Έφεση κατέθεσαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο οι δικηγόροι της Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη μετά από ψευδή καταγγελία, όταν ισχυρίστηκε ότι υπέστη βιασμό σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα από ομάδα νεαρών Ισραηλινών.
 
 
 
Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Justice Abroad με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βοηθά τη νεαρή Βρετανίδα και την οικογένειά της στην προσπάθειά τους να αποσυρθεί η καταδίκη, δήλωσε ότι υπέφερε από μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (Post-traumatic stress disorder - PTSD)  κατά τη στιγμή της απόσυρσής της.
 
Ανέφερε ότι η δήλωση ανάκλησης, που ελήφθη αφού είχε περάσει σχεδόν επτά ώρες σε αστυνομικό τμήμα χωρίς να υπάρχει δικηγόρος, «δεν έπρεπε ποτέ να γίνει δεκτή» σε αποδεικτικά στοιχεία.
 
«Αυτή η υπόθεση είναι μια κρίσιμη υπόθεση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, καθώς και τη μεταχείριση όσων καταγγέλλουν σεξουαλικά αδικήματα », δήλωσε ο δικηγόρος Μάικλ Πόλακ, Διευθυντής της Δικαιοσύνης στο εξωτερικό.
 
«Είναι ύψιστης σημασίας για την εμπλεκόμενη γυναίκα να ανατραπεί η άδικη καταδίκη της», είπε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε αργότερα.
 
O Πόλακ είπε ότι η καταδίκη θα μπορούσε «να την αποτρέψει από το να υποβάλει αίτηση για ορισμένες θέσεις εργασίας και είναι μια συνεχής υπενθύμιση για το τι της συνέβη».
 
«Συγκλονιστικό και ενοχλητικό »
 
O δικηγόρος είπε ότι η ανάκληση δεν θα έπρεπε να είναι παραδεκτή στο δικαστήριο, αφού της αρνήθηκε την πρόσβαση στη νόμιμη εκπροσώπηση.
 
«Οι νομικές αρχές είναι σαφείς ότι απαιτείται σαφής παραίτηση από το δικαίωμα σε δικηγόρο προτού το δικαστήριο βασιστεί σε αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από ιδιώτη χωρίς νομική συνδρομή», είπε.
 
«Δεν υπήρχε τέτοια παραίτηση σε αυτή την περίπτωση».
 
Η έφεση βασίζεται επίσης στην άρνηση του δικαστή να αποδεχτεί αποδεικτικά στοιχεία ότι έγινε βιασμός.
 
«Αρνούμενος να ακούσει στοιχεία που να δείχνουν ότι έγινε ένας βιασμός και φωνάζοντας στις γυναίκες Κύπριους δικηγόρους μας« Δεν πρόκειται για δίκη βιασμού »… ο δικαστής δεν τήρησε αυτές τις βασικές αρχές», δήλωσε ο Πολάκ.
 
Ο δικηγόρος υπεράσπισης Lewis Power είπε ότι η δοκιμασία ήταν «συγκλονιστική και ενοχλητική» για τη νεαρή γυναίκα, η υπόθεση της οποίας έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς002E
 
«Ήταν βαθιά σπαρακτικό, ταπεινωτικό και προσωπικά παρεμβατικό», είπε ο Πάουερ.
 
«Ωστόσο, έχει ανέβει πάνω από αυτό με τόλμης και αποφασιστικότητα και έχει αποφασίσει με θάρρος να συνεχίσει να παλεύει αυτήν την υπόθεση μέχρι το τέλος, όπου πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
 
«Σήμερα (χθες), μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου Κύπρου, [ελπίζουμε] ότι αυτό το κορίτσι μπορεί να απαλλαγεί από τα δεσμά μιας άδικης καταδίκης που έχει αμαυρώσει τη νεαρή της ζωή».
 
Η απόφαση για την προσφυγή αναμένεται να πάρει περίπου ένα μήνα. Ο Πολάκ είπε ότι εάν απορριφθεί, θα οδηγήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η Σουζάνα Παύλου, διευθύντρια στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Φύλου, κυπριακή ΜΚΟ, είπε ότι η ανατροπή της καταδίκης θα επιτρέψει στη νεαρή γυναίκα να ξανακάνει τη ζωή της.
 
«Η καταδίκη της ήταν άδικη ... παρωδία δικαιοσύνης», είπε στο AFP έξω από το δικαστήριο.
 
«Ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί αυτό. Δεν μπορεί να ξανασυμβεί εάν, στην Κύπρο, έχουμε μια ειλικρινή δημόσια συζήτηση σχετικά με τις αδυναμίες στο σύστημα υποστήριξης θυμάτων, τις αδυναμίες μας στην αστυνομική πρακτική και τις αδυναμίες μας στο δικαστικό σύστημα ».
 
Κατά τη χθεσινή ακρόαση, η νομική ομάδα της 21χρονης Βρετανίδας υποστήριξε ότι το Πρωτόδικο δικαστήριο δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί ως στοιχείο τη γραπτή μαρτυρία της 19χρονης, επειδή οι ανακριτές της υπόθεσης την εξασφάλισαν, αφού η νεαρή βρισκόταν στον αστυνομικό σταθμό για επτά ώρες χωρίς δικηγόρο.