Για την ιστορία της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου, τις σχέσεις των Τεκτόνων με το Κράτος αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και τις προκλήσεις του τεκτονισμού εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης  Στοάς της Κύπρου Ανδρέας Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο συνέντευξής στο «Masonic Forum» που ανέβηκε στο YouTube,  o κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε αρχικά στον αριθμό των Στοών που υπάρχουν στην Κύπρο και την ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού.

«Έχουμε τουλάχιστον μια Στοά σε κάθε επαρχία της Κύπρου και στην παρούσα φάση έχουμε Στοές που μιλούν την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Κατά το παρελθόν είχαμε και μια Ιταλική και μια Γερμανική Στοά  αλλά λόγω της μείωσης του αριθμών των μελών τους, οι εργασίες τους τερματίστηκαν. Σήμερα έχουμε 11 ενεργές Στοές  με περίπου 500 ενεργά μέλη.», είπε.

Απαγορεύεται, όπως εξήγησε, η διπλή συμμετοχή σε Στοές και η ιδιότητα του μέλους αφορά αποκλειστικά κατοίκους της Κύπρου αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις εξετάζουμε και συμμετοχή μη μόνιμων κατοίκων με την προϋπόθεση να πληρούν κάποια κριτήρια..

«Η Μεγάλη Στοά της Κύπρου δουλεύει σε αρμονία με όλα τα υπόλοιπα Μασονικά σώματα τα οποία  είναι ενεργά στο νησί, όπως  το Ανώτατο Συμβούλιο. Επίσης με την έγκριση της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου, που είναι το κύριο Μασονικό Σώμα στο νησί, λειτουργούν  και άλλες Στοές όπως η Αμερικανικού Τύπου Υork Rite που περιλαμβάνει την Βασιλική Αψίδα, την Κρύπτη και τους Ναΐτες Ιππότες. Έχουμε επίσης το Τάγμα του Ερυθρού Σταυρού του Κωνσταντίνου, το Τάγμα  της Μεγάλης Βασιλικής Αψίδας των Ναϊτών Ιπποτών και πρόσφατα εγκρίναμε και δώσαμε συγκατάθεση για την λειτουργία του Τάγματος  DeMolay», σημείωσε.  

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πρώτη περίοδος Τεκτονισμού στην Κύπρο είναι από το 1878 μέχρι το 1960 που συμπίπτει με την περίοδο της Βρετανικής Αποικιοκρατίας.

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει ότι, «η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Μασονική Ζωή  του νησιού».  «Είχαμε μεγάλο αριθμό  Αδελφών μας που εκτοπίστηκε από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στα νότια. Την ίδια στιγμή, οι στοές που λειτουργούσαν στο νότιο μέρος του νησιού ανέστειλαν προσωρινά τις λειτουργίες τους».

Μίλησε επίσης στη σημασία της ίδρυσης του District Grand Lodge στο Hνωμένο Βασίλειο και πως αυτό «επηρέασε τους Έλληνες και Τούρκους Αδελφούς που ζούσαν στο βόρειο και νότιο μέρος  του νησιού».

Το πιο σημαντικό γεγονός , είπε, ήταν το 2005 όταν «η πλειοψηφία  των Ελληνόφωνων Στοών στην Κύπρο, που λειτουργούσαν κάτω από την επίβλεψη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη τους συναισθηματισμούς αναφορικά με την Ελλάδα, για εμφανείς λόγους, και να ζητήσουν από την μητρική Μεγάλη Στοά  να τους βοηθήσουν να ιδρύσουν μια Μεγάλη Στοά στην Κύπρο» κάτι όπου έγινε εφικτό το 2006.

Σημείωσε επίσης πως το κυρίαρχο-αναγνωρισμένο Τεκτονικό Σώμα στο νησί είναι η Μεγάλη Στοά της Κύπρου, ωστόσο δεν υπάρχει μασονικός έλεγχος στο βόρειο κατεχόμενο μέρος.

«Η Μεγάλη Στοά της Τουρκίας  ίδρυσε και λειτουργεί τρεις Στοές στο βόρειο μέρος με Τ/κ μέλη», είπε σημειώνοντας πως η μη αλληλοαναγνωριση δεν επιτρέπει την συμμετοχή και επίσκεψη από την μια πλευρά στην άλλη

«Ομολογώ ότι το όνειρό μου για το Τεκτονικό μέλλον της Κύπρου είναι εμείς οι Κύπριοι Ελευθεροτέκτονες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να ζούμε και να εργαστούμε μαζί με αδελφική αγάπη, ασπαζόμενοι τις Μασονικές αξίες  και αρχές  κάτω από μια ομπρέλα, αυτή της Μεγάλης Στοάς της Κύπρου», είπε.

Κληθείς να σχολιάσεις τις σχέσεις του Ελευθεροτεκτονισμού με το Κράτος  είπε «Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιου είδους πρόβλημα  με τις αρχές. Αντιθέτως μέσα από διάφορες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια, έχω την πεποίθηση ότι  είμαστε καλύτερα αποδεκτοί απ΄ότι στο παρελθόν και θεωρούμαστε ένα  ζωντανό κύτταρο των τοπικών κοινοτήτων και της κοινωνίας.

«Το φιλανθρωπικό μας έργο αναφέρθηκε από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νίκο Αναστασιάδη), ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  για τις πρόσφατες δωρεές μας στο Υπουργείο Υγείας», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν  σχέσεις μεταξύ των Ελευθεροτεκτόνων Κύπρου και της Εκκλησίας, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε «Εδώ  για να είμαστε ειλικρινείς προσπαθούμε να κρατάμε ισορροπίες. Είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί εξαιτίας του παρελθόντος όπου αντιμετωπίζαμε μια αρνητική στάση. Σήμερα μπορώ να πω ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Αυτό είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα  των συνεχών προσπαθειών μας να συστηθούμε στην κοινωνία μέσω των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων  και κάνοντας όλους  να κατανοήσουν ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι αρχές μας. Τα περισσότερα μέλη μας είναι θρησκευόμενα άτομα  και νομίζω ότι ο κλήρος κατανοεί ότι δεν είμαστε θρησκεία  και είμαστε όλοι, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία μας, θρησκευόμενα άτομα»

Μεταξύ άλλων απάντησε και για το θέμα του κορωνοϊού και το πώς η πανδημία επηρέασε τον Ελευθεροτεκτονισμό στην Κύπρο και τις δραστηριότητες του. Μίλησε επίσης για τις δυσκολίες των συναντήσεων και το πώς η πανδημία άνοιξε τον δρόμο  για τηλεδιασκέψεις  .

O κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι ο ίδιος είναι πολιτικός μηχανικός  αλλά ποτέ δεν έχει εξασκήσει το επάγγελμα. Ήταν τραπεζίτης για 37 χρόνια και υπηρέτησε  σε διάφορες διευθύνσεις. Έχει αφυπηρετήσει εδώ και μερικά χρόνια και λειτουργεί ως σύμβουλος εταιρειών. Όπως δηλώνει ο ίδιος εντάχθηκε πριν από 35 χρόνια στην Στοά Κινύρας της Πάφου.