Da Capo, Le Café, Big Boy και ένα σωρό άλλοι χώροι εστίασης, που χάθηκαν στον χρόνο, έσβησαν μαζί με τη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, όταν αυτή δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα της οικονομικής κρίσης το 2013.
Η Μακαρίου, άρρηκτα συνδεδεμένη και με την παιδική ηλικία πολλών, «άγνωστη» για τους νεότερους, ετοιμάζεται να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
Τουλάχιστον αυτό επιχειρεί ο Δήμος Λευκωσίας, με την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου, δημιουργώντας ένα χώρο προσβάσιμο, ελκυστικό, ευχάριστο και φιλικό σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Σάββατο πρωί, δώσαμε ραντεβού με τον Χρύσανθο Φάκα, Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του Δήμου Λευκωσίας και Δημοτικού Συμβούλου της πόλης, φυσικά στη Μακαρίου, ώστε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, πώς προχωρούν τα έργα.
Με μια βόλτα στη λεωφόρο και τους παράδρομους, διαπιστώσαμε πως η καρδιά της πρωτεύουσας αλλάζει και αναδύεται μια σύγχρονη, σε Ευρωπαϊκά πρότυπα πόλη.
Στην κουβέντα που είχαμε με τον κ. Φάκα, αναπολήσαμε τις ένδοξες περιόδους της Λεωφόρου, την περίοδο που το κέντρο της πόλης δεν είχε μόνο την ονομασία αλλά και τη χάρη.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Φάκας, μέχρι και πριν 15 χρόνια, η εμπορικότητα της Λευκωσίας βρισκόταν στη Λεωφόρο και τους παράδρομούς της, ωστόσο, με την πολεοδομική πολιτική που χάραξε το κεντρικό κράτος, μεταφέρθηκε δορυφορικά, στην περιφέρεια της μείζονος Λευκωσίας, ενώ το 2012 επήλθε και η οριστική κατάρρευση.
Το μόνο δραστικό μέτρο που μπορούσε να λάβει ο Δήμος, είπε, ήταν η ανάπλαση του κέντρου και η μεταμόρφωσή του σε ένα εμπορικό, υπαίθριο, ανθρωποκεντρικό και ανταγωνιστικό εμπορικό κέντρο.
Η Λεωφόρος Μακαρίου, τόνισε, είχε μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο χωρίς καμία εμπορική πλέον επισκεψιμότητα, με τους πολίτες να την χρησιμοποιούν μόνο ως πέρασμα.
Αυτό το διαπιστώσαμε, όπως είπε, όταν έκλεισε η Λεωφόρος Μακαρίου και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για το πώς θα κάνει τα ψώνια του, παρά μόνο για το πώς θα πηγαίνει στο σπίτι του.
Η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου χρηματοδοτείται κατά 90% από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, και γίνεται στη βάση της βιώσιμης κινητικότητας.
Το κέντρο θα είναι προσβάσιμο προς όλους, τους πεζούς, τα αυτοκίνητα, τους ποδηλάτες και τους ΑμΕΑ.
Μέσω των Ταμείων και του οράματος του Δήμου Λευκωσίας, πρόσθεσε ο κ. Φάκας, θα περιορίσουμε τις λωρίδες κυκλοφορίας, θα δημιουργηθούν ισοεπίπεδα πεζοδρόμια ενώ θα γίνει μια καλή χωροθέτηση στην αστική επίπλωση, με οδικό φωτισμό LED υψηλής απόδοσης, παγκάκια και ράμπες.
Παράλληλα, γίνεται υπογειοποίηση και αναβάθμιση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, θα δημιουργηθεί νέο σύστημα απορροής όμβρίων υδάτων, θα εγκατασταθεί σύστημα για παροχή WiFi και σύστημα οπτικών ινών που θα βοηθήσει στην εγκατάσταση συσκευών για το πρόγραμμα «smart city» καθώς επίσης και πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση τραμ.
Η Α΄ Φάση του έργου, που ήταν η Στασικράτους έχει πια ολοκληρωθεί, με τον κ. Φάκα να σημειώνει πως έδωσε άλλο αέρα στο κέντρο, ενώ κατακλύζεται καθημερινά από κόσμο.
