Για τη συζήτηση γύρω από την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Νικόλας Διέτης.

 

Σε ερώτηση εάν πρέπει να φοβόμαστε το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ότι « η χώρα είναι αυτή που αποφασίζει ποιο εμβόλιο θα δίνεται στους εμβολιασθέντες. Αυτό έκανε και η χώρα μας αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί για να δούμε το σκεπτικό της, δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό σκεπτικό όσον αφορά κάποια νούμερα ή κάποια ανάλυση δεδομένων. Το σκεπτικό είναι κυρίως προληπτικό, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η φασαρία, κάνουμε και εμείς κάτι που κάνουν και οι άλλοι για να μην κατηγορηθούμε ότι δεν δρούμε προληπτικά». 

Συμπλήρωσε ότι «τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί περίπου 30 επεισόδια θρομβοεμβολισμού σε 17 εκατομμύρια εμβολιασθέντες με το συγκρεκριμένο εμβόλιο. Ενώ οι πρώτες πληροφορίες αφορούσαν συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων, τελικά γενικεύτηκε η ανησυχία με αρκετές χώρες να ακολουθούν τις άλλες σαν ντόμινο. Συγκεκριμένη επιστημονική εξήγηση δεν υπάρχει για τις αποφάσεις αυτές». 

Εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι ότι όντως υπάρχουν τα επεισόδια αυτά. Αλλά υπάρχουν επεισόδια και για τα άλλα εμβόλια και μάλιστα συγκριτικά εάν τα δει κανείς με αυτά της pfizer είναι σχεδόν τα ίδια. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα επεισόδια. Αλλά μέχρι να εξεταστεί οι αποφάσεις και οι εμβολιασμοί που λαμβάνονται σε μια πανδημία πρέπει να γίνονται σε βάση των αποδείξεων και των τεκμηρίων. Δηλαδή σταματάς τον εμβολιασμό όταν υπάρχει τεκμήριο, δεν κάνεις στο αντίστροφο. Αυτό είναι λάθος τακτική, σε αυτό συμφωνεί και ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ». 

Πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται στο ρίσκο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μην ξεχνάμε ότι όποια και να είναι η απόφαση και η τελική έγκριση του ΕΜΑ, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Ακόμα και θετική να είναι η γνωμοδότηση, οι αμφιβολίες είναι τεράστιες, ο κόσμος έχει στραφεί εναντίον του εμβολίου, δεν το θέλει και ουσιαστικά θα πάει πίσω η εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό ακόμα και εάν είναι θετική η γνωμοδότηση. Εάν είναι αρνητική τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί θα πρέπει να δούμε για ποιο λόγο υπάρχει η γνωμοδότηση, με ποιο τρόπο το εμβόλιο φταίει και τι  σημαίνει για τα εμβόλια που έχουν παρόμοια τεχνολογία (Sputnik V, Johnson & Johnson). Ότι και αν γίνει πλέον, έγινε ανεπανόρθωτη ζημιά όσον αφορά στο συγκεκριμένο εμβόλιο και την εμβολιαστική κάλυψη που έχει σχεδιάσει η Ευρώπη». 

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με όσους εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca, απάντησε ότι «αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι αρμόδιες Αρχές που εγκρίνουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει σκεπτικό της απόφασης και θα πρέπει να το δούμε αυτό».  

Εντούτοις, επεσήμανε ότι «εγώ προσωπικά έχω κάποια προσωπικά δεδομένα, τα οποία βλέπω στην επιστημονική κοινότητα. Τα δεδομένα αυτά δεν δείχνουν καμιά ανησυχία για το ότι το εμβόλιο αυτό έχει κάποια σχέση με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και το ρίσκο αυτό είναι πολύ περισσότερο σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Εκτός και εάν υπάρχουν δεδομένα που να μην γνωρίζω εγώ».   

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Τι γίνεται με τους αναβληθέντες εμβολιασμούς της AstraZeneca

Κύπρος: Αγορά εμβολίων από Ρωσία αποφάσισε το Υπουργικό