Μείωση του πληθυσμού της χώρας στο ήμισυ σε 45 χρόνια, προβλέπουν οι ειδικοί καθώς ο δείκτης γεννητικότητας στην χώρα μας βρίσκεται κάτω από το όριο.
Φόβοι για αφανισμό του Ελληνισμού εκφράστηκαν ενώπιον της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό, με τα στοιχεία να καταμαρτυρούν σταδιακή αύξηση των γεννήσεων από αλλοδαπές μητέρες.
Στο ήμισυ θα μειωθεί ο πληθυσμός της Κύπρου εντός των επόμενων 45 χρόνων, αν συνεχιστεί ο ίδιος δείκτης γεννητικότητας, που βρίσκεται κάτω από το όριο του 1,5.
Τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων, που παρουσιάστηκαν ενώπιον της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό, σοκάρουν.
- Δείκτης γεννητικότητας: 1,3% (όριο: 1,5).
- Άτομα άνω των 65 ετών: 16,3%.
- Άτομα κάτω των 14 ετών: 16%.
- Περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις.
- Λιγότερες από 300 οι οικογένειες πολυτέκνων (έφθαναν στις 1000-1200 κάθε χρόνο).
- Γεννήσεις αλλοδαπών γυναικών: 38%.
H Αd hoc επιτροπή ζήτησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών.
Υπό επεξεργασία βρίσκονται μέτρα όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας για το 2ο παιδί στους 5 μήνες και για το 3ο παιδί στους 6 μήνες, ενώ μελετάται η παραχώρηση γονικής άδειας με απολαβές.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό, Λίνος Παπαγιάννης, είπε «Ας επιτέλους γίνουν κάποιες εξαγγελίες πράξεις, επειδή αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα ο πληθυσμός της Κύπρου θα αποτελεί μειονότητα στην ίδια του την πατρίδα».
Παράλληλα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε τα εξής:
«Υπάρχει εθνικός φορέας δημογραφικής πολιτικής που είχε πλάνο δράσης για το 2019 και 2020, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την υλοποίηση των στοχευμένων μέτρων».
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε «Ο κίνδυνος για την ασφάλεια του κράτους και ιδιαίτερα για το μέλλον του Ελληνισμού είναι σημαντικότατος».
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλήφθηκε πρόνοια για κέντρο φροντίδας παιδιού και πρόνοια κάλυψης εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών.