Σε διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο κατήλθε σήμερα ομάδα γυναικών, και γενικότερα πολιτών, με αφορμή την κατάθεση της έφεση της νεαρής Βρετανίδας, η οποία πέρσι τον Ιανουάριο καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, τον Ιούλιο του 2019.

Μεγάλος αριθμός γυναικών, μέλη του «Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών» και της Οργάνωσης «Κόρες Ξαπόλυτες», διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ανώτατο, κάνοντας λόγο για «άδικη δίκη», για τη «μισογύνικη συνέργεια των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του θύματος» και ενάντια σε όλους τους ενόχους.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ζέλεια Γρηγορίου, μέλος του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών, είπε πως τα δύο Δίκτυα/Οργανώσεις έχουν ξεκάθαρη φεμινιστική προσέγγιση, για να προσθέσει πως κομμάτι της μεθοδολογίας τους είναι ότι θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα από το θύμα σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Όπως ανέφερε «σήμερα αποφασίσαμε να είμαστε εκεί με στόχο να πάμε πέρα από εκείνο που αρθρώσαμε έξω από το Δικαστήριο, τον Δεκέμβριο του 2019», προσθέτοντας πως  «σήμερα πήγαμε εκεί για να καλέσουμε όλους που με τις πράξεις τους ή την επιτηδευμένη απραξία τους επέτρεψαν σε αυτή την περίπτωση να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε».

Ανέφερε πως στο Δικαστήριο βρέθηκαν σήμερα για την περίπτωση της Βρετανίδας, αλλά σημείωσε και γενικά για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τον τρόπο, τον οποίο οι βιασμοί αντιμετωπίζονται από τις ανακριτικές αρχές, στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά και από δικηγόρους.

Είπε πως το Δίκτυο θεωρεί πως έγινε μια «άδικη δίκη», κατά την οποία οι διαδικασίες δεν λειτούργησαν σωστά, συμπληρώνοντας πως «παραβιάστηκαν πρωτόκολλα και διαδικασίες, με τις οποίες εξ ορίστηκε η παραδοχή της».

«Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα πέραν από την βία κατά των γυναικών να έχεις δίκαιη δίκη και η συγκεκριμένη γυναίκα δεν είχε δίκαιη δίκη», τόνισε η κ. Γρηγορίου.

Αναφερόμενη περαιτέρω στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κ. Γρηγορίου είπε πως διαφάνηκε από την υπόθεση «πόσο μόνα είναι τα θύματα, όταν καταγγέλλουν το βιασμό τους».

«Βρίσκονται αντιμέτωπα με ολόκληρο το σύστημα, γιατί από την αρχή τις βλέπουν ως άτομα, που ενδεχομένως ψεύδονται. Αντί η διερεύνηση να εστιάζεται στο να καταλάβουν τι έγινε, εστιάζεται στο να εντοπίσουν αντιφάσεις ή κενά ή άλλες συνθήκες, που να καταδεικνύουν ότι δεν έγινε βιασμός», είπε.

Επιπλέον, είπε πως έγιναν πολλά κατά τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν, που καταδεικνύεται «πόσο τρωτό είναι το σύστημα της κυπριακής δικαιοσύνης».

Η νεαρή Βρετανίδα ήταν 19 ετών, όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστηρίζει η ίδια, κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph» αν η έφεση δεν οδηγήσει σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ομαδικός βιασμός: Διαμαρτυρία στο Ανώτατο – Στο επίκεντρο των βρετανικών Μέσων

Πηγή: ΚΥΠΕ