Ένα ακόμη βήμα προς την οριστική θωράκιση της Λεμεσού από τις πλημμύρες, κάνει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, μέσα από το αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού, για το οποίο προκηρύχθηκε πρόσφατα ο σχετικός διαγωνισμός.
Το έργο έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για τη μείζονα Λεμεσό που άρχισαν στις βορειότερες περιοχές, τον περασμένο Μάιο, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας πως «με αυτά τα δύο έργα, το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί ως το έτος των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για τη Λεμεσό μας».
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, προκηρύχτηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας στις 16 Ιουνίου 2021, ενώ τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει καθοριστεί η 2α Αυγούστου 2021, και εκτός απροόπτου, η Σύμβαση για το Κατασκευαστικό Συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2021.
Οι εργασίες, συνέχισε, προγραμματίζεται να διαρκέσουν 20 μήνες και με την ολοκλήρωση του έργου, παράλληλα με την ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, από τον χειμώνα του 2023, η Λεμεσός θα είναι πλέον ασφαλής από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Το αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού, προνοεί την κατασκευή τριών μεγάλων οχετών όμβριων υδάτων, συνολικού μήκους πέραν των τεσσάρων χιλιομέτρων, για διοχέτευση του βρόχινου νερού προς την κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, έτσι ώστε να φράσσεται η πορεία του νερού προς το ιστορικό κέντρο της πόλης, συμπλήρωσε ο κ.Νικολαϊδης.
Την ίδια ώρα επεσήμανε τη δυσκολία των εργασιών, αφού περιλαμβάνει εκτεταμένες εκσκαφές σε κύριες οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης, στις οποίες υπάρχει πυκνή τροχαία κίνηση και πολλά εμπορικά υποστατικά, και κάτω από τις οποίες υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και υπόγεια δίκτυα, της Αρχής Ηλεκτρισμού, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, το δίκτυο υδροδότησης του κέντρου της πόλης και το δίκτυο λυμάτων του ΣΑΛΑ.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, επειδή οι εκσκαφές θα γίνουν σε μια αρχαιολογικά ευαίσθητη περιοχή, προνοείται η εργοδότηση αρχαιολόγου κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για προστασία και τάχιστη αξιολόγηση τυχών αρχαιολογικών ευρημάτων, έτσι ώστε και οι αρχαιότητες μας να προστατεύονται και οι εργασίες να συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Ο Νίκος Νικολαϊδης διαβεβαίωσε τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες και τους άλλους επαγγελματίες του κέντρου της πόλης, ότι το ΣΑΛΑ θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.
Στόχος μας είναι η προστασία, από τις πλημμύρες, της περιοχής του Μεσαιωνικού Κάστρου και της σημαντικότερης εμπορικής οδού της πόλης μας, της οδού Ανεξαρτησίας, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, παρουσιάζοντας εκτενέστερα το όλο έργο.
Υπογράμμισε και ο ίδιος πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι περιλαμβάνει εκτεταμένες εκσκαφές σε συνολικά 27 οδούς στο κέντρο της πόλης.
Λέγοντας ότι το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 58% από την Κυπριακή Κυβέρνηση και κατά 42% από τον ΣΑΛΑ, ο κ.Τσουλόφτας ανακοίνωσε ότι, πρόσφατα, μετά από διαβουλεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αποφασίστηκε όπως, τόσο το συγκεκριμένο έργο, όσο και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, ενταχθούν σε προγράμματα που θα συγχρηματοδοτήσει η ΕΕ.