Η Μακαρίου αναμένεται να δοθεί στο κοινό στις 7 Δεκεμβρίου.
Το κυκλοφοριακό
Τα έργα βιώσιμης κινητικότητας που δημιουργούνται, όπως είπε, δεν επιβαρύνουν την κυκλοφοριακή διαχείριση, αντιθέτως.
«Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ ένας Επιστημονικός κλάδος έχει αναδειχθεί και δημιουργηθεί, ώστε να βρει λύσεις. Οι λύσεις είναι απλές φτάνει να εφαρμοστούν. Μια λύση είναι να καταστούν ελκυστικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία 2-3 χρόνια στην Κύπρο», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως δεν είναι λύση να κατασκευαστούν νέοι και μεγαλύτεροι δρόμοι, η λύση είναι η εφαρμογή καλύτερης κυκλοφοριακής διαχείρισης μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας.
Όπως είπε, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ετοίμασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας όλων των δρόμων της πρωτεύουσας, μετά από μελέτες, που προνοεί τον περιορισμό των δεξιόστροφων μετακινήσεων και τη μονοδρόμηση δρόμων.
Μονοδρόμηση έγινε ήδη στην Καλλιπόλεως, ενώ θα γίνει και από το ύψος του Landmark μέχρι το πρώην Debenhams.
Όσον αφορά τη Λεωφόρο Μακαρίου, θα δημιουργηθούν δύο λωρίδες, μια προς κάθε κατεύθυνση, με χαμηλό όριο ταχύτητας.
Χώροι στάθμευσης
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές προτίμησαν για τα ψώνια τους και τη διασκέδασή τους τα εμπορικά κέντρα, είναι και η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Λευκωσίας.
Φέρνοντας αυτό στη συζήτηση, ο κ. Φάκας ανέφερε πως μέσω των μονοδρομήσεων, δημιουργήθηκαν χιλιάδες χώροι στάθμευσες επί των οδών, ενώ θα δημιουργηθεί και υπόγειο χώρος στάθμευσης 570 θέσεων με την ανάπλαση του χώρου του παλαιού ΓΣΠ.
Καλώς ή κακώς, είπε, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα, ωστόσο, με λύσεις που βρήκαμε, δημιουργήσαμε πολλαπλούς χώρους στάθμευσης και δορυφορικά του εμπορικού κέντρου.
Ανάπλαση παλαιού ΓΣΠ
Εντός ημερών ξεκινάει και η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην καρδιά της Λευκωσίας το οποίο θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.
Μιλώντας για το έργο, ο κ. Φάκας ανέφερε πως θα δημιουργηθεί αστική πλατεία, χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής, ενώ θα κατασκευαστεί και υπόγειος χώρος στάθμευσης χωρητικότητας 570 οχημάτων.
Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τις πιο πάνω χρήσεις όσο και την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένου και του εμπορικού κέντρου της εντός των τειχών πόλης.
Θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας και για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας μέσω της χρήσης των Μικρών Λεωφορείων Λευκωσίας, η αφετηρία των οποίων χωροθετείται εντός του έργου.
Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθεί ένας «πράσινος πνεύμονας» στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Θα φυτευτούν δέντρα πάνω σε τρεις τεχνητούς λόφους, ενώ θα κατασκευαστεί και αμφιθέατρο.
Αύξηση συντελεστή δόμησης
Όπως μας εξήγησε, ο Δήμος δεν έμεινε μόνο στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, με την εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής. Σημείωσε πως ο συντελεστής δόμησης είχε εξαντληθεί, με πολλές οικογένειες αλλά και επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν το κέντρο.
Μέσω του σχεδίου αυτού, αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης με αποτέλεσμα πολλοί πλέον να αξιοποιούν τα πολεοδομικά κίνητρα.
Καταληκτικά, ο κ. Φάκας θέλησε να ευχαριστήσει τους δημότες για την υπομονή που επιδεικνύουν, ενώ σημείωσε πως είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες, οι οποίες τόνισε πως πλέον λιγόστεψαν καθώς κατανοούν τη μεγάλη εικόνα και πως τα έργα είναι για το καλό τόσο των ιδίων όσο και της πόλης.