Σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου βλέπει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ. Πέτρος Καραγιάννης.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο δρ. Καραγιάννης αναλύει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και απαντά για την πιθανότητα χαλαρώσεων τις γιορτές του Πάσχα όπως και για την ανησυχία που εκφράζουν οι πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μείωση κρουσμάτων αφού τα περιστατικά έχουν πέσει κάτω από 600. «Ελπίζω ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι σταθεροποιούνται τα πράγματα. Αυτό φυσικά είναι κάτι που θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Το ποσοστό θετικότητας έπεσε κάτι που είναι ενθαρρυντικό σε σύγκριση με τις νοσηλείες που έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ», εξήγησε.
Όσον αφορά τις γιορτές του Πάσχα ο δρ. Καραγιάννης είπε πως εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και τα κρούσματα πέσουν κάτω από 400 θεωρεί πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα.
Σ΄ερώτηση εάν πρόκειται το Πάσχα να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Χριστουγέννων (σ.σ. αυστηρά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά) ανέφερε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.
«Ο κόσμος μπορεί να βγει αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Εαν είμαστε προσεκτικοί δεν θα υπάρχει λόγος μα κλείσουμε ξανά. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει να περάσουμε καλά τώρα και μετά ας μας κλείσουν. Αυτή θα πρέπει να είναι η προσέγγιση. Η κατάσταση είναι ρευστή αυτή τη στιγμή αλλά ελεγχόμενη. Γιατί να μην συνεχίσουμε μ΄αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το Πάσχα; Δεν είναι ανάγκη να συνευρεθούμε με όλους τους συγγενείς», είπε.
Ερωτηθείς για την δυσπιστία που δείχνουν οι πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και τις διαμαρτυρίες ότι «εξαφανίζονται» από τις επιλογές της Πύλης Εμβολιασμού, τα εμβόλια Moderna και Pfizer, o δρ. Καραγιάννης είπε πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα παρενεργειών αλλά σ΄ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό.
Ο λόγος που οι πολίτες δεν βρίσκουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια εκτός από AstraZeneca, είπε πως αυτό οφείλεται λόγω των ποσοτήτων. «Τα δύο άλλα εμβόλια έχουν λιγότερες ποσότητες».
Διαβάστε επίσης:
Rapid test: Αυτά είναι τα σημερινά σημεία δειγματοληψίας (ΠΙΝΑΚΑΣ)