοχεύει στον καταρτισμό ενός δεκαετούς Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναφέρεται επίσης ότι του Συνεδρίου προηγήθηκαν διήμερες επιστημονικές ημερίδες που έλαβαν  χώρα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία.

Στην Κύπρο, και την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΜΑ, το εγχείρημα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες. H περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση,  αντιμετωπίζει ήδη ποικίλες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως έντονους καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ατμοσφαιρικής σκόνης, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, «πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και την Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, κατέδειξε ότι εάν η σημερινή πορεία συνεχιστεί, τότε στα επόμενα 30 με 80 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες μέχρι και 56 βαθμούς Κελσίου, οι οποίες θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση».

το 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» (climatechange21.org) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο , στην παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (ΑΜΜΑ), εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών και σχεδιαστών πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επιστημονικά ευρήματα, καθώς και προτάσεις για μέτρα και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια για την σύσταση μιας κοινής περιφερειακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της ΑΜΜΑ.

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο Πάφου:Περιφερειακή & διεθνής συνεργασία το κλειδί για κλιματική κρίση

Διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή αρχίζει σήμερα στην Πάφο

Πηγή: ΚΥΠΕ