Την αξίωσή τους όπως υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή, εξέφρασαν κάτοικοι του Ιδαλίου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

 


Στην εκδήλωση με τίτλο «Ιδάλιον=Ώρα Μηδέν», ο Δήμος Ιδαλίου και κάτοικοι της ενορίας Αγ. Κωσταντίνου και Ελένης, πορεύτηκαν σε αυτοκινητοπομπή στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησαν την μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων.

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, ο Γιώργος Ολύμπιος, Πρόεδρος Κίνησης Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής, ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας «για ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία μετακίνησης υπό την αιγίδα του να γίνει ο συντονισμός των δύο υπηρεσιών, που αξιολογούν τις μελέτες».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην επιτροπή που αξιολογεί τις μελέτες συμμετέχουν και ακαδημαϊκοί, λέγοντας ότι ως πάγιο τους αίτημα είναι «εναντίον οποιασδήποτε μετακίνησης η οποία θα επηρεάζει άλλη περιοχή και άλλους κατοίκους».

«Ζητούμε σωστό σχεδιασμό, να μην επηρεάζονται άλλες περιοχές ή κάτοικοι άλλων περιοχών, να μην γίνει άλλη ζημιά», πρόσθεσε και ανέφερε ότι ενώ όλοι αναγνώρισαν το πρόβλημα και πάρθηκαν αποφάσεις και ορίστηκε επιτροπή από το υπουργικό το 2019 και ορίστηκε και χρονοδιάγραμμα» εντούτοις καμία εξέλιξη δεν υπήρξε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως έχει εκπνεύσει το χρονοδιάγραμμα των 8 μηνών και δεν υπήρξαν εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέκρινε την καθυστέρηση που παρατηρείται και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να εξεύρει τους κατάλληλους χώρους μετακίνησης των ασφαλτικών εργοστασίων και ύστερα να γίνουν οι μελέτες.

«Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο χρονικό πλαίσιο από το 2013 μέχρι τώρα για το οποίο είχαμε μια μεγάλη αδράνεια, πέρασαν τα χρόνια και τώρα που κοντέψαμε στις εκλογές ξαφνικά ξεκίνησε η δραστηριότητα για να μετακινηθούν», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος θεωρεί πως «μπορούσαν να κάνουν πολλά μέχρι τώρα και δεν τα έχουν κάνει» και μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στα παράνομα ασφαλτικά με το να μην αγοράζουν άσφαλτο από εκεί γιατί αυτό το δικαίωμα δίνεται από τις δημόσιες συμβάσεις. «Αλλά βλέπουμε απλώς να περνά ο χρόνος χωρίς να έχουμε αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου συνέδεσε το πρόβλημα της χωροθέτησης των ασφαλτικών εργοστασίων με το «γεγονός ότι έχουμε στην Κύπρο αυτή την πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας» και συμπλήρωσε πως «έχει γεμίσει η Κύπρος με αναπτύξεις και όταν θέλεις να πάρεις κάπου οχληρές βιομηχανίες έχεις πρόβλημα».

«Έπρεπε πρώτα η Κυβέρνηση να κάνει την έρευνα της να κρατήσει την περιοχή, να βεβαιωθεί ότι δεν θα επηρεάζει κόσμο και μετά να τα μετακινήσει», κατέληξε.

Εξάλλου η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι στηρίζει την εκδήλωση των κατοίκων Δαλιού, διεκδικώντας καθορισμό περιοχών για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανικών μονάδων που να μην γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές

«Για την ΕΔΕΚ τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην περιοχή του Δαλιού εδώ και χρόνια πρέπει να τερματιστούν άμεσα και χωρίς αυτά να μεταφερθούν σε άλλη κατοικημένη περιοχή. Είναι γι’ αυτό το λόγο που διεκδικούμε τον καθορισμό περιοχών για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανικών μονάδων που να μην γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δείτε τις φωτογραφίες