Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο οποίος μίλησε για το ζήτημα της ευθανασίας και τη στάση που διατηρεί στο όλο ζήτημα η Εκκλησία της Κύπρου.

Αρχικά ανέφερε ότι κάθε τοπική εκκλησία έχει δική της Επιτροπή βιοηθικής, η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμμετέχουν νομικοί, κληρικοί, γενετιστές, ψυχίατροι, ιατροί και καθηγητές.  

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει ο φάκελος «ευθανασία» -«Έζησα τραγικές στιγμές στην οικογένεια μου»

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακραίες θέσεις στο ζήτημα. «Κάποιοι ονομάζουν την ευθανασία, δολοφονία», είπε. 

Ο κ. Πιτσιλλίδης ξεκαθάρισε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η αυτοχειρία κι άλλο πράγμα η ευθανασία. «Δεν μιλούμε για περιπτώσεις ευγονικές, με στόχο να αποβάλουμε ανάπηρα άτομα ή με δυσκολίες». Συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη δεν μπορούν να υιοθετηθούν τέτοιες τακτικές που είναι κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ συντηρητική στο ζήτημα της ευθανασίας.  «Η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Κύπρου με προεδρεύων τον Μητροπολίτη Πάφου, έχει πολύ ακραίες απόψεις». Επεσήμανε ότι θεωρούν την ευθανασία ως δολοφονία και ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει πιο ανοικτούς ορίζοντες. «Δεν εκτελούμε κάποιον, απλά παραδεχόμαστε ότι είναι ήδη νεκρός».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι ο Θεός δεν έστειλε τους ανθρώπους στη γη για να υποστούν κορωνοϊούδην, ούτε πόνο, ούτε ασθένεια, ούτε θάνατο. «Όλα αυτά είναι κατάρα και σκοτάδι που δεν έχουν σχέση με το Θεό.   

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν τίθεται ζήτημα αναγκαστικής ευθανασίας. «Δεν θα αποφασίσει ένας συγγενής που μας βαρέθηκε ή μια κοινωνία που κουράστηκε από την ύπαρξη μας». Πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος όταν είναι κάτω από το βάρος ψυχολογικού και ανθρώπινου πόνου δεν έχει το καθαρό μυαλό για να πάρει αποφάσεις που μετά μπορεί να μετανιώσει, για αυτό υπάρχουν ειδικοί που θα εξετάσουν αν αυτή η απόφαση είναι η πραγματική του βούληση.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι τα κράτη της δυτικής Ευρώπης εφαρμόζουν την ευθανασία με αυστηρούς όρους, συμπληρώνοντας ότι στην Αμερική υπάρχουν πολιτείες που οι πάσχοντες πατούν οι ίδιοι το κουμπί για τερματισμό της ζωή τους.

Επιπλέον ο κ. Πιτσιλλίδης εξήγησε και την άποψη ιερέων ότι με την ευθανασία αφαιρείται η περίπτωση του θαύματος. «Θαύμα έγινε ήδη και είναι ότι υπάρχουμε».

Καταληκτικά διευκρίνισε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. «Έχω την άποψη ότι όλοι πρέπει να θεωρούμαστε δότες εκτός και αν δηλώσουμε το αντίθετο».     

Δείτε το βίντεο: