Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσαν οι δικηγόροι της Βρετανίδας, η οποία καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη μετά από ψευδή καταγγελία, όταν ισχυρίστηκε ότι υπέστη βιασμό σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα από ομάδα νεαρών Ισραηλινών.

 

Κατά τη σημερινή ακρόαση, η νομική ομάδα της 21χρονης Βρετανίδας υποστήριξε ότι το Πρωτόδικο δικαστήριο δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί ως στοιχείο τη γραπτή μαρτυρία της 19χρονης, επειδή οι ανακριτές της υπόθεσης την εξασφάλισαν, αφού η νεαρή βρισκόταν στον αστυνομικό σταθμό για επτά ώρες χωρίς δικηγόρο.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Lewis Power, είπε στη DailyMail ότι η νεαρή υπέφερε από κρίσεις πανικού, γι αυτό λόγω της πίεσης που δέχθηκε, προχώρησε στην απόσυρση της καταγγελίας της για βιασμό.  

Οι νομικοί της ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο «αγενής» δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου δεν έδωσε την ευκαιρία στη Βρετανίδα για «δίκαιη ακρόαση», επειδή δεν άφησε τους δικηγόρους υπεράσπισης να παρουσιάσουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της.

Ο Lewis ανέφερε σε γραπτή δήλωση ότι η νομική ομάδα πιστεύει ότι «τελικά θα επιτευχθεί δικαιοσύνη», έτσι ώστε η γυναίκα «να ελευθερωθεί από τα δεσμά μιας άδικης καταδίκης που έχει αμαυρώσει τη νέα της ζωή». Σημειώνεται ότι η Βρετανίδα δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση.

Ο εισαγγελέας  Άδαμος Δημοσθένους δήλωσε στο Associated Press ότι το κράτος «θα υποστηρίξει την ορθότητα της αρχικής απόφασης».

Ο Δημοσθένους υποστήριξε ότι η έφεση δεν θα έπρεπε να εκδικαστεί επειδή η νεαρή επέκρινε τον δικαστή σε ντοκιμαντέρ του ITV, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και άκουσε τα επιχειρήματα των δικηγόρων της Βρετανίδας.

Ο δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου, Μιχάλης Παπαθανασίου είχε πει στην αρχική του απόφαση ότι θα έδινε στη Βρετανίδα μια «δεύτερη ευκαιρία» και δεν θα την έστελνε στη φυλακή, επειδή παραδέχτηκε μέσω των δικηγόρων της ότι έκανε λάθος όταν έκανε τον ψευδή ισχυρισμό για βιασμό.

Είπε ότι η νεαρή είχε παραδεχτεί στους ανακριτές ότι έκανε τους ισχυρισμούς επειδή «ντρεπόταν» αφού ανακάλυψε ότι μερικοί Ισραηλινοί την είχαν βιντεοσκοπήσει να κάνει συναινετικό σεξ με τον Ισραηλινό φίλο της στα κινητά τους τηλέφωνα.

Είπε επίσης ότι η παραδοχή αυτή ήταν «η μόνη φορά που η κατηγορούμενη είπε την αλήθεια».

Η Κύπρια δικηγόρος της, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, είπε επίσης ότι το πρωτόδικο δικαστήριο άρχισε τη δίκη από τη θέση ότι δεν υπήρχε βιασμός και είχε παρεξηγήσει το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, το οποίο απαιτεί ψευδή δήλωση ενός πλασματικού εγκλήματος.

Είπε ότι ο δικαστής, Μιχάλης Παπαθανασίου, δεν επέτρεψε στην κατηγορούμενη να μιλήσει για τον φερόμενο βιασμό, επισημαίνοντας της επτά φορές: «Δεν πρόκειται για δίκη βιασμού».

Πρόσθεσε επίσης ότι αγνόησε τα στοιχεία εμπειρογνωμόνων της υπεράσπισης και δεν εξέτασε τις αστοχίες της αστυνομίας στη διερεύνηση των ισχυρισμών για βιασμό.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιφυλάχθηκαν για την απόφαση τους.

Μιλώντας μετά την ακρόαση, ο Lewis Power είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια πολύ γόνιμη ακρόαση όπου το δικαστήριο έθεσε πολύ σημαντικές ερωτήσεις, εξέτασε τα νομικά επιχειρήματα και προσδιόρισε τα σημεία που τελικά θα αποφασίσουν για αυτήν την έφεση.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά χαρήκαμε που είδαμε ότι το δικαστήριο είχε σκεφτεί πολύ και είχε εξετάσει σημαντικά μια πολύ, πολύ δύσκολη υπόθεση».

Ένα άλλο μέλος της νομικής ομάδας, ο Michael Polak, πρόσθεσε: «Χωρίς να θέλουμε να κρίνουμε εκ των προτέρων την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αισθανόμαστε χαρούμενοι με την εξέλιξη των διαδικασιών σήμερα και τον τρόπο που οι δικαστές ασχολήθηκαν με τα επιχειρήματά μας».

Ο κ. Power πρόσθεσε: «Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για τη σημαντικότερη υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας και ο κόσμος παρακολουθεί. Είναι τόσο σημαντική για τις νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Είπε ότι είχε μιλήσει με τη γυναίκα και τη μητέρα της, προσθέτοντας: «Τα πηγαίνει πολύ καλά. Συνεχίζει τη ζωή της στο πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης:

Εκδήλωση συμπαράστασης προς Βρετανίδα - «Άδικη δίκη, παραβιάστηκαν πρωτόκολλα»

Ομαδικός βιασμός: Διαμαρτυρία στο Ανώτατο – Στο επίκεντρο των βρετανικών Μέσων

Ομαδικός βιασμός: Η ζωή της Βρετανίδας μετά την καταδίκη- Γιατί «επιστρέφει»